to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 12.08.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης έχει πολλούς λόγους να παραιτηθεί

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο λόγους να παραιτηθεί. Τη δηλωμένη και από τον ίδιο πλέον ανεπάρκεια να ασκήσει εποπτεία στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και τη συμμετοχή του στενού πυρήνα γύρω του στην υλοποίηση ενός σχεδίου υποκλοπών κατά παράβαση του Συντάγματος», τόνισε ο Σ. Φάμελλος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5


«Το σχέδιο αυτό περιλάμβανε τουλάχιστον τις εξής πράξεις: Πρώτον την υπαγωγή της ΕΥΠ στην εποπτεία και ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, δεύτερον, το διορισμό του κ. Κοντολέωντα στη Διοίκηση της ΕΥΠ, τρίτον, την εκ των υστέρων τροπολογία που επέτρεψε να τοποθετηθεί στην εν λόγω θέση χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο, τέταρτον, την τροπολογία που περιόρισε τη δυνατότητα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να δημοσιοποιεί στοιχεία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, και πέμπτον το μείζον ζήτημα χρήσης του κακόβουλου λογισμικού predator στην Ελλάδα, με συνδέσεις με δημόσιους φορείς και τη σχέση του κ. Δημητριάδη και άλλων κυβερνητικών στελεχών με αυτό το λογισμικό. Κανείς τελικά δεν μας έχει πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Σβέρκο.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και είναι προφανές πλέον ότι δεν μπορεί να βρει πειστικές δικαιολογίες για μία μείζονος σημασίας παράβαση κανόνων δημοκρατίας που καταγράφεται αρνητικά για την κυβέρνηση στη δημόσια σφαίρα», πρόσθεσε, «Η υπόθεση των υποκλοπών έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση αλλά δυστυχώς και για τη χώρα. Αυτό φαίνεται και από τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο».

Επανέλαβε στη συνέχεια πως δεν πρόκειται για μία ακόμα ανεπάρκεια και έλλειμμα «επιτελικότητας» αλλά για σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος που έχει χαρακτηριστεί από συνταγματολόγους ακόμη και ως ‘συνταγματική εκτροπή’. Ο κος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν ήταν προϊστάμενος μίας ομάδας που εφάρμοσε ένα σχέδιο περιορισμού δικαιωμάτων σε αντίθεση με πλείστες συνταγματικές προβλέψεις. Όλα συνηγορούν στο ότι υπήρχε σχέδιο. Ένα σχέδιο που περιορίζει τη δημοκρατία, ένα σχέδιο παρακολουθήσεων και υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων. Ένα σχέδιο που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι καθότι αμφισβητεί δημοκρατικές λειτουργίες στην Ελλάδα».

Ο Σ.Φάμελλος έθεσε ακόμη ερώτημα σχετικά με την ποινική ευθύνη για όλες αυτές τις παρακολουθήσεις και με το εάν ελέγχεται η αρμόδια Εισαγγελέας. «Δεν ελέγχεται αυτός/αυτή που έδωσε την εντολή ενώ ο κος Μητσοτάκης παραδέχεται ότι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην «νόμιμη» κατά την κυβέρνηση παρακολούθηση ενός Αρχηγού πολιτικού κόμματος; Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες τίθεται ξεκάθαρα και ζήτημα και ποινικών ευθυνών και κανένας δεν τοποθετείται».

Στάθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη ακραία ακρίβεια στην ενέργεια: «Η κυβέρνηση δεν επιλέγει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε κινούμενη άμμο και σε αχαρτογράφητα νερά στον τομέα της ενέργειας. Προσπαθεί να καλύψει τις δικές τις λανθασμένες επιλογές με νέα λάθη και νέα προχειρότητα. Τα αποτελέσματα όμως της δικής της πολιτικής έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά η ελληνική κοινωνία. Έχει επιτρέψει δισεκατομμύρια υπερκέρδη τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην προμήθεια φυσικού αερίου εν μέσω της ακραίας ακρίβειας. Τελικά έχουμε οδηγηθεί σε highscore χρεώσεων ρεύματος τον Αύγουστο».

«Οι τιμές αυτές μάλιστα ανακοινώθηκαν από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στις 31.07 με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν μόλις μία!!! ημέρα για να συγκρίνουν τιμολόγια και να επιλέξουν προμηθευτή!»

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της ενεργειακής αγοράς και νέα «κανόνια» τύπου Energa και σχολίασε: «Την έχουν πληρώσει όλοι τελικά εκτός από τους καθετοποιημένους ηλεκτροπαραγωγούς. Είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει την κρίση αλλά έχουν υπερκέρδη εν μέσω ακραίας ακρίβειας. Σε 2,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 σύμφωνα με την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα πραγματικά υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα επιτρέπει να παράγονται υπερκέρδη, αφού με υπουργική απόφαση ενσωματώνει νέα υπερκέρδη στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών χωρίς να θέτει όριο κέρδους. Δεν έχει ανακοινώσει πόσα είναι τα υπερκέρδη, πότε θα φορολογηθούν και πότε επιστρέψουν στους καταναλωτές, αλλά εμμένει στο αδιέξοδο ράλι επιδοτήσεων από χρήματα και πάλι των πολιτών».

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε κλείνοντας τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καθιστούν την Ελλάδα πιο ευάλωτη και ενεργειακά ανασφαλή στη μάχη απέναντι στην απειλή του κλεισίματος της στρόφιγγας ρωσικού φυσικού αερίου το χειμώνα.

Συγκεκριμένα:

-Η αύξηση της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο και μάλιστα από μονάδες ιδιωτών πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση»

-Η ιδιωτικοποίηση «εργαλείων» άσκησης ενεργειακής πολιτικής (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ), παραχώρηση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες

-Τα μεγάλα προβλήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια (πάγωμα Προγράμματος Ηλέκτρα, δεν πληρώνει το Εξοικονομώ του 2020, το 2021 δεν προκηρύχθηκε Εξοικονομώ και το 2022 δεν έχει ακόμα εντάξεις έργων, ενώ δεν υπάρχει Εξοικονομώ για την επαγγελματική στέγη και την επιχειρηματικότητα)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)