to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 30.09.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος-Π. Πέρκα: Σε αδιέξοδο οδηγεί η εμμονική στάση της κυβέρνησης στο πρόβλημα των αυθαιρέτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τους κυρίους Χατζηδάκη και Οικονόμου να αφήσουν τις προσωπικές τους εμμονές και να δώσουν παράταση στην προθεσμία υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών τουλάχιστον μέχρι την προετοιμασία και τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, έτσι ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο να καταθέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρωμένη θεσμική πρόταση των ακινήτων της κατηγορίας 5.


Δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη, Πέτης Πέρκα:

Παρότι εκπνέει πλέον η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, η κυβέρνηση επιμένει να μην ακούει τα αιτήματα της κοινωνίας και του συνόλου του τεχνικού κόσμου. Αρνήθηκε να αξιοποιήσει την τροπολογία που κατέθεσε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που, σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου, οδηγούσε στην ολοκλήρωση των δηλώσεων των αυθαιρέτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος Υφυπουργός Χωροταξίας, χωρίς κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την εμμονή τους, δείχνουν να αγνοούν τη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί, τα βάρη που μεταφέρονται στους πολίτες, όπως και φαίνεται να αδιαφορούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή τους τη στάση.

Επιλέγουν αυτή τη φορά να ξεχάσουν ότι το ΤΕΕ είναι ο Τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Επιλέγουν να μην απαντούν στα επιχειρήματα μας, στα επιχειρήματα των μηχανικών, και των συμβολαιογράφων. Επιλέγουν να υποτιμούν τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας σ’ όλη την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τους κυρίους Χατζηδάκη και Οικονόμου να αφήσουν  τις προσωπικές τους εμμονές και να δώσουν παράταση στην προθεσμία υπαγωγής των αυθαίρετων κατασκευών τουλάχιστον μέχρι την προετοιμασία και τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, έτσι ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο να καταθέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρωμένη θεσμική πρόταση των ακινήτων της κατηγορίας 5.

Για να στηριχθεί η ανάπτυξη στο χωροταξικό σχεδιασμό και σε κανόνες κράτους δικαίου και όχι στο λαϊκισμό, οφείλει και η πολιτεία να είναι αξιόπιστη και εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη στελέχωση και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, καθώς και για την επιτάχυνση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Ο Υπουργός ΠΕΝ οφείλει να μην τιμωρεί τους πολίτες για τα λάθη και τα θεσμικά κενά της πολιτείας και φυσικά να μην συρθεί για ακόμα μια φορά σε εκ των υστέρων πρόχειρες και αποσπασματικές παρατάσεις χωρίς ουσιαστική λύση για τα αυθαίρετα.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)