to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 31.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Ο διχαστικός λόγος Μητσοτάκη αποδεικνύει αδυναμία και αγωνία

«Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει τη δική της στρατηγική για την Ελλάδα και όχι να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με ψεύδη μπροστά στην ηγεσία της Ε.Ε. και να εκθέτει με αυτόν τον τρόπο τη χώρα», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Ο διχαστικός λόγος του κ. Μητσοτάκη στην επετειακή εκδήλωση για τα σαράντα (40) έτη από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε συνάδει με το ρόλο που οφείλει να επιτελεί ως Πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν πρόκειται απλώς για δηλώσεις κάποιου στελέχους της συμπολίτευσης. Ο διχαστικός αυτός λόγος υποτιμά το ρόλο του Πρωθυπουργού της χώρας και αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από μια περίεργη αγωνία αλλά και από αδυναμία. Γιατί θέτει ως προτεραιότητες την άσκηση αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση και τη συντήρηση ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι φοβάται αλήθεια η κυβέρνηση της ΝΔ και προσπαθεί να πλήξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μάλιστα σε μία συζήτηση στη Βουλή, όπου δεν έρχεται, αλλά σε μία εκδήλωση με παρούσα την ηγεσία της Ε.Ε.», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, το Σάββατο, στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real fm” και στους δημοσιογράφους Α. Γιάμαλη και Γ. Παγάνη.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να περιγράψει ως «σκοτεινή» για τη χώρα, ήταν αυτή που ενίσχυσε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και την έβγαλε από τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια που είχαν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ ταμειακά διαθέσιμα και απόθεμα, το γνωστό «μαξιλάρι». Σημείωσε επιπλέον, ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη μέρα που ανακοινώθηκε και η Απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που στην ουσία εγκαλεί τη γερμανική κυβέρνηση, για τη στρατηγική τους στη διαπραγμάτευση του ’15 και για τον εκβιασμό τους απέναντι στην Ελλάδα και για τη στρατηγική τους να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ, απόφαση που δικαιώνει απόλυτα τη στάση και τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει τη δική της στρατηγική για την Ελλάδα και όχι να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με ψεύδη μπροστά στην ηγεσία της Ε.Ε. και να εκθέτει με αυτόν τον τρόπο τη χώρα. Μία πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα, με την υγειονομική κρίση και την ανάγκη η Ελλάδα να μεταβεί σε ένα Πράσινο και ψηφιακό μέλλον έχουμε δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, την πιο αδύναμη και ανεπαρκή κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΝΔ δε φαίνεται μόνο στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και στα αποτελέσματα της πολιτικής της στο πεδίο της υγείας, της παιδείας, της κοινωνίας και της οικονομίας. Μετέφερε την εικόνα από την αγορά και τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης που, όπως είπε, οι επαγγελματίες αναρωτιούνται πώς θα γίνει η επανεκκίνηση όταν οι επαγγελματίες στην εστίαση παραπονιούνται ότι βρίσκονται εκτός των ενισχύσεων, και των παλαιών και των νέων, και επιπλέον επιβαρύνονται και με το κόστος των self test. Σχολίασε ακόμη την απόφαση της κυβέρνησης οι λαϊκές αγορές να λειτουργούν με μειωμένη κατά 50% συμμετοχή, ενώ έχουν ανοίξει τα γυμναστήρια, το εμπόριο και τα σχολεία και ενώ τα super market λειτουργούν κανονικά και σε στεγασμένους χώρους.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταργεί το οκτάωρο και τις πληρωμένες υπερωρίες, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι βρίσκεται απέναντι όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που έχουν προγραμματίσει και απεργιακές κινητοποιήσεις. «Οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και να ενημερώσουμε την κοινωνία γιατί απέναντί μας έχουμε ένα μηχανισμό προπαγάνδας και ένα μέτωπο από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προσπαθούν να λειάνουν τις γωνίες και να κρύψουν τα αρνητικά του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Χρειάζεται ως κοινωνία να επενδύσουμε ξανά στο συνδικαλισμό, στο συνεταιρισμό και σε όλες τις μορφές συλλογικότητας που απαιτούνται για να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε την κρίση εκπροσώπησης και η κοινωνία να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις συλλογικές διεκδικήσεις γιατί η αντιλαϊκη επίθεση της κυβέρνησης βρίσκει την κοινωνία χωρίς εργαλεία διεκδίκησης».

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αποκαταστήσει το έλλειμμα δημοκρατίας που δημιουργεί η λειτουργία της Βουλής με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών καθώς φαίνεται, όπως σχολίασε, ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση ΝΔ και το Προεδρείο της Βουλής δε θέλουν. Έχουμε προτείνει οι βουλευτές να εισέρχονται κατά πενήντα ή εκατό ώστε να πραγματοποιείται πραγματικά το δικαίωμα της ονομαστικής ψήφου. Όμως η ΝΔ επιλέγει να «φιλτράρεται» η ψήφος των βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με αποτέλεσμα οι ψηφοφορίες να είναι μόνο κατ’ όνομα ονομαστικές και αυτό είναι απόδειξη ότι θέλει να περιορίσει την έκφραση των βουλευτών.

Ο Σ. Φάμελλος κλήθηκε να τοποθετηθεί κλείνοντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έναντι της ψήφου των αποδήμων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε και έχει ξεκάθαρη και σταθερή θέση. Θέλουμε οι απόδημοι να εκλέγουν και να εκλέγονται, όχι μόνο να ψηφίζουν. Θέλουμε να υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Υπέρ του συστήματος αυτού που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017 είχε ταχθεί τότε και ο κ. Γεραπετρίτης. Τώρα όμως όλοι προσπαθούν να παίξουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων και ειδικότερα η ΝΔ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σταθερή υπέρ στην ισοτιμία του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των αποδήμων. Τη ΝΔ την ενδιαφέρει μόνο η ψήφος των αποδήμων και όχι να εκπροσωπούνται στη Βουλή».

Τέλος ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι: «Δεν πρέπει να θυμόμαστε το Περιβάλλον μία μέρα μόνο το χρόνο γιατί έτσι είναι σαν, με κάποιο τρόπο, να κάνουμε το μνημόσυνό του. Πρέπει να θυμόμαστε το περιβάλλον αντιθέτως κάθε μέρα και ειδικά τις μέρες που ψηφίζουμε, για τη Βουλή, για τους Δήμους ή για τις Περιφέρειες, γιατί τότε επιλέγουμε τι πολιτικές θα εφαρμοστούν για το περιβάλλον».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)