to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 21.03.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Να αποκαλυφθεί η διαπλοκή που, τόσα χρόνια, εμπόδισε την Ελλάδα να προοδεύσει»

Αναφερόμενος στην προ ημερησίας συζήτηση για τη δικαιοσύνη που θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε νωρίτερα στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4 FM ότι "ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκριναν ότι η συζήτηση αυτή θα πρέπει να προηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διότι θέλουμε πρώτα απ' όλα να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και ένα ευρύτερο δημοκρατικό πλαίσιο συζήτησης, μπροστά στον πολίτη".


Συμπλήρωσε δε, ότι στην αυριανή συζήτηση "θα τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα σκανδάλων, αλλά και το γενικότερο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα μας".

"Υπάρχει, ως γνωστόν, το θέμα με την Εισαγγελέα Εφετών κ. Τσατάνη το οποίο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, την οποία τμήμα του συστημικού Τύπου και η Αντιπολίτευση προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν εις βάρος της κυβέρνησης, κάνοντας το άσπρο μαύρο και τ' αδύνατα δυνατά, ώστε να μην αποκαλυφθεί στην Ελληνική κοινωνία ποιο ήταν το πλαίσιο διαπλοκής που, τόσα χρόνια, εμπόδιζε την Ελλάδα να προοδεύσει".

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική και αναπτυξιακή διάσταση της επιστροφής του κράτους δικαίου στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μία βασική επίπτωση της απουσίας του κράτους δικαίου τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ήταν, εκτός από την αίσθηση περιορισμού της ελευθερίας εκ μέρους του πολίτη, και η προβληματική οικονομική λειτουργία, η καθυστέρηση επενδύσεων, η απώλεια εργασίας, για το λόγο ότι δεν υπήρχε ισονομία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση της δεοντολογίας και της ανεξαρτησίας της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού".

Ως εκ τούτου, "υπήρχαν καθυστερήσεις και περιορισμοί σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες και «εξυπηρετούνταν» μόνον οι αρεστοί στο σύστημα. Εννοείται ότι δεν υπήρχε η εξασφάλιση του καθαρού, υγιούς ανταγωνισμού".

Στην δε περίπτωση σύνδεσης της πολιτικής με τη δικαστική εξουσία, "η περίπτωση της κ. Τσατάνη αποκάλυψε αφενός ότι, παρά τη συγγενική της σχέση με υποψήφιους Βουλευτές της ΝΔ, δεν δήλωσε αποχή από υποθέσεις που αφορούσαν στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που επιβάλλει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (!). Δεν μπορεί ένας δικαστικός λειτουργός με αυτά τα χαρακτηριστικά να εξετάζει φακέλους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κόμμα και τη δικαιοσύνη. Αφετέρου, η ίδια Εισαγγελέας, δεν επέστρεψε ως όφειλε, στον Εισαγγελέα Διαφθοράς τον φάκελο με την υπόθεση Βγενόπουλου. Στην υπόθεση αυτή  βγήκαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις αθώωσης από τον ενδιαφερόμενο, πριν βγει η απόφαση από την Ελληνική δικαιοσύνη! Και με κολακευτικά σχόλια για την Εισαγγελέα. Διαφαίνεται λοιπόν, ότι υπήρξε μια παράτυπη επικοινωνία μεταξύ πολιτικής, οικονομικής και δικαστικής εξουσίας".

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι "η εφαρμογή των κανόνων και της νομοθεσίας από όλους, διότι υπάρχουν Νόμοι που δεν εφαρμόζονταν. Εάν δεν ελεγχθούν και δεν απολογηθούν όλοι αυτοί που τους παράβαιναν, δεν θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες. Η αρχή έχει γίνει με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, με τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τις λίστες του εξωτερικού και τη δέσμευση καταθέσεων, με τις δανειοδοτήσεις στον χώρο των Μέσων ενημέρωσης, με τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών συχνοτήτων κ.α.".

"Το όφελος της Αριστεράς θα είναι ξεκάθαρο όταν όλη η κοινωνία αισθανθεί ότι λειτουργεί δίκαια, ότι δεν έχει πια την ανάγκη επαφής με κάποιον πολιτικό, όπως και εμείς ως πολιτικοί δεν θέλουμε να αποκομίσουμε οφέλη από την προσωπική σχέση με τους πολίτες. Τα μέτρα για τη διαφάνεια στα τραπεζικά δάνεια αλλά και για τα διαφημιστικά «πακέτα» των ΔΕΚΟ θα ενισχύσουν περαιτέρω τη μάχη κατά της διαπλοκής".

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος απάντησε: "Παρά την κινδυνολογία και την καταστροφολογία που παράγεται από τα ΜΜΕ και την Αντιπολίτευση έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να υπερασπιστούμε κάποιες βασικές μας δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε και δεν υποχώρησε στο ζήτημα του αφορολόγητου το οποίο διεκδικούμε όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αγρότες, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός".

Επιπλέον, όσον αφορά στο ασφαλιστικό "οι πρώτες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού δείχνουν να υπάρχει θετικό κλίμα για την υπεράσπιση της κύριας σύνταξης και την εφαρμογή της δημόσιας εθνικής σύνταξης. Ως προς τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνουμε σταθεροί στον άξονα προστασίας της κατοικίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ειδικά στο θέμα της α' κατοικίας, δεν θα δεχθούμε να υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: "Ο Απρίλης θα είναι ένας έντονος μήνας με πυκνό κοινοβουλευτικό έργο. Η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ πιο σταθερή σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και δύσκολη, όπως προβλέψαμε, αλλά όσο διαπραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουμε πράγματα για την Ελλάδα. Όσο διαπραγματευόταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χάναμε ως χώρα και ως πολίτες".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)