to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 05.04.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Να μετουσιώσουμε την κοινωνική δυσαρέσκεια σε αίτημα για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση

Συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».


Η κυβέρνηση ΝΔ στήνει δικαστήρια στους πολιτικούς της αντιπάλους, μόνο και μόνο για να αλλάξει την πολιτική «ατζέντα» αντί να θέτει ως προτεραιότητα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την οικονομία, σημειώνει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γιάννη Σπ. Παργινό και δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Συμπληρώνει ότι: «Η κούραση, η απογοήτευση και η αναξιοπιστία απέναντι στην κυβέρνηση αποτυπώνονται σιγά-σιγά και στις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν και την αρνητική αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία. Η Προανακριτική εναντίον του Νίκου Παππά αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού αυτού κλίματος, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ήδη κριθεί από τη Δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς για το χαρακτήρα και τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος δηλώνει ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στο DNA του τις συνεργασίες και είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης πολιτικής συνάντησης δυνάμεων της Αριστεράς με προοδευτικά και δημοκρατικά ρεύματα, κάτι που εκφράστηκε και στις εκλογές του 2019» και ξεκαθαρίζει ότι: «το αίτημα και ο στόχος μίας προοδευτικής κυβέρνησης με συνεργασίες είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχει διατυπωθεί έμπρακτα με την ψήφιση της απλής αναλογικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς αλλά και μία μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Όμως κάθε ουσιαστική συμμαχία απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία. Οφείλει να απαντά στις δικές της ανάγκες».

«Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε μία νέα κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να ανατρέψουμε την πολιτική της ΝΔ που είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία. Όμως οφείλουμε να μετουσιώσουμε την κοινωνική δυσαρέσκεια σε αίτημα για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση» δηλώνει τέλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση ψήφισε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Πώς κρίνετε την εν λόγω πολιτική επιλογή;

Πρόκειται για μία διχαστική κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού, σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, με συναίνεση –αν είναι δυνατόν– και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι ο τρόπος να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθούν το ΕΣΥ και η οικονομία, και όχι να στήνει δικαστήρια στους πολιτικούς της αντιπάλους, μόνο και μόνο για να αλλάξει την πολιτική «ατζέντα». Είναι πλέον, δυστυχώς, ξεκάθαρο σε όλους και σε όλες ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν στήριξε και δεν στελέχωσε με προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), δεν έφτιαξε τελικά επαρκείς νέες ΜΕΘ, αφού σχεδόν 150 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, ούτε ενίσχυσε την Πρωτοβάθμια Υγεία. Ο εμβολιασμός δεν έχει δημιουργήσει το κλίμα ασφαλείας που έχουμε όλοι ανάγκη. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για 2 εκατομμύρια ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στα τέλη Μαρτίου έχουν διαψευσθεί πλήρως, αφού είμαστε ακόμη στους 600.000 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Οι εστίες υπερμετάδοσης στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε έγινε ιχνηλάτηση του ιού με μαζικά αξιόπιστα τεστ, όπως ζητάμε εδώ και έναν χρόνο τώρα. Η κούραση, η απογοήτευση και η αναξιοπιστία απέναντι στην κυβέρνηση αποτυπώνονται σιγά-σιγά και στις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν και την αρνητική αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία. Η Προανακριτική εναντίον του Νίκου Παππά αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού αυτού κλίματος, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ήδη κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Οι αιτιάσεις του κ. Καλογρίτσα αφορούν μία επιχειρηματική του διαφορά που έχει κριθεί από τη διεθνή διαιτησία και η απόφαση έχει χαρακτηριστεί εκτελεστή από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει θέση σε μια εταιρική διαμάχη, με στόχο να δημιουργήσει μια υπόθεση από το πουθενά. Όταν μάλιστα ο φάκελος για κανάλι του κ. Καλογρίτσα απορρίφθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βέβαια που πραγματικά ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη και τα κανάλια που τον στηρίζουν είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, και με υπουργό τον Νίκο Παππά, τα κανάλια πλήρωσαν, για πρώτη φορά, για τηλεοπτικές άδειες και αυτό δεν θα του το συγχωρήσουν ποτέ.

Μήπως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός από σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, θα πρέπει να παρουσιάσει και ομάδα διακυβέρνησης με νέα και άφθαρτα πρόσωπα;

Αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία μάς οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης. Και αυτό μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το εξασφαλίσει. Σήμερα, που η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική πλήττει όλες τις κοινωνικές τάξεις, μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, στη βάση του Προγράμματος που έχει δημοσιοποιήσει προς διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο που θα γίνει και με την κοινωνία, ώστε να προσφέρουν ιδέες και να δεσμευτούν για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Για εμάς, η πολιτική δεν είναι προσωπική υπόθεση αλλά κοινωνική υπόθεση και ανάγκη. Και σίγουρα δεν είναι χώρος για καριέρα. Γι’ αυτό και κάναμε την πρόσκληση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία ολοένα και πλαταίνει και βαθαίνει στην κοινωνία. Όσον αφορά τα πρόσωπα, σημασία έχει όλοι όσοι και όσες συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία να στηρίζουμε το ενιαίο πολιτικό σχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή μεταλλάσσεται σε κίνημα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στο DNA του τις συνεργασίες και είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης πολιτικής συνάντησης δυνάμεων της Αριστεράς με προοδευτικά και δημοκρατικά ρεύματα, κάτι που εκφράστηκε και στις εκλογές του 2019. Σήμερα, κεντρικό ζητούμενο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι η συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, που αντιτίθεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, και του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου, ώστε να υπάρξει απάντηση και μία ελπιδοφόρα προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία, απέναντι στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό που θέλουν να εγκαθιδρύσουν οι δυνάμεις της Δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορεί από μόνος του να κυβερνήσει ή θα ήταν προτιμότερη μια προοδευτική διακυβέρνηση και με ποιους;

Το αίτημα και ο στόχος μίας προοδευτικής κυβέρνησης με συνεργασίες είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχει διατυπωθεί έμπρακτα με την ψήφιση της απλής αναλογικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς αλλά και μία μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Άρα, λέμε «ναι» στις συνεργασίες, όμως κάθε ουσιαστική συμμαχία απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία. Οφείλει να απαντά στις δικές της ανάγκες. Αλλιώς θα είναι αναποτελεσματική. Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε μία νέα κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να ανατρέψουμε την πολιτική της ΝΔ που είναι καταστροφική για την ελληνική κοινωνία. Όμως οφείλουμε να μετουσιώσουμε την κοινωνική δυσαρέσκεια σε αίτημα για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)