to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 08.01.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος - Π. Πέρκα: Επιτελικό μπάχαλο η μεταφορά του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής;

Πρόκειται για επιτελικό μπάχαλο ή πιο κομψά για μια κυβέρνηση που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο… Εκτός εάν κάτι μας διαφεύγει και πρόκειται για το μεγάλο κόλπο!.


Κοινή Δήλωση Σ. Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρώτριας τομεάρχη, Π. Πέρκα: «Επιτελικό μπάχαλο η μεταφορά του Ελληνικού Κτηματολογίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής;»

Το ‘επιτελικό’ κράτος των ‘αρίστων΄ εξακολουθεί να μας εκπλήσσει! Μεταξύ των ‘επιτυχιών’ του πρόσφατου ανασχηματισμού ξεχωρίζει και η αφαίρεση της αρμοδιότητας και εποπτείας του Κτηματολογίου από το ΥΠΕΝ και η μεταφορά του στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Η κυβέρνηση αφαιρεί το Ελληνικό Κτηματολόγιο,  ένα κρίσιμο δημόσιο  φορέα που έχει την ευθύνη σύνταξης και λειτουργίας του κτηματολογίου, από το ΥΠΕΝ, το οποίο έχει τη συνολική ευθύνη των πολιτικών για το χώρο, τις χρήσεις γης και τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και για την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Μεταφέρει δηλαδή την αρμοδιότητα για το θεσμό που εξασφαλίζει τη συστηματική και ενημερωμένη καταγραφή των ακινήτων και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, αντικείμενο νομικό και τεχνικό, αλλά και κρίσιμων εφαρμογών του περιβάλλοντος και του κράτους δικαίου, όπως οι δασικοί χάρτες, σε ένα υπουργείο που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο αυτό.

Αναρωτιόμαστε ποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής θα μπορούν να εποπτεύουν το αντικείμενο αυτό, να εισηγούνται επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων, να επιλύουν τεχνικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά και δασικά θέματα; Και μάλιστα χωρίς προβλέψεις συναρμοδιότητας, και χωρίς καμία προετοιμασία. Μητρώα επιβλεπόντων, αναθέσεις μελετών και αναθέσεις επίβλεψης, που είναι χωρικές μελέτες, θα εκπονούνται από Υπουργείο που δε διαθέτει κανένα θεματικό ελεγκτικό μηχανισμό, καμία υπηρεσία με σχετική τεχνογνωσία.

Είναι φανερό ότι οι ‘άριστοι΄ της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται το κτηματολόγιο επιφανειακά, μόνο ως ψηφιακό έργο. Επισημαίνουμε ότι ρόλος του Κτηματολογίου με τη σοβαρή μεταρρύθμιση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και την μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, είναι ΚΥΡΙΩΣ η καταγραφή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο χώρο, η έναρξη και αναπροσαρμογή της δομής των κτηματολογικών γραφείων και η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων. Αυτή τη μεταρρύθμιση θα διοικήσει νομοτεχνικά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής; Ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ακυρώσει την πρόοδο του Κτηματολογίου όπως ακύρωσε και τους δασικούς χάρτες;

Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση, με αυτήν την επιλογή της, αγνοεί και υποβαθμίζει για ακόμα μια φορά τους σχετικούς κλάδους των Μηχανικών και των Δικηγόρων, εφόσον τεχνική και νομική ύλη αποκόπτεται από το φυσικό και θεματικό φορέα το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα αντιμετωπίζονται ως βάσεις δεδομένων.

Αποδεικνύεται μέσα σε λίγες εβδομάδες πόσο υποκριτική είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης που διοργάνωσε ειδική συνέντευξη τύπου στις 21/12 (πριν 15 ημέρες!), των κκ Χατζηδάκη και Οικονόμου, για τις προτεραιότητες του Κτηματολογίου το 2021 και τις ψηφιακές λειτουργίες του, που βέβαια είχαν δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, μια συνέντευξη όπου απέκρυψαν το σχέδιο αφαίρεσης του Κτηματολογίου από το ΥΠΕΝ ή δεν το ήξεραν.

Αυτό όμως που αποτελεί την επιτομή της επιτελικότητας είναι το γεγονός ότι η μεταφορά αυτή έρχεται αντιμέτωπη με την πρόσφατη νομοθέτηση του ΥΠΕΝ τη ‘φοβερή μεταρρύθμιση’ της χωροταξικής - πολεοδομικής νομοθεσίας! Με περισσή περηφάνια οι αρμόδιοι υπουργοί προ ενός μόλις μηνός κόμπαζαν ότι μέσω του Κτηματολογίου θα επιτάχυναν την χρηματοδότηση αλλά και την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) καθώς και την αποσπασματική κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό μένει να δούμε. Πρόκειται για επιτελικό μπάχαλο ή πιο κομψά για μια κυβέρνηση που κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο… Εκτός εάν κάτι μας διαφεύγει και πρόκειται για το μεγάλο κόλπο!.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)