to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 02.02.2023

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιήσει ούτε ηθικά ούτε πολιτικά την κυβέρνηση της συνταγματικής εκτροπής

«Ζήτημα που συνδέεται με τα υπόλοιπα προβλήματα και φυσικά με την ακραία ακρίβεια με την οποία είναι αντιμέτωποι εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες. Για αυτό μιλάμε για δικαιοσύνη παντού. Γιατί όσο κυριαρχεί το σκοτάδι στο κράτος δικαίου τόσο πιο εύκολα εξελίσσεται»


Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων του F-4 Phantom, Τσιτλακίδη και Τουρούτσικα, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντoς, καθώς και με μία αναφορά στο σιωπηλό συλλαλητήριο στη μνήμη του νέου Άλκη Καμπανού που πριν από έναν χρόνο έχασε τη ζωή του σε ένα έγκλημα που συνδέεται με την οπαδική βία, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel» και στην εκπομπή «Kontra24» με την Αναστασία Γιάμαλη.

Στάθηκε στη συνέχεια στη συνταγματική εκτροπή που βιώνει η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Σήμερα ζούμε μία οξεία παραβίαση του συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, του Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του υπεύθυνου εξοπλισμών, Υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησης, πολιτικούς αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Ανδρουλάκη. Έχουμε μία κυβέρνηση που έχει προβεί σε συνταγματική εκτροπή και έχει εξαπολύσει ακόμη επίθεση λάσπης κατά του κ. Ράμμου, του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η χώρα μας διανύει την πιο σκοτεινή περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά στα θέματα δημοκρατίας. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε όλα αυτά. Φτάνουμε στο σημείο να διασυρόμαστε και διεθνώς αφού παρεμβαίνει πλέον και η εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τις υποκλοπές εξαιτίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιήσει ούτε ηθικά ούτε πολιτικά την κυβέρνηση της συνταγματικής εκτροπής και θα εκφράσει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Ζήτημα που συνδέεται με τα υπόλοιπα προβλήματα και φυσικά με την ακραία ακρίβεια με την οποία είναι αντιμέτωποι εδώ και πολλούς μήνες οι πολίτες. Για αυτό μιλάμε για δικαιοσύνη παντού. Γιατί όσο κυριαρχεί το σκοτάδι στο κράτος δικαίου τόσο πιο εύκολα εξελίσσεται ».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ μαρτυρούν τον εκνευρισμό που τούς έχει προκαλέσει η πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να μη συμμετέχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ψήφιση νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή. «Δεν θα τούς κάνουμε λοιπόν το χατίρι, η πίεση θα είναι ασταμάτητη μέχρι τις εκλογές».

Για το δίλημμα δημοκρατία ή Μητσοτάκης που έθεσε από την ομιλία του στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν περιμέναμε τέτοιο βούρκο και κατήφορο στην Ελλάδα και τέτοιες αντιδημοκρατικές εξελίξεις. Είναι τραγικό ότι ο κος Μητσοτάκης, που πήρε από την πρώτη στιγμή υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, προχώρησε σε ειδική νομοθέτηση ώστε να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Κοντολέωντα, αφού δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα, ότι θα έφτανε να παρακολουθεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, την ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων και όλα τα άλλα πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθηση. Έχει αποδειχθεί ότι η συνταγματική εκτροπή έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη που επιβεβαιώθηκε με την καταστροφή των αρχείων Ανδρουλάκη μόλις αποκαλύφθηκε η υποκλοπή και την άρνηση να έρθει ο κ. Ράμμος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στη Βουλή. Άρα ναι, υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Πρόκειται για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για ένα οξύτατο πολιτικό πρόβλημα. Γνωρίζαμε μεν ότι η Δεξιά και ο μηχανισμός εξουσίας Μητσοτάκη είναι ικανός για τα πάντα αλλά τα όσα έχουν συμβεί ξεπερνούν κάθε όριο».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των όρων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση ΝΔ για την εκταμίευση χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την κοινωνία. «Η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει δυσβάσταχτους όρους για την εκταμίευση χρηματοδοτήσεων και μάλιστα όρους που δεν προέκυπταν από καμία μεταμνημονιακή εποπτεία. Μας γυρίζουν με το ζόρι σε σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις χωρίς να υπάρχει ανάγκη της χώρας να υποκύψει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δέσμευση της κυβέρνησης ΝΔ να συστήσει Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και Αποβλήτων που πρακτικά είναι το πρώτο βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης απορριμμάτων. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση έχει βάλει άδικους όρους στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους αυτούς στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Μπορώ επίσης να σάς διαβεβαιώσω ότι πολλές από τις αρνητικές επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, όπως στον τομέα του περιβάλλοντος, σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, με τις απλήρωτες υπερωρίες, με την ιδιωτικοποίηση της υγείας θα αναιρεθούν από την επόμενη διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Θύμισε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εμφάνιζε ανάπτυξη για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα παρότι η Ελλάδα μόλις έβγαινε από τη μνημονιακή εποπτεία, εξαιτίας της χρεωκοπίας στην  οποία είχαν οδηγήσει τη χώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως δεν μπορεί να μιλάει για διαφάνεια ένα κόμμα που έχει δώσει 8 δισ. ευρώ σε ημέτερους και κολλητούς με απευθείας αναθέσεις, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα.

Ανέφερε ακόμη ότι, εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας και υψηλότατου πληθωρισμού, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να αυξηθούν τελικά οι μισθοί όπως είχε υποσχεθεί η ΝΔ το 2019, έχουν αυξηθεί τα κέρδη λίγων εταιρειών. «Οι πάροχοι ρεύματος και τα διυλιστήρια έχουν 6 δισ. ευρώ υπερκέρδη, άδικα δηλαδή κέρδη στις πλάτες των καταναλωτών, σε ένα μόνο έτος, το 2022. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα φορολογήσουμε και θα επιστρέψουμε στους καταναλωτές τα υπερκέρδη και ξεκαθαρίζουμε ότι θα πάμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, θα γίνει 10% αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους, θα επιστραφούν τα αναδρομικά και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους».

Ερωτηθείς τέλος για το εάν υπάρχουν ευθύνες του κ. Θεοδωρικάκου για την εξέλιξη της υπόθεσης Greek Mafia είπε: «Υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες πρώτα από όλα γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε αποδεικτικά στοιχεία από τη δικαστική διαδικασία, στοιχεία που είχαν προκύψει από σχετική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έτη 2016-2018. Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί η ανεπάρκεια και ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία είναι τραγικές και υποδηλώνουν την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί παρέμειναν σε υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης ακόμη και στις εσωτερικές υποθέσεις και το όλο θέμα σχετίζεται με υπόκοσμο της «νύχτας» και μαφιόζικες μεθόδους, που φαίνεται ότι είχαν φτάσει και είχαν διαβρώσει υψηλά ιστάμενους στην αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση είναι ανατριχιαστικά όλα αυτά επί μίας κυβέρνησης μάλιστα που εκλέχθηκε με σύνθημα το «τάξη και ασφάλεια»».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)