to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 03.12.2015

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός του 2016 και το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης θα αποτελέσουν το όχημα εξόδου της χώρας από την κρίση

Σημεία ομιλίας του κοινοβ. Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό


Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2016, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι "ο Προϋπολογισμός του 2016 θα αποτελέσει όχημα εξόδου από την κρίση, σε συνδυασμό με ένα στιβαρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας". Ως βασικά στοιχεία σύνταξης, "ο Προϋπολογισμός 2016 επιδεικνύει ρεαλισμό, διαφάνεια, δικαιοσύνη και αναδιανομή και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τη δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να μην υποκύπτει συνεχώς η χώρα μας σε πιέσεις δανεισμού, τη διακοπή της ύφεσης και την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού".

Στη συνέχεια τόνισε ότι "η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι μια διαδικασία συνεχής, ανοικτή και δύσκολη" και επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα "στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, την οικονομική ενοποίηση και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη και στην εργασία, ακόμα και χωρών της Βόρειας Ευρώπης" και κατέληξε "το ευρώ δεν πέτυχε την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και παραμένει ένα εργαλείο για να πλουτίζουν κάποιες χώρες της Ευρώπης, έναντι κάποιων άλλων".

Σημείωσε δε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγιγνώσκει την ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από τον επαρχιωτισμό των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία είτε λόγω ρηχότητας, είτε λόγω έλλειψης ιδεολογικής ταυτότητας, είτε λόγω συμφερόντων αναπαράγουν τον τυφλοσούρτη των νεοφιλελεύθερων κέντρων αποφάσεων. Η παραγνώριση της κοινωνικής εμπειρίας της Ευρώπης υποβαθμίσει τη δημοκρατία, φέρνει φασισμό και μειώνει τις ανθρώπινες αξίες".

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στα δομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι "σε αυτή την ευρωπαϊκή συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε, έδωσε ταυτότητα".

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2016 ανέφερε ότι "απεικονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας, αλλά και τις δυνατότητες να υπάρξουν κοινωνικά εργαλεία, κοινωνικό πρόσημο στις πολιτικές, ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας".

Απευθυνόμενος δε στη ΝΔ έθεσε το ερώτημα: "Λίγο αργά δεν καταλάβατε το πρόβλημα της ύφεσης; Μήπως ξεχνάτε ότι η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει 25% ύφεση με δικές σας κυβερνήσεις;". Για να συνεχίσει: "Εμείς έχουμε άλλους λόγους που ενδιαφερόμαστε να μειώσουμε την ύφεση. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο μηδενισμός της ύφεσης θα δώσει το 2016 δημοσιονομικό χώρο 500 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνικές πολιτικές και θα δυναμώσει την κοινωνική αναδιανομή, όπως πχ. το επίδομα στους υπερήλικες ανασφάλιστους".

Συνεχίζοντας την κριτική του στη ΝΔ και τους εισηγητές της αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των ασθενών κοινωνικών στρωμάτων λέγοντας : "Μας αρέσει που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική κοινωνία οι αξίες του δικαίου. Όμως, πείτε μου: Σ' αυτές τις αξίες πιστεύατε όταν υπερασπιζόσασταν το σκάνδαλο της Siemens; Όταν καλύπτατε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Αγροτική Τράπεζα, τα σκάνδαλα των εξοπλισμών, τα δομημένα ομόλογα;". Υπενθύμισε δε στο Σώμα, τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε απροθυμία από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να παραλάβουν τις λίστες της φοροδιαφυγής, κάτι που είχε εντοπιστεί και στη διμερή συνάντηση συνεργασίας για τη φοροδιαφυγή με το Ελβετικό κράτος το 2012, αλλά και σε δηλώσεις του κ. Τόμσεν, το 2014.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός 2016 θα πρέπει να συνδυαστεί "με μια γενικευμένη κάθαρση του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς. Όσο και εάν πιέζουν τα εκδοτικά συμφέροντα, εμείς θα αισθανόμαστε πιο ισχυροί στην ευθύνη. Με ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με μεγαλύτερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή, με μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους". Πρόκειται για μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, αλλά και στην Αντιπολίτευση. Και κατέληξε: "Ξεπεράστε τα κομματικά σας αδιέξοδα. Η χώρα μας καλεί σε μια σημαντική ευθύνη. Εμείς, ως κυβέρνηση την έχουμε αναλάβει.".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)