to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Οι δασικοί χάρτες δεν αμφισβητούν την περιουσία των πολιτών

"Οι δασικοί χάρτες δεν έγιναν για να αμφισβητήσουν την περιουσία των πολιτών, αλλά για να τακτοποιήσουν τις χρήσεις γης, να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, αλλά και να υποστηρίξουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία", ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή "Πρωινή Ζώνη" της ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωρίς φραγμούς τις αντιρρήσεις τους, εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης.


 

 

 

"Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν τόλμησε να προχωρήσει στην κύρωση των δασικών χαρτών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολλές νομοθετικές λύσεις, που απλώς ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Όμως, εάν θέλουμε να παράξουμε οικονομία και εργασία στη χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κανόνες του περιβάλλοντος και της γης", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ και επανέλαβε ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες ως προς την υποβολή ένστασης, έχουν ήδη μειωθεί τα τέλη αντιρρήσεων, έως και 60%, υπάρχει επιπλέον στελέχωση των κατά τόπους Γραφείων Στήριξης και είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε.

 

Η κύρωση των δασικών χαρτών θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ασφάλεια πολιτών και Πολιτείας, εφόσον θα αποτυπώσει σε θεσμικό επίπεδο ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες όχι. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αντίρρησης πριν από την κύρωση των δασικών χαρτών, ωστόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχουν διαδικασίες που επιτρέπουν και μετά την κύρωση να παραχωρηθούν για αγροτική χρήση. Η παραχώρηση αυτή επιτρέπεται και προβλέπεται από τον νόμο. Μπορούν δηλαδή οι αγρότες, πληρώνοντας ένα τίμημα στην Πολιτεία, με βάση κάποιες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιήσουν δασική γη για αγροτική καλλιέργεια.

 

Στην περίπτωση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, παρά τις δύο επιστολές που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους Δήμους της χώρας, μέσω της ΚΕΔΕ, οι επτά στους δέκα Δήμους δεν έχουν αποστείλει τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις, ως όφειλαν, εκ του νόμου. "Δεν θα χρεωθούν οι πολίτες επειδή ο Δήμος όπου ανήκουν δεν έχει ενημερώσει το Κτηματολόγιο για τα όρια των οικισμών, θα τους επιστραφούν τα τέλη αντιρρήσεων, εντός του τριμήνου της εξέτασης", είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

 

Επιστροφή τελών στους πολίτες προβλέπεται και στην περίπτωση που το Δασαρχείο έχει κάνει πράξη χαρακτηρισμού ή εκχώρηση και δεν το έχει περάσει στον δασικό χάρτη, στις περιοχές εποικισμού, οπουδήποτε δηλαδή έχει παρέμβει η Πολιτεία και δεν το έλαβε υπόψη στους χάρτες. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Αν. ΥΠΕΝ προανήγγειλε την υπογραφή νέας Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που θα κατοχυρώνει περαιτέρω τον πολίτη απέναντι σε πρόδηλα λάθη των Υπηρεσιών. Συνεπώς, "ο πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί για ενέργειες που δεν ευθύνεται ο ίδιος".

 

Ως προς τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι όπως δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων, έτσι δεν αμφισβητούνται και οι αγροτικές επιδοτήσεις", με δεδομένο ότι προχωρά η άρση του χαρακτηρισμού της αναδάσωσης, αρκεί οι περιοχές να ήταν πριν και να είναι και τώρα αγροτικές και όχι δάσος.

 

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι ακόμα και αν μια αγροτική περιοχή ήταν δάσος το 1945 και σήμερα δεν είναι, υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθεί στον αγρότη για αγροτική χρήση "και εμείς θα φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος. Ετοιμάζουμε ρύθμιση για μείωση του κόστους, διότι σκοπός μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε τις επιδοτήσεις, αλλά να τακτοποιήσουμε τις χρήσεις. Να γνωρίζουμε τι είναι δασικό και τι είναι αγροτικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσουμε την αγροτική χρήση, εκεί που γινόταν με κανόνες", σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.

 

"Ακόμα όμως και στην περίπτωση που υπήρχε πριν δασική χρήση, ο αγρότης μπορεί να την παραλάβει, αρκεί να υποβάλλει αίτηση παραχώρησης για γεωργική εκμετάλλευση", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)