to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 21.09.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Όλα θα παρουσιαστούν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει την αποστολή της

"Επειδή διαπιστώνεται μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού κλίματος με υποψίες, φήμες και διαρροές, εχθές, η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να έρθει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για την Τράπεζα Αττικής, αν και ενδέχεται να μην έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της Επιτροπής, η οποία διερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων", δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.


Και συνέχισε: "Γίνεται μια προσπάθεια από την Αντιπολίτευση προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, ίσως για να αποπροσανατολίσουν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου αποδεικνύονται πολύ σημαντικά πράγματα. Δεν σκοπεύουμε να τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς, εδώ και δύο μήνες, είχαμε ζητήσει να έρθουν τα αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, που συνέταξαν τα πορίσματα, τα οποία ήταν ήδη προγραμματισμένα από το Προεδρείο της Επιτροπής για την άλλη εβδομάδα".

"Δεν έχουμε καμία διάθεση να δημιουργηθεί θέμα εκ του μη όντως, ή να καθυστερήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, η οποία είναι εργώδης, συνεπής και καταλήγει σε αποτελέσματα. Διότι, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, αποδεικνύονται πράγματα με νούμερα και καταθέσεις, όχι με φήμες και διαρροές. Για να μην υπάρχει καχυποψία, λοιπόν, όλα θα παρουσιαστούν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ολοκληρώσει την αποστολή της ".

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι "η Διοίκηση της Τράπεζας Αττικής που υπήρχε έως τον Ιούνιο του 2016, προϋπήρχε της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, δεν είναι "Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ"». Εξάλλου, οι Διοικήσεις των Τραπεζών προκύπτουν από τον κύριο μέτοχο και την Τράπεζα της Ελλάδας και "η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Οτιδήποτε, λοιπόν, αφορά σε δάνεια της Attica Bank δεν αφορά την κυβέρνησή μας. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη και τις χθεσινές δηλώσεις του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής – τον οποίο ενέκρινε και η ΤτΕ - ότι τα εν λόγω δάνεια είναι εξυπηρετούμενα και με πλήρεις εγγυήσεις και εντός του πιστωτικού ορίου".

Συνεπώς, "η Εξεταστική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της και δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι", τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Εάν κάποιος είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε θέμα νομιμότητας στα δάνεια της Τράπεζας Αττικής, θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχε απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και αυτό είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας".

"Μας ενδιαφέρει πολύ να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα σταθερό, σοβαρό, που δεν αμφισβητείται", συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Αυτός είναι και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας, να εποπτεύει διαρκώς τον δανεισμό και όχι μόνο όταν υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Εάν υπήρξαν παραβιάσεις στον κανονισμό δανειοδοτήσεων, θα έπρεπε, και πρέπει και τώρα, να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν".

Ως προς το ζήτημα της διαδικασίας και των κανόνων της διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως "εάν οποιοσδήποτε, υπερθεματιστής ή επιλαχών, έχει την οποιαδήποτε ανησυχία για τον διαγωνισμό, υπάρχει η δυνατότητα της ένστασης, κάτι που προβλέπεται και στην νομοθεσία. Έως τώρα, δεν γνωρίζω να έχει προβεί κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια, αν εξαιρέσουμε το ΣτΕ".

Τέλος, ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει κοινό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, ανέφερε πως "ο κύκλος εργασιών της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Έως τις 5 Νοεμβρίου σχεδιάζουμε να έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι μάρτυρες, που είναι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το υπόλοιπο διάστημα θα αφιερωθεί στη σύνταξη του πορίσματος".

"Είναι αδιανόητο να μην καταλήξουμε σε κοινό πόρισμα", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. Η διάθεση του Προεδρείου της Επιτροπής, αλλά και η ομόφωνη εντολή που μας έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότησή της, συνηγορούν υπέρ ενός κοινού πορίσματος". Συνεπώς, "δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί να μην έχουμε κοινή στάση στη Βουλή".

Εξάλλου, "όλες οι καταθέσεις είναι δημόσιες και δεν αμφισβητούνται. Δεν έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες των καταθέσεων περί δανείων με εγγύηση «αέρα», των επιβεβαιώσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό, των δηλώσεων για «εύκολα» δάνεια με χαλαρές διαδικασίες και εγγυήσεις, για ακάλυπτους κινδύνους πάνω από 90%, της πολλαπλής επιβεβαίωσης του «τριγώνου» πολιτικών, τραπεζών και ΜΜΕ με συμμετοχή, μάλιστα, και δικαστικών, των «γκρίζων τοπίων» στα θέματα των τηλεοπτικών ΜΜΕ, του ύψους 1 δισεκατομμυρίου 700 εκατομμυρίων σε κόμματα και ΜΜΕ, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι ληξιπρόθεσμα και σε καταγγελία, κλπ; Ποιος δεν θέλει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα; Ποιος δεν θέλει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εκμεταλλεύτηκαν τα παραθυράκια του νόμου ή τον παραβίασαν; Η κοινωνία το θέλει. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, να μην έχουμε κοινό πόρισμα". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)