to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 26.05.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Μεγάλη ανησυχία στη Θεσσαλονίκη και από την ιδιωτικοποίηση του Μετρό

«Η πόλη δέχτηκε άλλη μία μαχαιριά επειδή, η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς αυθαίρετα και την ιδιωτικοποίηση του μετρό»


«Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν στους Θεσσαλονικείς οι χθεσινές ανακοινώσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα καθυστέρησης λειτουργίας του μετρό, κατά τρία χρόνια, του οποίου η έναρξη λειτουργίας μετατέθηκε χρονικά από το 2020 στο 2023 και την πρόθεση απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου. Η πόλη δέχτηκε άλλη μία μαχαιριά επειδή, η κυβέρνηση αποφάσισε εντελώς αυθαίρετα και την ιδιωτικοποίηση του. Θυμίζω ότι κόντρα στην επιστήμη και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, η πρόθεση και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι να κατακερματίσει τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου. Αρχαιολόγοι και διεθνούς φήμης Βυζαντινολόγοι δε συμφωνούν με την απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων. Πιστεύω βέβαια, ότι η απόσπαση των αρχαίων θα ακυρωθεί στο ΣτΕ που θα προστατεύσει κατά τα ειωθότα την αρχαιολογική κληρονομιά. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι θα καταστρέψουμε κάτι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, τη Βυζαντινή Πομπηία. Και χθες, μετά από τόσα χρόνια, τόσα προβλήματα και τόσους δημόσιους πόρους και χρηματοδοτήσεις μάθαμε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του μετρό Θεσσαλονίκης, εις βάρος της πόλης και πολιτών της», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.

Στάθηκε στη συνέχεια, στην ιδεοληπτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας όπου, αρνείται να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της κρίσης λόγω κορονοϊού στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής. Ενώ έχει γίνει αποδεκτό, σε παγκόσμιο επίπεδο ότι, ειδικά μετά την πανδημία, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προωθεί ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στην ενέργεια. Αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπου η κυβέρνηση επανάφερε με δικό της νόμο την υποχρέωση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, με σκληρή διαπραγμάτευση να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο με πενήντα ένα τοις εκατό (51%) στο δημόσιο. Επιλέγει μάλιστα, όπως τόνισε ο Σ.Φάμελλος, να εκχωρεί όλο το ποσοστό σε έναν ιδιώτη, έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος θα αποφασίζει σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επεκταθεί το δίκτυο και άρα η χρήση φυσικού αερίου, με βάση το δικό του κέρδος. Ανέφερε ότι την ίδια συνταγή εφαρμόζει και στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όπου θεσμοθέτησε, στον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, τη δυνατότητα μείωσης που ποσοστού του δημοσίου, μία απαίτηση του Δευτέρου Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει πλειοψηφική συμμετοχή και έλεγχο για το δημόσιο (51%).

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει τις παλινωδίες της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο. «Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα και συνέπεια από την κυβέρνηση. Πρέπει να απαντήσει αν πράγματι υπήρξε ή όχι κανένα σοβαρό πρόβλημα στον Έβρο, όπως είπε και αντέκρουσε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ή όπως ισχυρίζεται η ΝΔ πρόκειται για fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε πώς δικαιολογείται το Διάβημα προς την Τουρκία λόγω των εξελίξεων στον Έβρο; Βέβαια, ο κύριος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του, παραδέχτηκε ότι υπήρξε κινητικότητα τουρκικών στρατευμάτων στον Έβρο και υποστήριξε τελικά ότι το Διάβημα έγινε για να μην υπάρξει ένταση στη συνέχεια. Χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα από τη ΝΔ, η οποία επέλεξε προεκλογικά μία τακτική λαϊκισμού με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πλέον, ως κυβέρνηση, παραδέχτηκε ότι είναι μία επωφελής για την Ελλάδα συμφωνία και καλώς, στήριξε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και την έναρξη της διαδικασίας ένταξής της στην Ε.Ε.».

Υπογράμμισε ότι δυστυχώς, συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις μας με την Τουρκία μία λογική κατευνασμού και υποχωρητικότητας, σε αντίθεση με την αυτόνομη και πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτηθείς τέλος για τις διαφορές ανάμεσα στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», το δεύτερο μέρος του οποίου παρουσιάστηκε εχθές, και τα μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε ότι ενώ το «Μένουμε Όρθιοι» ενισχύει και περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας και όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και ημετέρους, με πραγματική χρηματοδότηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, ενώ η ΝΔ προχωράει στη θέσπιση μέτρων με καθυστέρηση, επιλέγει αποσπασματικά και όχι μόνιμα μέτρα χρηματοδότησης που δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά. «Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένο, κοστολογημένο, με καθαρές χρηματοδοτήσεις για όλη την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αξιοποιεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που δημιουργήσαμε όλοι μαζί τα προηγούμενα χρόνια και αφήνει και «απόθεμα» για μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)