to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 01.10.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Να μην ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη το αρνητικό παράδειγμα της πανδημίας

Στη νέα έξαρση της πανδημίας και στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν πλέον στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος


Όπως σημείωσε: «είναι πολύ άσχημη αυτή η εξέλιξη και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το πώς φτάσαμε ξανά σε κόκκινο συναγερμό και περιορισμό κυκλοφορίας τα βράδια. Ευθύνη της πολιτείας είναι η πόλη μας να μη βιώσει ξανά τα τραγικά νούμερα θυμάτων λόγω covid, όπως τον χειμώνα του 2020, εξαιτίας της αμέλειας και της υποτίμησης της κατάστασης από την κυβέρνηση» και συνέχισε λέγοντας πως «οι επιστήμονες πρέπει να έχουν την πρωτοβουλία του σχεδιασμού και δεν πρέπει να παρέμβουν οι πολιτικοί όπως πέρυσι. Δεν επιτρέπεται η Θεσσαλονίκη να γίνει πάλι παράδειγμα προς αποφυγή».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως η Θεσσαλονίκη έφτασε πάλι σε έξαρση κρουσμάτων και με υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει θωρακίσει υγειονομικά την πόλη με εξοπλισμό και με προσωπικό, παρότι περάσαμε πέρυσι αυτή την τραγική κατάσταση. Η Θεσσαλονίκη πάλι δεν έχει επαρκή αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας, και μάλιστα εκείνες που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη δεν λειτουργούν διότι δεν είναι στελεχωμένες, ενώ η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τα δημόσια νοσοκομεία και δεν προχώρησε μία τέτοια ανάπτυξη υποδομών. Παράλληλα δεν δόθηκε σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία και παρά τις προτάσεις μας η κυβέρνηση δεν προχώρησε με ευρύ πρόγραμμα δωρεάν τεστ στην ορθή ιχνηλάτηση των φορέων, όπως και καθυστέρησε να αξιοποιήσει τα μονοκλωνικά φάρμακα κατά του covid19. Μέσα σε όλες αυτές τις ελλείψεις ένα ακόμα πρόβλημα είναι η καθυστέρηση του εμβολιασμού. Δήλωσε μάλιστα «Κυριότερο παραμένει ο εμβολιασμός των πολιτών. Το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό όπλο για να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας. Οι πολίτες δεν πρέπει να παρασύρονται από την ανεπάρκεια και τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρέπει να επιδιώξουν την επιτάχυνση του εμβολιασμού» σχολίασε ο Σ.Φάμελλος.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο αυτή τη βδομάδα, στην οποία συμμετείχε ως μέλος της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης. Βασικό θέμα της εβδομάδας αυτή ήταν η συζήτηση για την κλιματική και την περιβαλλοντική κρίση, ενώ και άλλα σημαντικά θέματα συζητήθηκαν όπως για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Για το μεγάλο θέμα του Κλίματος ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η διπλή αυτή κρίση, κλίματος και οικοσυστημάτων, απαιτεί ενίσχυση της Δημοκρατίας. Υποστήριξε πως «για να δράσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται αφενός, τα λόγια των πολιτικών να γίνουν πράξη και αφετέρου, ο πολίτης να είναι πληροφορημένος και να έχει δημόσιο λόγο με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Όμως η νέα γενιά ζητά να αλλάξουμε το σύστημα γιατί μέσα σε αυτό το σύστημα δεν ακούγεται η γνώμη της. Για αυτό το λόγο η επιτυχία της μετάβασης σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση της δημοκρατίας Γιατί το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ένας βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας».

Ερωτηθείς για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο Σ.Φάμελλος υποστήριξε πως «δυστυχώς ο φασισμός γεννιέται έξω από την πόρτα μας, στα σπίτια και στα σχολεία μας. Δεν υπάρχει απέναντι στους νεοναζί, στους φασίστες, στους ρατσιστές λογική ισορροπιών και της θεωρίας των δύο άκρων. Πολύ καλά κάνουν και κινητοποιούνται οι αριστερές και προοδευτικές νεολαίες και οι πολίτες. Υπάρχει δράση και λογική φασιστικών ομάδων με ισχυρά, ακραία και ρατσιστικά συνθήματα. Η πατρίδα μας έχει υποφέρει από τον φασισμό, θεωρία που δεν είναι διόλου πατριωτική. Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα περιθώριο να αναπτυχθούν νεοφασιστικές και νεοναζιστικές θεωρίες στα σχολεία και στην κοινωνία μας».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)