to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 28.09.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Σκρέκα - Η ακρίβεια δεν ξορκίζεται με αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση

«Το ερώτημα όμως που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προχωρήσει για να σταματήσει ή να περιορίσει το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κλιμακώνεται; Γιατί οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Οι Υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να δώσουν επαρκείς απαντήσεις, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ούτε μπόρεσαν να απαντήσουν στην αγωνία και στα ερωτήματα της κοινωνίας και της αγοράς», αναφέρει ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. 

Και συνεχίζει: «Για να καλύψουν αυτή την επιτελική ανεπάρκεια, που δημιουργεί ανασφάλεια σε όλη την ελληνική κοινωνία, προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα με προσφιλή σε αυτούς εργαλεία, την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και την παραποίηση των λεγομένων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στον επίλογο δε της συζήτησης, ο Υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, ανέδειξε έξι σημεία, για να αποδείξει ότι είναι ελλιπείς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα. Εκμεταλλεύτηκε δε την κοινοβουλευτική διαδικασία, μιλώντας τελευταίος, ώστε να μη λάβει τη δέουσα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τους στέλνουμε λοιπόν γραπτά την απάντηση για να μη χωράει καμία αμφισβήτηση, και τους θυμίζουμε ότι στο θέμα της ακρίβειας και της απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και δεν μπορεί να κρυφτεί με λογοπαίγνια και συνδικαλιστικά παιχνίδια.

Σημείο 1ο

Σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με απόλυτη σαφήνεια δύο ερωτήματα: Πρώτον γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε το σχέδιο της ΑΜΚ της ΔΕΗ από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και δεύτερον πως και εάν διέρρευσε η πληροφορία στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο επιλογές, είτε να ανακοινώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ -ως όφειλε- είτε να προστατεύσει την πληροφορία από διαρροές, εφόσον επέλεξε να την αποκρύψει από τους πολίτες. Εκ του αποτελέσματος στο Χρηματιστήριο είναι προφανές ότι δεν έγινε τίποτα από τα ανωτέρω αλλά δεν ακούσαμε και καμία δικαιολογία χθες στη Βουλή.

Σημείο 2ο

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια όπως κάνουν άλλες χώρες και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας και στον Πέδρο Σάντσεθ, που «φρόντισε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο κ. Σκρέκας αντί να τοποθετηθεί, εκ μέρους της κυβέρνησης, για το αν προτίθεται να μειώσει τον ΕΦΚ σε αγαθά που επιβαρύνουν απευθείας την τσέπη του πολίτη και το κόστος ενός νοικοκυριού, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μπερδεύοντας τη μείωση του ΕΦΚ με την επίπτωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μπλέκοντας μέχρι και τη Γαλλία και τη Νορβηγία. Είναι προφανής ο πανικός και το αδιέξοδο. Καλύτερα να ξαναδιαβάσουν τα πρακτικά και να βρουν τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί επί αυτών των προτάσεων δεν απάντησε κανείς σήμερα.

Σημείο 3ο

Ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΔΕΗ αναμένει κέρδη 8 δισ. ευρώ κέρδη τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρή απώλεια για το δημόσιο από τη μη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Του προτείνουμε να συνεννοηθεί απευθείας με τον κο Στάσση στη ΔΕΗ. Γιατί ο κος Στάσσης έχει δημοσιοποιήσει ότι μόνο τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ φέτος θα ανέλθουν στα 900 εκατομμύρια, το 2024 θα έχουν φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 θα ανέλθουν στα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από χρήση του 2023 προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος. Αυτό μάς δίνει λειτουργικά κέρδη πενταετίας σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Και φυσικά η ζημία του δημοσίου αν απωλέσει την πλειοψηφική του συμμετοχή δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτά. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να σέβονται τους κανόνες μιας εισηγμένης εταιρείας και να είναι πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, γιατί τουλάχιστον εμείς τις διαβάζουμε.

Σημείο 4ο

Ο Αλέξης Τσίπρας σαφέστατα κατέκρινε τη μη συμμετοχή των παλαιών μετόχων, δηλαδή του Δημοσίου, στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η σχετική ανακοίνωση Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ξεκάθαρη: «Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Ο κ Σκρέκας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αυτή τη φράση γιατί μάλλον πιστεύει ότι θα κρατήσει το δημόσιο το 51%. Τον πληροφορούμε ότι όλη η Ελλάδα κατάλαβε το αντίθετο, ότι δηλαδή εκχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πλειοψηφία και γίνεται μειοψηφία.

Σημείο 5ο

Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ανέδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι δημοτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στα δίκτυα διανομής και παραγωγής ενέργειας και οι ενεργειακές κοινότητες έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο στην ενεργειακή αγορά. Το συνέδεσε δε με το (άσχετο) αντεπιχείρημα της υψηλής τιμής ρεύματος στη Γερμανία.

Δεν ξέρουμε αν θα προτιμούσε το μοντέλο των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας που χρεοκοπούν αυτές τις ημέρες στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια καταναλωτές αλλά του θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ίδιος ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης ΟΤΑ για ενεργειακές κοινότητες για την καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να διαλέξει, ή ο Ευκλείδης είχε δίκιο ή το πρόγραμμά του πρέπει να ακυρωθεί.

Φυσικά δεν μας εκπλήσσει η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, με δεδομένο ότι η ΝΔ είναι ενάντια του δημόσιου χαρακτήρα (όλων) των καίριων υποδομών και φυσικών μονοπωλίων της χώρας, και κατά των ενεργειακών κοινοτήτων, για αυτί, εδώ και δύο χρόνια κάνει ότι μπορεί για να τις αποδυναμώσει.

Σημείο 6ο

Σταθερός στις συνήθειες του ο κ. Σκρέκας αμφισβήτησε το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλάει για τη ΔΕΗ. Ας του θυμίσουμε λοιπόν κάποια στοιχεία:

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά για τεμαχισμό και πώληση των πλέον κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ (θυμίζουμε το περίφημο σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ), ο δανεισμός της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12% μεσοσταθμικά, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε, αποπληρώθηκαν παλαιές οφειλές και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ που διασφάλιζε την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.

Τα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και πριν τις εκλογές του 2019, με τη συμβολή του κ. Σκρέκα ακολούθησαν μια στρατηγική που τη γνωρίζουν πολύ καλά καθώς την εφάρμοσαν στο παρελθόν (πχ Ολυμπιακή): τη στρατηγική αρχικά της απαξίωσης και κατόπιν του ξεπουλήματος των πιο κερδοφόρων κομματιών της ΔΕΗ και των ενεργειακών υποδομών της χώρας μας.

Αν θέλει να συγκριθούμε για το θέμα της ΔΕΗ του προτείνουμε ένα πεδίο που το ξέρουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρηματίες πολύ καλά : από το 2015 έως το 2019 δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ, από το 2019 μέχρι και σήμερα, έχουμε μόνο αυξήσεις που δυστυχώς θα συνεχιστούν όσο είναι η ΝΔ κυβέρνηση. Ο  ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και στήριξε το δημόσιο χαρακτήρα των ενεργειακών φορέων ενώ η ΝΔ απλά τα ξεπουλάει όλα.

Για αυτά τι έχει να μας πει;

Τέλος και επειδή ο κ Σκρέκας αμφισβήτησε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή φτώχεια του θυμίζουμε ότι ένας από τους βασικούς δείκτες που μετρά η Eurostat και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ενεργειακή Φτώχεια είναι η δυνατότητα του πληθυσμού να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το 32,9% του πληθυσμού στην Ελλάδα (δηλαδή σχεδόν 1 στους 3) δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του – αυτό ήταν το έργο της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησής της. Το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.

Το ερώτημα όμως που δεν απαντά η κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προχωρήσει για να σταματήσει ή να περιορίσει το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κλιμακώνεται; Γιατί οι υποσχέσεις και τα ευχολόγια δεν μπορούν να μειώσουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». 

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία ισχυρή και με δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ

«Μετά από όλες αυτές τις ώρες συζήτησης, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για την ακρίβεια. Αυτό που δεν έχει καταλάβει η Κυβέρνηση είναι ότι στη σημερινή συζήτηση δεν οφείλει να απαντήσει μόνο στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με την ακρίβεια. Ακούσαμε πολλά για τις διεθνείς συνθήκες, υπεκφυγές, δικαιολογίες και ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμη συγκεκριμένα μέτρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε επιτέλους θα νομοθετηθεί και πότε και πώς θα εφαρμοστεί αυτό το περιορισμένο και πρόχειρο μέτρο των 9 ευρώ επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος το μήνα», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια.

Απάντησε στη συνέχεια στον ισχυρισμό του κ. Σκρέκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στηρίζει τις πολιτικές για το κλίμα λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να σάς θυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το 2018, ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ, το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες και άλλα πολλά που έχουν παγώσει επί των ημερών σας. Όπως και το νόμο για τους δασικούς χάρτες, για τη βιοποικιλότητα και τους φορείς Natura 2000, για την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την πλαστική σακούλα. Αλλά είναι ντροπή η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για δήθεν κλιματικές πολιτικές που, η κούφια και ψεύτικη απολιγνιτοποίηση που δεν είναι απανθρακοποίηση, πίσω από οποία κρύβεται η αντικατάσταση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, έχει οδηγήσει ήδη χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Γιατί δεν κάνετε πολιτική για την πράσινη ενέργεια, για τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου κάνετε πολιτική και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι».

Υπογράμμισε ότι η χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήττει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας συνεχίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης, κατέθεσε σχετικές ανακοινώσεις την ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία και διάβασε χαρακτηριστικά σημεία των ανακοινώσεων: Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της αγοράς είναι απογοητευτική καθώς αντί για μείωση του κόστους ενέργειας καταγράφεται αύξηση, η οποία οφείλεται στη μεθοδευμένη εκτόξευση του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης, σε συγκεκριμένες πρακτικές των παραγωγών, που εκμεταλλεύονται σχεδιαστικές παραλήψεις και λάθη στο σχεδιασμό της αγοράς, μιας αγοράς που δεν υφίσταται σε καμία σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά και έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά εδραιωμένου ολιγοπωλίου.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο έγκλημα με διαδικασίες εξπρές, όπως το χαρακτήρισε, της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Είναι εγκληματική μεθόδευση να δώσετε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες και είναι εγκληματικό το ότι αυτό το κάνετε με διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και δεν έρχεστε ούτε καν εδώ να ζητηθεί στην Ελληνική Βουλή με μια διαδικασία εξπρές και κατεπείγοντος. «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Μέσα σε είκοσι μέρες το ελληνικό δημόσιο και οι πολίτες θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας τους και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο ακρίβειας, όταν βασικά αγαθά και ειδικότερα το ρεύμα πλήττονται από υπέρογκες αυξήσεις.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο στη ΔΕΗ. Το ίδιο έγινε με το δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών). Το ίδιο έγινε με την παραχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια στον ιδιώτη μέτοχο. Το ίδιο γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, με την εκχώρησή σε ένα fund που θα λαμβάνει σταθερή, εγγυημένη απόδοση 6,7%, πολύ υψηλότερη από οποιοδήποτε δανεισμό και οποιοδήποτε ομολογιακό δάνειο.

Ειδικότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ σημείωσε ότι, εφόσον η διοίκηση της ΔΕΗ προβλέπει λειτουργική κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα επτά χρόνια, γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το επιχειρηματικό της πλάνο; Και γιατί ο δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφική του συμμετοχή όταν η Διοίκηση μιλά για κέρδη που οδηγούν και σε κατανομή μερίσματος;  Γιατί να χάσει το δημόσιο και περιουσία και κέρδη και μερίσματα; Και μιλάτε για επιχειρηματικό σχέδιο ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρουμε τελικά με ποιο καύσιμο θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα V, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια χαμένα για μία μονάδα που θα φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ και θα λειτουργήσει μόλις για τρία χρόνια; Και αυτό όχι σίγουρο...

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι: «Για το έγκλημα που συντελείται στη ΔΕΗ, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες αλλά και ευθύνες της Διοίκησης. Για το λόγο αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Διότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν ανάγκη μία ισχυρή δημόσια ΔΕΗ ειδικά τώρα που συντελείται ο μεγάλος αυτός μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος, στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)