to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 14.06.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ούτε ένα ευρώ χαμένο. Η παραγωγή της χώρας και οι δημόσιες επενδύσεις θα στοχεύουν στην κοινωνία και την εργασία

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ευχήθηκε "η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση να στηρίζει την δημόσια επικοινωνία και την αντικειμενική πληροφόρηση, με την κοινωνία αρωγό και σύμμαχό της. Διότι, η κοινωνία ήταν αυτή που έδωσε ένα νέο "φιλί ζωής" στην ΕΡΤ, μετά το "μαύρο", των προηγούμενων κυβερνήσεων".


Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για εμάς η ανάπτυξη δεν είναι απλώς η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Είναι η αύξηση του ΑΕΠ που δημιουργείται από θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία. Το πρωτεύον είναι να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, την ύφεση και την ανεργία, με αιχμή την εργασία".

"Χρειάζονται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα με τα "δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία που τροφοδοτούν σε ένα μεγάλο βαθμό την εργασία, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, με τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα που προέκυψε μετά την ανακεφαλαιοποίηση και συνεχίζεται με τα waiver και την ποσοτική χαλάρωση", αλλά "κυρίως με την πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει αυτή η κυβέρνηση, δημιουργείται ένα ευνοϊκότερο κλίμα για ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, αλλά και για μεγάλα στρατηγικά έργα και επενδύσεις".

Ερωτώμενος για την σχεδιαζόμενη αναπτυξιακή τράπεζα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι "πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εργαλείο που χρειαζόμαστε, διότι θα διασφαλίζει επιχορηγήσεις για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "κανένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο σε Panama papers και λίστες φοροδιαφυγής. Κανένα ευρώ δεν θα χαθεί σε κερδοσκοπικές παράλληλες αγορές παραγώγων. Όλη η παραγωγή της χώρας μας και οι δημόσιες επενδύσεις, θα στοχεύουν στην κοινωνία και την εργασία. Δεν θα σπαταλούνται πλέον πόροι σε ημέτερους".

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Brexit, απάντησε πως κάτι τέτοιο "σαφώς και θα είναι κρίσιμο και θα επηρεάσει όλες τις χώρες της ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα διλήμματα, χωρίς να έχει προετοιμαστεί πολιτικά, τα οποία πλέον προκύπτουν με τρόπο πιεστικό, αντί να τεθούν και να συζητηθούν στα ευρωπαϊκά φόρα. Η λειτουργία του ευρώ, οι αντιθέσεις πλούσιων και φτωχών χωρών, η λατρεία των δεικτών και ο στείρος οικονομισμός της Ευρωπαϊκής πολιτικής, η υποχώρηση των προοδευτικών πολιτικών και ιδεών της Ευρώπης, είναι μείζονος σημασίας ζητήματα".

"Ίσως είναι μια ευκαιρία, με αφορμή τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού, να συζητήσει νέες πολιτικές και μια ενοποίηση που θα έχει αναφορά στην κοινωνία", συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Αλλιώς, δεν θα υπάρχει η προοπτική που οι κοινωνίες θέλουν για την Ευρώπη. Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν έντονα, γι' αυτό και στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα βασικό σημείο συζήτησης είναι ποια είναι η Ευρώπη των πολιτών και των κοινωνιών και πώς θα φτάσουμε σε αυτή".

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συγκέντρωση των "Παραιτηθείτε", ανέφερε: "Τόσο οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, όσο και η υποκίνηση αυτής της δράσης, υποδεικνύουν την ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς, από την άλλη, καλούμε τη ΝΔ να μην παραιτηθεί από την ουσιαστική ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι, τόσο η πρόσφατη αποχώρησή της από τη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες στη Βουλή, που η ίδια είχε ζητήσει, όσο και η στείρα στάση που κρατά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ίδια στιγμή που οι παραγωγικοί φορείς τάσσονται υπέρ αυτής της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, δείχνουν ότι η ΝΔ έχει παραιτηθεί από την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής, υπέρ των πολιτών και της χώρας. Σε αντίθεση με την κοινωνία που θέλει να σταθούμε στα πόδια μας και να δουλέψουμε με προκοπή, μέσα στην Ευρώπη".

Σ. Φάμελλος : ""

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ευχήθηκε "η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση να στηρίζει την δημόσια επικοινωνία και πληροφόρηση, με την κοινωνία αρωγό και σύμμαχό της. Διότι, η κοινωνία ήταν αυτή που έδωσε ένα νέο "φιλί ζωής" στην ΕΡΤ, μετά το "μαύρο", των προηγούμενων κυβερνήσεων".

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για εμάς η ανάπτυξη δεν είναι απλώς η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Είναι η αύξηση του ΑΕΠ που δημιουργείται από θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία. Το πρωτεύον είναι να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, την ύφεση και την ανεργία, με αιχμή την εργασία".

"Χρειάζονται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα με τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία που τροφοδοτούν σε ένα μεγάλο βαθμό την εργασία, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, με την σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα που προέκυψε μετά την ανακεφαλαιοποίηση και συνεχίζεται με τα waver και την ποσοτική χαλάρωση, αλλά "κυρίως με την πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει αυτή η κυβέρνηση, δημιουργείται ένα ευνοϊκότερο κλίμα για ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες".

Ερωτώμενος για την σχεδιαζόμενη αναπτυξιακή τράπεζα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι "πρόκειται για ένα εργαλείο που χρειαζόμαστε, διότι θα διασφαλίζει μεγαλύτερες χρηματοροές για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "κανένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο σε Panama papers και λίστες φοροδιαφυγής. Κανένα ευρώ δεν θα χαθεί σε κερδοσκοπικές παράλληλες αγορές παραγώγων. Όλη η παραγωγή της χώρας μας και η δημόσια οικονομία, θα στοχεύουν στην κοινωνία και την εργασία. Δεν θα σπαταλώνται πλέον πόροι σε ημέτερους".

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Brexit, απάντησε πως κάτι τέτοιο "θα επηρεάσει όλες τις χώρες της ΕΕ, όχι μόνο την Ελλάδα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα διλήμματα, τα οποία δυστυχώς προκύπτουν αιφνιδιαστικά, με τρόπο άναρχο και πιεστικό, αντί να τεθούν και να συζητηθούν στα ευρωπαϊκά φόρα. Η λειτουργία του ευρώ, οι αντιθέσεις πλούσιων και φτωχών, ο οικονομισμός, η υποχώρηση των προοδευτικών πολιτικών και ιδεών της Ευρώπης είναι μείζονος σημασίας ζητήματα".

"''Ισως είναι μια ευκαιρία, μετά τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει η Ευρώπη να συζητήσει νέες πολιτικές, που θα έχουν ως αναφορά την κοινωνία", συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Αλλιώς δεν θα υπάρχει η προοπτική που οι κοινωνίες θέλουν για την Ευρώπη. Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν έντονα, γι' αυτό και στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ένα βασικό σημείο συζήτησης είναι πώς θα φτάσουμε στην Ευρώπη των λαών".

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συγκέντρωση των "Παραιτηθείτε", ανέφερε: "Τόσο οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, όσο και η υποκίνηση αυτής της δράσης, δείχνουν προς τη ΝΔ. Εμείς, καλούμε τη ΝΔ να μην παραιτηθεί από την ουσιαστική λειτουργία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Διότι, τόσο η πρόσφατη αποχώρησή της από τη συζήτηση για το Πόθεν Έσχες στη Βουλή, που η ίδια είχε ζητήσει, όσο και η στείρα στάση που κρατά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ίδια στιγμή που οι παραγωγικοί φορείς τάσσονται υπέρ αυτής της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, δείχνουν ότι η ΝΔ έχει μάλλον παραιτηθεί από την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής, υπέρ της χώρας. Σε αντίθεση με την κοινωνία που θέλει να σταθούμε στα πόδια μας και να δουλέψουμε με προκοπή, μέσα στην Ευρώπη".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)