to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 01.04.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος : "Το νομοσχέδιο για το άσυλο βάζει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων"

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, νωρίτερα, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου "Σκληρό Ροκ", στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM, διευκρίνισε πως "σήμερα δεν κυρώνεται από τη Βουλή η σύμβαση ΕΕ - Τουρκίας.


Το προς ψήφιση ν/σ περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή οδηγία 32/2013 για τη λειτουργία του Ασύλου, τη διεθνή προστασία και την Αρχή Υποδοχής, η οποία αναβαθμίζει την χώρα μας. Εάν η χώρα μας λειτουργήσει με βάση αυτό το νόμο δεν θα ξαναδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων".

Ερωτώμενος δε για ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις μελών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του προαναφερθέντος ν/σ, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: "Ακόμα και οι Βουλευτές που φέρονται από τα δημοσιεύματα ότι προέβαλαν ενστάσεις για σημεία του συγκεκριμένου ν/σ, τοποθετήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βελτιώνει τη λειτουργία της χώρας μας. Αυτό που πράγματι μας απασχόλησε αφορούσε τις αναγκαίες ημέρες εξέτασης της αίτησης ασύλου στις έκτακτες συνθήκες μεγάλου αριθμού αφίξεων στα νησιά, όπου κρίθηκε ότι οι 14 ημέρες, ως μέσος όρος των προτάσεων που κατατέθηκαν στην ΚΟ, είναι η πιο αποτελεσματική πρόταση".

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τις επαφές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και πιθανή συνεργασία της κυβέρνησης μαζί τους: "Όποιος θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται αριστερός ή κεντροαριστερός πρέπει να αναμετρηθεί με το δίλλημα, εάν θα συμβαδίζει με τα συμφέροντα των πολλών ή των λίγων. Και αν πράγματι επιλέγει την προοδευτική κατεύθυνση ή απλώς χρησιμοποιεί αυτή τη συζήτηση ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το παρελθόν του".

Και συνέχισε: "Η κυβέρνηση δεν ανοίγει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της σταθερότητάς της, είναι αποτελεσματική και αποτελεί τη μόνη λύση που έχει η χώρα για να σταθεί στα πόδια της. Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι πάντα ανοικτή για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και εκεί υπάρχει χώρος για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων και βέβαια την κοινοβουλευτική σύνθεση. Ως κυβέρνηση δεν κλείσαμε ποτέ αυτούς τους δύο δρόμους, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της κοινοβουλευτικής σύνθεσης".

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο επιβολής των capital control, o Kοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: "Εμείς, πρώτοι από όλους, βγάλαμε εκείνο το καλοκαίρι στη δημοσιότητα τους εκβιασμούς και όλα όσο μηχανεύονταν τα παράλληλα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Εξάλλου, την ιδέα των capital control την είχαν προαναγγείλει σε Μέσα ενημέρωσης υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε, αντιθέτως προβάλαμε τον εκβιασμό που μας έκαναν, διότι επρόκειτο περί εκβιασμού. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, και ζήτησε να μην υπάρξουν πράξεις εκβιασμού κατά της χώρας μας".

Και κατέληξε: "Η πρόταση της ΝΔ μπήκε ως αντίβαρο στην δική μας πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν οι ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών ως προς τον τρόπο δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, με παράβαση της νομοθεσίας και θίγοντας την ουσιαστική και τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών. Και έτσι έθιξαν τους καταθέτες, τους μετόχους και εν γένει το Ελληνικό Δημόσιο που είναι συμμέτοχος στις τράπεζες αυτές. Μήπως η ΝΔ θέλει να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες για αυτό το σκάνδαλο; Ή τη διαδικασία αμνήστευσης των διοικήσεων των τραπεζών που ακολούθησε, με τροπολογία. Η πρόταση της ΝΔ γίνεται μόνο και μόνο για να έχει κάτι να πει και η ΝΔ στο δημόσιο λόγο".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)