to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 12.03.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό προοδευτικό κόμμα είναι ουσιαστικά πατριωτική δύναμη

Παρουσίαση προτάσεων ώστε να ενισχυθεί η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.


"Βάζουμε σε δεύτερο πλάνο τη μικροπολιτική διαχείριση και την εσωτερική συζήτηση που τροφοδοτεί η Νέα Δημοκρατία, καθώς η πραγματική απειλή υφίσταται και είναι ο Ερντογάν και η Τουρκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό προοδευτικό κόμμα και ουσιαστικά πατριωτική δύναμη, εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων, όπως έκανε πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ "βάζει και σήμερα πλάτη", όπως έκανε και για να βγει η χώρα μας από τα Μνημόνια, ως κυβέρνηση, ενώ δούλεψε παράλληλα για την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια χτίζοντας συμμαχίες με τη Σύνοδο των Ηγετών του Μεσογειακού Νότου, τη Σύνοδο των Βαλκανίων, τη Σύνοδο του Καΐρου, τις Τριμερείς Συνεργασίες Ελλάδα- Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να αλλάξει τους συσχετισμούς για την Ελλάδα και να αναβαθμίσει το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ"  δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό, Kontra Channel, και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

"Είμαστε μία γροθιά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, την παραβατικότητα και το θράσος του κ. Ερντογάν, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να αμφισβητήσει διεθνείς Συνθήκες και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και στην απόπειρά του αυτή, χρησιμοποιεί, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Πέτσα και, δυστυχώς, αρκετών στελεχών της κυβέρνησης, να τροφοδοτήσουν το εσωτερικό ακροατήριο με δούρειους ίππους, ψευδείς ειδήσεις κτλ. και να ταΐσουν παράλληλα, το ακροδεξιό ακροατήριο ήταν ένα μεγάλο λάθος. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολουθούμε αυτό το παράδειγμα και επιλέγουμε, απέναντι στις χυδαιότητες του κ. Πέτσα που εκπροσωπεί τον κ. Μητσοτάκη, να απαντήσουμε πρώτα στον κ. Ερντογάν".

Προχώρησε στη συνέχεια, στην παρουσίαση προτάσεων ώστε να ενισχυθεί η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Πρότεινε συγκεκριμένα, η κυβέρνηση να σταματήσει να απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό και να μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαμφισβήτητα και να ενισχύσουμε τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας. Πρέπει ακόμα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, με συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή ώστε, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. "Αναρωτιέμαι γιατί δεν κλήθηκαν στην Ελλάδα οι ηγέτες του Μεσογειακού Νότου ή οι ηγέτες των Βαλκανίων για να μας στηρίξουν και να διατυπώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Τουρκία; Απορώ επίσης, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να προγραμματίζεται Σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό χωρίς τη δική της συμμετοχή.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην αναγκαιότητα να ζητηθούν μέτρα και κυρώσεις από μεριάς Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή ηγεσία να μην περιοριστεί σε δηλώσεις, όπως έγινε πρόσφατα κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο, και χρηματοδοτήσεις για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. "Πρέπει να τραβήξουμε το σκοινί, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ώστε, η Ε.Ε. να τοποθετηθεί με έργα και συγκεκριμένες πράξεις απέναντι στην πίεση που ασκεί η Τουρκία στον Έβρο. Αν η Ε.Ε. δεν λάβει γρήγορα μέτρα, η πίεση στα σύνορα από τον κ. Ερντογάν θα συνεχιστεί σε μία προσπάθεια να αποκομίσει περισσότερα κέρδη".

Σχολίασε το δήθεν δίλημμα περί ανοιχτών ή κλειστών συνόρων που εμφανίστηκε στο δημόσιο λόγο λέγοντας: "Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι η ελληνική αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας δεν φυλούσαν τα σύνορα τα προηγούμενα χρόνια; Τα σύνορα ήταν και είναι ασφαλή. Δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση της ελληνικής περιουσίας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ".

Κληθείς να τοποθετηθεί για τον κορονοϊό και το διάγγελμα του κου Μητσοτάκη σημείωσε τη διαφοροποίηση του κου Μητσοτάκη με πολλά στελέχη της ΝΔ και φυσικά με τον κ. Γεωργιάδη, που δήλωσε ότι όποιος βάζει ζήτημα για την εκκλησία βρίσκεται αυτόματα απέναντι στην εκκλησία. Δήλωσε δε: "Εμείς βάζουμε πάνω από όλα την ασφάλεια του πληθυσμού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Περιμένουμε όμως ξεκάθαρη και όχι έμμεση τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, βάσει των δεδομένων που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Επιστήμη. Πρέπει η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να ενημερώσει τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν πρέπει να μπλέκονται τα θέματα της υγείας με τα θέματα πίστης, γιατί δεν αμφισβητείται η πίστη αλλά η δημόσια και προσωπική υγεία".

Δήλωσε επιπλέον ότι οι 2000 προσλήψεις γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπενθύμισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κικίλιας, δεν έχει προχωρήσει τις 1.500 προσλήψεις υγειονομικών που είχαν εγκριθεί για το 2019, ούτε τις 2.500 προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών που είχαν εγκριθεί και προγραμματιστεί για το 2020 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε τέλος, ότι στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται για τις επιπτώσεις του κορονοϊού πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εργαζόμενοι με επισφαλείς θέσεις εργασίας, όπως ωρομίσθιοι, εποχιακοί υπάλληλοι, κ.ά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)