to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 24.05.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη προοπτική διεξόδου από την κρίση

"Mε το κλείσιμο της αξιολόγησης περνάμε αμέσως στην επόμενη φάση που είναι η τροφοδότηση της οικονομίας, με χρηματοδότηση της εργασίας και του πραγματικού προϊόντος, σε συνδυασμό με βαθιά δημοκρατικές τομές στην κοινωνία μας, με ένα σύστημα που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα και με αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και των λειτουργών του Δημοσίου", ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου "Στον Ενικό", στην τηλεόραση του STAR.


"Kάναμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, χωρίς να την επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. "Στόχος μας ήταν εξαρχής να βρούμε έναν τρόπο, ώστε σε συνθήκες άκρατου οικονομισμού, η Ελλάδα να σταθεί όρθια στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, έπρεπε να ανακόψουμε την ελεύθερη πτώση της Ελληνικής οικονομίας, με κύρια χαρακτηριστικά τη φτώχεια, την ανεργία και τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής".

Με λίγα λόγια, "έπρεπε να πάμε κόντρα σε όποιον ήθελε να βάλει τη χώρα στο περιθώριο. Παραλάβαμε μια χώρα χωρίς οικονομία, με πολύ χαμηλό ΑΕΠ και με τις παραγωγικές δυνάμεις σε πλήρη αδυναμία. Ταυτόχρονα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα πολιτικό σύστημα, ριζωμένο στο βαθύ κράτος, που επένδυσε για μήνες στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, κάνοντας κακό στη χώρα και την κοινωνία".

Ερωτώμενος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως "η χώρα έχει ελπίδα. Για πρώτη φορά καταγράφεται υπεραπόδοση 1,7 δις ευρώ στο δημοσιονομικό επίπεδο, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και capital control. Για πρώτη φορά η χώρα δεν αντιμετωπίζει ποινή καθυστέρησης και είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Έπειτα από υπερπροσπάθεια της κυβέρνησης, καταφέραμε να ρίξουμε στην αγορά 5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και να είμαστε η πρώτη χώρα που πιστοποιήσαμε το καινούργιο ΕΣΠΑ. Θυμίζω, ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τραγική στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, εντούτοις έκανε επερώτηση στη Βουλή, όπου μας εγκαλούσε για αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος!".

"Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε αυτή τη στιγμή να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα", συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Οι δύο άλλες εναλλακτικές, δηλαδή του κ. Μητσοτάκη με τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, και μιας αριστερής "καθαρής" ηθικής, οδηγούν από διαφορετικό δρόμο, στο ίδιο αποτέλεσμα: Την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα όρθια, μέσα στο ευρώ, και με ισχυρό λόγο στην Ευρώπη".

Ως προς τα ζητήματα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε προχθές στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως "πρέπει να σταματήσει η συστηματική παραπληροφόρηση της Αντιπολίτευσης, τόσο για το νέο Ταμείο, όσο και για τον λεγόμενο "κόφτη".

Ως προς το πρώτο, "ευτυχώς, εμείς δεν έχουμε Παπασταύρου να βάλουμε στο νέο Ταμείο. Παρόλο που προσπαθούν να παραποιήσουν τα χαρακτηριστικά του, δεν πρόκειται για Ταμείο πώλησης, δεν ενεχυριάζουμε τη δημόσια περιουσία, και μάλιστα, η περιουσία του είναι ακατάσχετη".

Ως προς το θέμα του "κόφτη", "κανείς αυτή τη στιγμή δεν προβλέπει ότι θα ενεργοποιηθεί, με δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο της το 2015 και το ίδιο προβλέπουν για το 2016 οι στατιστικοί και οικονομικοί οίκοι". Στην απίθανη περίπτωση που τα στατιστικά στοιχεία του επόμενου Απριλίου για τη χώρα μας "έχουν απόκλιση μεγαλύτερη του 0.5% από το στόχο της προηγούμενης χρονιάς, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει περιθώριο ενός μήνα να διορθώσει τα έξοδά του. Εάν δεν το κάνει, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, έως ότου διορθωθούν οι κωδικοί εξόδων από τη Βουλή στο νέο προϋπολογισμό".

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανέφερε πως "σχεδιάζονται ρυθμίσεις που δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει λόγω κρίσης. Σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για το ακατάσχετο του λογαριασμού και την επιχορήγηση της εργασίας, δημιουργούμε ένα καλό σημείο εκκίνησης. Μην ξεχνάμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούμε μόνο τις νέες επιχειρήσεις, αλλά και τις παλιές, ώστε να μπορέσουν να συντηρηθούν". Και κατέληξε: "Πρέπει να βρούμε το καλύτερο μείγμα που να συνδυάζει τη χρηματοδότηση της αγοράς με ταυτόχρονο έλεγχο της φοροδιαφυγής".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)