to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 09.07.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Οφείλουμε να αντιδράσουμε γιατί η χώρα πάει προς τα πίσω

«Δικαιώματα που ποτέ, κανείς, στο παρελθόν, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν σκέφτηκε να αμφισβητήσει».


Όπως δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό ή/και την απαγόρευση των διαδηλώσεων θίγει τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης, των συναθροίσεων και του συνέρχεσθαι που αποτελούν κατακτήσεις της κοινωνίας μας και αφορούν πολύ περισσότερο τη νέα γενιά.

Πρόκειται για δικαιώματα που ποτέ, κανείς, στο παρελθόν, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν σκέφτηκε να αμφισβητήσει. Οποιεσδήποτε νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο μίας απέλπιδας προσπάθειας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δείξει ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καθαρά αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα, δεν πείθουν κανέναν.

Δεν πείθει τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας, την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, την Ένωση Εισαγγελέων, το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, και ο κ. Καστανίδης από το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει δημοκρατική κατεύθυνση, και φυσικά δεν πείθει την κοινωνία.

Αυτό που μάς ανησυχεί επιπλέον είναι ότι η πολιτική της ΝΔ αμφισβητεί πολλά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, πέρα από αυτό της διαδήλωσης», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Απάντησε στη συνέχεια στο επιχείρημα περί λίγων που «ταλαιπωρούν» τους πολλούς, το οποίο χρησιμοποιεί η ΝΔ για να «νομιμοποιήσει» την επιλογή της να περιορίσει τις διαδηλώσεις λέγοντας ότι: «Το Προεδρικό Διάταγμα που εισηγήθηκε ο κύριος Δένδιας, το 2013, προέβλεπε ότι στην περίπτωση που η συγκέντρωση περιορίζεται στον αριθμό των πενήντα (50) ατόμων θα καταλαμβάνουν μόνο το πεζοδρόμιο και όχι το δρόμο. Και είναι ευθύνη του κυρίου Χρυσοχοΐδη να εφαρμόζει την πρόβλεψη αυτή.

Οποιοδήποτε έλλειμμα εφαρμογής αποτελεί ευθύνη του κυρίου Χρυσοχοΐδη, Υπουργού μίας κυβέρνησης που προεκλογικά βγήκε με το σύνθημα «τάξη και ασφάλεια» ενώ, σήμερα, αδυνατεί να ανταποκριθεί και στα βασικά, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο περιστατικό με τις ζημιές στα εμπορικά καταστήματα στην Ερμού».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν προκάλυμμα τη μη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων για να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική της, που δεν στηρίζει την εργασία αλλά μειώνει αμοιβές και δικαιώματα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που δεν έχει πρόσβαση σε ρευστότητα και τραπεζικό δανεισμό καθώς, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, τα κεφάλαια των τραπεζών στράφηκαν προς τις μεγάλες εταιρείες και όχι στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στην έντονη ανησυχία των επαγγελματιών της εστίασης, του τουρισμού και φυσικά των εργαζόμενων που, όπως λένε, δεν λαμβάνουν στήριξη από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να φοβούνται για «λουκέτα» και οι εργαζόμενοι για την απώλεια των θέσεων εργασίας.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη για δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα, σημαντική μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ώστε, η Ελλάδα και η κοινωνία να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Τώρα, δυστυχώς, βλέπουμε ότι η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε όλα τα επίπεδα και για αυτό κρούομε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε όταν το ποσοστό ύφεσης που θα αντιμετωπίσουμε γίνεται διψήφιο, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2020 χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όταν, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται όσα λέγαμε στους κυρίους Μητσοτάκη και Σταϊκούρα ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είναι ανεπαρκή και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το απόθεμα, η παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας για να μη φτάσουμε εδώ. Και τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στο σκάνδαλο της Novartis που όπως αποδεικνύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα έγγραφα του FBI, το συμβιβασμό της εταιρείας με το Αμερικανικό δημόσιο και το ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης, όπου ο κύριος Φρουζής φαίνεται να δηλώνει με περηφάνεια ότι μπορεί να επηρεάζει αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα φάρμακα καθώς και με θέματα τιμολόγησης, είναι υπαρκτό και αδιαμφισβήτητο, σε αντίθεση με τη λάσπη που πετάει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της στην κοινωνία.

Επανέλαβε ότι, ακόμη και από τις παράνομες ηχογραφήσεις του κυρίου Μιωνή, ο οποίος ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για φορολογικά ζητήματα, δεν προκύπτει τίποτε μεμπτό για τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο ενώ αντιθέτως δεν ακούγεται τίποτα για τα ντοκουμέντα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που καταγράφουν συνδιαλλαγές πρώην Υπουργών και νυν βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με το παρακράτος των επίορκων αστυνομικών και ανώτατους δικαστικούς που «έστηναν» αποφάσεις, και περιλαμβάνουν πολλές παράνομες πράξεις με μαύρο χρήμα, trafficking και παιδεραστία.

Κλείνοντας δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άνηκε ποτέ στο παλαιό πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που ταλαιπώρησε την Ελλάδα. Ήταν μία κυβέρνηση που, σεβόμενη το δημόσιο χρήμα, άφησε απόθεμα δισεκατομμυρίων στα Ταμεία σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δε σεβάστηκαν το δημόσιο πλούτο και τον κόπο του λαού και άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, με άδεια ταμεία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)