to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 04.01.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: Τα ενεργειακά αδιέξοδα στην Ελλάδα συνεχίζονται

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη και της Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Το 2021 έκλεισε επιβεβαιώνοντας το ράλι τιμών στην ενέργεια, κυρίως στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο. Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μάς οδήγησαν στην πρωτιά ακρίβειας  χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη για όλο το 2021 και στην πρώτη θέση τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2021, κάτι που επαναλαμβάνεται και τις πρώτες ημέρες του 2022.

Οι πρωτιές αυτές καταδεικνύουν τις σοβαρές στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού που λειτουργεί ολιγοπωλιακά, χωρίς έλεγχο και δημόσια εργαλεία πολιτικής, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια, αλλά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζουν και το σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής ως προς το ενεργειακό μείγμα.

Η κυβέρνηση ΝΔ αρνείται να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα γιατί έχει επιλέξει να εξυπηρετεί συμφέροντα που αισχροκερδούν, αλλά και γιατί είναι ανεπαρκής να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ενεργειακή στρατηγική. Αντίστοιχη στάση έχει κρατήσει και στην Ευρώπη, όπου βάζει πλάτη σε μεθοδεύσεις για να ενταχθούν στην ταξονομία το ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια, ως εργαλεία για την πράσινη μετάβαση. Για εμάς, είναι προφανές ότι, παρά τα μεγάλα λόγια για το κλίμα, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και φυσικά και ο κ. Μητσοτάκης, υποκλίνονται στα λόμπι του φυσικού αερίου και των πυρηνικών. Γιατί είναι προφανές ότι δεν είναι φιλοπεριβαλλοντικά το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια.

Στην Ελλάδα όμως, τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις και οι Δήμοι στενάζουν από τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία, τώρα που τα πράγματα «σκουραίνουν», αποδίδει το πρόβλημα στον «εξωτερικό παράγοντα». Δυστυχώς, το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια θα συνεχιστεί καθώς οι επιβαρύνσεις θα εξακολουθήσουν και για τους επόμενους μήνες. Απέναντι σε ένα πρόβλημα που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ανεπάρκεια και τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι μνημειώδη.

Υπενθυμίζουμε ότι από τη μία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει δεσμεύσει τη χώρα στο φυσικό αέριο και επιτρέπει παιχνίδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην προημερήσια αγορά και στην αγορά εξισορρόπησης. Από την άλλη, η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει – ανεπιτυχώς και με καθυστέρηση – την ακρίβεια που οφείλεται στην έλλειψη ελέγχου και προθεσμιακής αγοράς. Έτσι, μόνο στην Ελλάδα, και σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς περνούν στον τελικό καταναλωτή.

Με την αρχή του χρόνου, για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα ενώ ήδη είναι γνωστές οι αυξήσεις για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου. Όμως, με τις διαρροές ειδήσεων δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί.

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι και πάλι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα αγγίξει θέματα ουσίας και στρατηγικής, υπενθυμίζουμε ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να μην έχει εφαρμόσει πλήρως την εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και για τις μεταφορές
  • Επανεξέταση και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά
  • Εξασφάλιση ελάχιστης ποσότητας ρεύματος για τις ευάλωτες οικογένειες και απαγόρευση ρευματοκοπών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση
  • Έλεγχο και ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, για την οποία έχουν υπάρξει πλείστες καταγγελίες για στρεβλώσεις, ολιγοπωλιακές πρακτικές και χειραγώγηση τιμών
  • Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και Δήμους
  • Μέτρα για την άμεση ενεργοποίηση της προθεσμιακής αγοράς του target model
  • Απεμπλοκή της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το φυσικό αέριο και προώθηση των ΑΠΕ με Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και ουσιαστική στήριξη για τις Ενεργειακές Κοινότητες
  • Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και Δίκτυα και άσκηση δημόσιων πολιτικών μείωσης των τιμών στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση ΝΔ οφείλει στο πλαίσιο ενός σοβαρού και φιλόδοξου Κλιματικού Νόμου να αντικαταστήσει όλα τα ορυκτά καύσιμα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και να συνδέσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία με το αποτύπωμα άνθρακα και αποβλήτων. Η πράσινη μετάβαση οφείλει επίσης να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή πράσινη ενέργεια σε όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και να διασφαλιστεί για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που εξυπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)