to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Ο ρυπαίνων να πληρώνει

Μεταλλευτική δραστηριότητα μόνο με περιβαλλοντικούς κανόνες και αυστηρό έλεγχο


Η προσφυγή του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Διαιτησία για το χρόνο και τις προδιαγραφές της καθετοποίησης παραγωγής από την Eldorado Gold ώστε η χώρα να έχει και τα οφέλη που δικαιούται, η υπαγωγή οποιασδήποτε δραστηριότητας στους περιβαλλοντικούς κανόνες με αυστηρό και διαρκή έλεγχο και η εφαρμογή του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει», οι τρεις άξονες του υπουργείου, όπως τους αναλύει στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Καυστικό το σχόλιό του για τις άδειες που υπόσχεται στην Eldorado Gold ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω καν αν γνωρίζει για ποιες άδειες μιλάει», λέει χαρακτηριστικά.

«Προσφύγαμε στη Διαιτησία για το χρόνο της καθετοποίησης της παραγωγής της Eldorado (παραγωγή καθαρών μετάλλων), ώστε η χώρα να έχει και τα οφέλη που δικαιούται. Τονίσαμε ότι η δραστηριότητα πρέπει να είναι εντός περιβαλλοντικών κανόνων, με αυστηρό έλεγχο και να εφαρμόζεται ο κανόνας 'ο ρυπαίνων πληρώνει'.

Το δικαστήριο επικαλούμενο την παρέλευση χρόνων έκρινε ότι δεν ήταν απαιτητή η πληρωμή των προστίμων από την εταιρεία. Εφεσιβάλαμε την απόφαση ζητώντας την καταβολή των προστίμων. Η Διαιτησία δεν κατέληξε, δεν έβαλε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. Δεν έχει καν κατατεθεί μεταλλουργική μελέτη. Εμείς λοιπόν ζητάμε από την εταιρεία να δώσει έστω τις προδιαγραφές και το συμβόλαιο αυτής της μελέτης. Έχουμε δώσει προσωρινή αδειοδότηση του υποέργου του Κοκκινόλακκα για να μην υπάρξει καμία κατηγορία ότι αμφισβητούμε την επιχειρηματικότητα. Όμως ζητήσαμε από Επιστημονική Επιτροπή κοινής αποδοχής να διερευνήσει αν είναι κατάλληλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται και έχουμε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει η τεκμηρίωση. Για τις ρηγματώσεις στον οικισμό της Στρατονίκης, πρέπει επίσης να υπάρξει τεκμηρίωση, ίσως και από το ΙΓΜΕ, το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν οδηγήσει σε διάλυση και εμείς το ξαναφτιάξαμε».

«Μας προσβάλει και ηθικά η μη καταβολή προστίμων για τις παραβάσεις της εταιρείας»

Για τη μείωση συνολικά της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ζητούν οι κάτοικοι – όπως είπε Στο Κόκκινο και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τονίζει πως και αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο χωροταξικό σχέδιο. «Εφόσον υπάρχει έντονη αντίδραση θα πρέπει να προσαρμοστεί, ωστόσο η σύμβαση που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευτική, πρέπει να την προσαρμόσουμε στους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η πρότασή μας είναι η τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων, ο άμεσος προσδιορισμός της τεχνικής και οικονομοτεχνικής βάσης της καθετοποίησης παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση της κοινωνίας για αειφορική ανάπτυξη.  

Όλα πρέπει να μπουν σε ενιαίο πλαίσιο. Δεν έχουμε διάθεση εκβιασμού προς την εταιρεία. Όμως, υπερασπιζόμαστε τον αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο και την τήρηση του περιβαλλοντικού πλαισίου. Μας προσβάλει και ηθικά η μη καταβολή προστίμων για τις παραβάσεις της εταιρείας».

Όσο για τη δίκη σχετικά με την υπόθεση εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές το 2013, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν σχολιάζει την ουσία, αλλά τονίζει πως πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση. «Η κινηματική διαδικασία και η άποψη δεν πρέπει να ποινικοποιείται αλλά η κινηματική δράση δε μπορεί να είναι βίαιη», αναφέρει. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)