to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 20.01.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει διχαστική και τυφλή αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα υπεύθυνο πατριωτικό κόμμα που δεν κάνει διχαστική και τυφλή αντιπολίτευση. Αναγνωρίζει το μείζον ζήτημα μεν αλλά, δεν καλύπτει το έλλειμμα στρατηγικής, ούτε το ζήτημα της μη επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο


Ο Σωκ. Φάμελλος τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια επί του ν/σ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο:

Καταρχήν είμαστε θετικοί, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα καταθέτουμε και την άποψή μας, ότι το θεωρούμε άτολμο, ενώ επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειψη στρατηγικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα υπεύθυνο πατριωτικό κόμμα που δεν κάνει διχαστική και τυφλή αντιπολίτευση. Αναγνωρίζει το μείζον ζήτημα μεν αλλά, δεν καλύπτει το έλλειμμα στρατηγικής, ούτε το ζήτημα της μη επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Γιατί εμείς, κύριε Δένδια, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι εθνικισμός, όπως δήλωσε Υπουργός σας στη Βουλή και θέλω να πάρετε μια θέση πάνω σε αυτό.

Η κύρωση γίνεται σε συνέχεια προπαρασκευαστικής δουλειάς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Κοτζιά, τον Γιώργο Κατρούγκαλο -κάτι το οποίο απέκρυψαν ο εισηγητής και ο Υπουργός- στις γραμμές βάσης των κόλπων, αλλά και είχε προηγηθεί η πολιτική επιλογή επέκτασης των δώδεκα ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, την οποία είχαν ανακοινώσει ως μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τι γίνεται σήμερα; Η Νέα Δημοκρατία έρχεται στην εθνική γραμμή που είχε στηρίξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τότε είχε λοιδορηθεί.

Τι θα γινόταν σήμερα αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο κύριος Γεωργιάδης θα έλεγε ότι είναι μεγάλη ζημιά η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γιατί χωρίζει το Ιόνιο από το Αιγαίο, ενώ ο κύριος Δένδιας παραδέχεται ότι μεγαλώνει η χώρα. Ο αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Κουμουτσάκος, θα έλεγε ότι οι Συριζαίοι χωρίζουν τη χώρα στη μέση.

Αυτά, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δυστυχώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Αύξηση των υπερπτήσεων στο ηπειρωτικό μέρος της χώρας, ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας από όταν ανέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης. Το Oruc Reis να σεργιανίζει, άλλοτε παρασυρμένο από τους αέρηδες, και άλλοτε μες στα μούτρα μας κυριολεκτικά, να παραβιάζει το καλοκαίρι κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, ενώ σάς έχουμε επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα υποχωρητικότητας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν οι δηλώσεις του κυρίου Γεραπετρίτη για την κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια ή και οι δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη για τα μη οριοθετημένα και αμφισβητούμενα δικαιώματα ή και η λανθασμένη συμπερίληψη μόνο της μισής Ρόδου στη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Εμείς δε θέλουμε να επαναληφθούν τέτοια λάθη, ιδιαίτερα ενόψει της εκκίνησης διερευνητικών επαφών, γιατί η τριπλή σας αποτυχία στα Συμβούλια Κορυφής της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο.Ο διάλογος είναι σίγουρα ο μοναδικός δρόμος επίλυσης της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε καμία προσπάθεια διεύρυνσης της ατζέντας.

Πρέπει να επισημάνω επιπλέον ότι σήμερα μπορεί να δείχνετε κάποια κινητικότητα όμως, για μεγάλο διάστημα, πηγαίνατε με τον «αυτόματο πιλότο» και νομίζατε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα επαρκεί. Γιατί πράγματι, εμείς είχαμε λάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας με: την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα, «one belt one road», τη Σύνοδο των Ηγετών του Νότου της Ε.Ε., τη συνεργασία των ηγετών των Βαλκανίων, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στον ενεργειακό τομέα δουλέψαμε για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με το Φόρουμ του Καΐρου, τον EastMed, τον IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που τώρα δίνεται σε ιδιώτη πρέπει να σημειώσω.

Από τη δική σας πλευρά, έχουμε διχαστική πολιτική με όρους πολιτικής εξαπάτησης. Σήμερα που η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, τότε ήταν προδοτική. Και μάλιστα είναι ντροπή να διαγράφεται, σε δεύτερο χρόνο, η λέξη ιστορική από Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημείο μάλιστα Κοινής Δήλωσης με τον κύριο Πομπέο. Αυτή η κίνηση θίγει τη διπλωματία μας. Τώρα, ο κύριος Μητσοτάκης ζητάει πιστή τήρηση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τιμάει τη Συμφωνία η κυρία Μπακογιάννη και εσείς ξεκαθαρίσατε ότι λύνει ξεκάθαρα θέματα σε σχέση με την ιστορία. Πήραμε πίσω την ιστορία της Μακεδονίας και τότε το κρύβατε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, για να κάνετε μικρόφθαλμη, κομματική και όχι πατριωτική πολιτική.

Οφείλω, όμως, να επισημάνω και κάποια ζητήματα που δεν έχετε εντοπίσει στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας. Οφείλετε να καταθέσετε την Κοινή Δήλωση, καθώς έχει περάσει ένα εξάμηνο και έχουμε σοβαρή ανησυχία, γιατί το άρθρο 4 του σημερινού νομοσχεδίου δημιουργεί πολλά ερωτήματα και ανησυχίες. Θα πρότεινα να τη δει εμπιστευτικά και η αντιπροσωπεία μας, δεν μπορείτε να την κρύβετε από τη Βουλή και αναφέρομαι σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με το άρθρο 4 να δοθεί πρόσβαση σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη, σε όλα τα αλιεύματα, αλλά και σε αδιευκρίνιστες ελληνικές περιοχές στα δικαιώματα αλιείας, κι έτσι να περιορίσετε τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Και ξέρετε, κύριε Δένδια, είναι περίεργο να λέτε εσείς ότι είστε αντίθετοι με αυτές τις προτάσεις της Ιταλίας, να λέει ο κύριος Βορίδης ότι δε θα εφαρμοστούν και να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, να παραχωρείτε δηλαδή δικαιώματα.

Θέλω να επισημάνω κλείνοντας δύο ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που απουσιάζει από τη συζήτηση της σημερινής πολύ σημαντικής συμφωνίας. Πρώτον, σκέφτεστε τη μεταβατικότητα ως προς τη διεύρυνση των περιοχών NATURA της χώρας, των περιοχών, δηλαδή, απόλυτης και οριοθετημένης προστασίας της φύσης στο φυσικό κεφάλαιο της Ελλάδας, εφόσον επεκτείνονται τα εθνικά ύδατα; Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει;

Δεύτερον, τι πρόκειται να συμβεί με τα δικαιώματα αλιείας και τρίτων χωρών, αλλά και της Ελλάδας, όταν οι περιοχές NATURA και το ελληνικό δικαίωμα οριοθέτησης και καθορισμού χρήσεων τροποποιήσουν τα δικαιώματα αυτά; Το έχετε λάβει υπόψη στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας;

Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε και κάτι ακόμα: Πώς τροποποιούνται ή προσαρμόζονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, παραδείγματος χάριν για τα οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων εφόσον, πλέον θα μπουν περισσότερες περιοχές τους στα εθνικά ύδατα; Έχετε μεταβατική ρύθμιση για τα ζητήματα αυτά;

Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν γιατί η Κυβέρνηση πρόχειρα και αποσπασματικά, και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απουσιάζει για άλλη μία φορά, διαχειρίζεται κάτι τόσο πολύ σημαντικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)