to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 19.01.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος - Π. Πέρκα: Μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να βάζει πλάτη στα υπερκέρδη στο ρεύμα

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθυστέρηση της φορολόγησης υπερκερδών στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος


Διαβάστε ολόκληρη την κοινή δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου και της Πέτης Πέρκα, τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθυστέρηση της φορολόγησης υπερκερδών στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος:

Ο κ. Σκρέκας αποδεικνύει, κάθε μέρα που περνάει, ότι η κυβέρνηση έχει ως μοναδική στρατηγική τη στήριξη των υπερκερδών στο ρεύμα, σε αντίθεση με τα συμφέροντα όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει σήμερα, και από δημοσιεύματα, επιχειρεί να τροποποιήσει τη νομοθετική πρόβλεψη για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος για το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητά τρόπο για να δικαιολογήσει την «επιτελική καθυστέρηση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η εν λόγω έκτακτη εισφορά επιστροφής των υπερκερδών έπρεπε να είχε επιβληθεί μέχρι τις 23.12.2022. Είναι ακόμη προφανές ότι χρειάζεται παράλληλα περισσότερο χρόνο για να μαγειρέψει τα υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενος τα παράθυρα και τις ασάφειες του άρθρου 40 του Ν. 4994/2022 που έχει ήδη επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Σκρέκα ότι τα εν λόγω υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος ήταν αποτέλεσμα της δικής του επιλογής να καταργήσει, μόνο επικοινωνιακά, τη ρήτρα Μητσοτάκη, η οποία προστέθηκε τελικά δύο (2) και τρεις (3) φορές στη λιανική τιμή ρεύματος.

Με το νέο μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι προμηθευτές προ-ανακοινώνουν τις τιμές έκαστου μήνα, υπολογίζοντας τιμές πολλαπλάσιες αυτών που θα ίσχυαν ακόμα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αφού, ενσωματώνουν και το όποιο ρίσκο λόγω αδυναμίας πρόβλεψης των τιμών φυσικού αερίου και της εξέλιξης τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Τις τιμές αυτές έρχεται να επιδοτήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση ΝΔ με χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι Έλληνες καταναλωτές και φορολογούμενοι. Μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκαν υπερκέρδη της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα οποία έγκαιρα είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση για την επιστροφή τους.

Φυσικά, η όποια περαιτέρω καθυστέρηση του κ. Σκρέκα δεν μάς ξαφνιάζει καθώς αποτελεί παγιωμένη πλέον στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χαρίζει υπερκέρδη στους λίγους, υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί στις πλάτες των νοικοκυριών και της οικονομίας της χώρας. Θυμίζουμε ότι ήδη η κυβέρνηση, με επιτελικό «μαγείρεμα», έχει καταφέρει να φορολογήσει μόλις 415 εκατ. ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη στη χονδρεμπορική ρεύματος. Αρνείται επίσης να καταθέσει τη σχετική τελική έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη Βουλή. Ομοίως, επιλογή της ήταν να φορολογήσει με τον ελάχιστο συντελεστή του 33% τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να αναμένεται να εισπραχθούν μόλις 600-650 εκατ. ευρώ για υπερκέρδη της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ.

Ανάλογο «μαγείρεμα» περιμένουμε και για τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανικής) ρεύματος, μαγείρεμα που, όπως φαίνεται, χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη. Προειδοποιούμε όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιμείνει. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει σύντομα θα εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των υπερκερδών της ενεργειακής αγοράς στους καταναλωτές. Θα εξασφαλίσει ακόμη ότι θα υπάρχει έλεγχος και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας ώστε, να μην σωρεύονται υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών και της οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουν τα υπερκέρδη στους καταναλωτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)