to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 10.09.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνουν όλοι ζημιωμένοι και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, και στην έλλειψη στρατηγικής και πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στα εθνικά ζητήματα, επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Είναι πράγματι πολύ δύσκολες οι στιγμές που ζούμε, πρόκειται για μία τραγική εξέλιξη που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προλάβει. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην οικονομία, την αναζωπύρωση της πανδημίας και τα εθνικά και τώρα έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Μόρια και γενικότερα στη Λέσβο. Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη ζωή. Η κατάσταση στη Μόρια είναι κρίσιμη και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και την κοινωνία του νησιού. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι, τόσα χρόνια, και η κοινωνία του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα κανενός ανθρώπου, γιατί όσο δυσχεραίνουν οι συνθήκες αυξάνεται η ένταση και βρίσκει χώρο η ακροδεξιά. Ως κοινωνία και ως πολιτεία θα πρέπει να στηρίξουμε τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων, αλλά και τα δικαιώματα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Ξεκαθάρισε ότι οι ακροδεξιές φωνές στη Νέα Δημοκρατία είναι απάνθρωπες, εκθέτουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, αφού ζητούν την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και Διεθνών Συνθηκών, και έχουν ως μοναδικό στόχο να κρύψουν τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή κατάσταση».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Λέσβο», όπως σημείωσε, «αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της ΝΔ καταλήγουν τελικά να λειτουργούν εις βάρος όλων, των προσφύγων-μεταναστών, των κατοίκων των νησιών και των συμφερόντων της Ελλάδας. Όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας επεκτείνονται, δυστυχώς, και στα υπόλοιπα πεδία άσκησης πολιτικής».

«Η ΝΔ εξελέγη λέγοντας ότι θα κλείσει τα κέντρα φιλοξενίας και ότι θα «σβήσει», θα εξαφανίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο και τις ακροδεξιές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Τροφοδότησε, με αυτόν τον τρόπο, αντίστοιχες αντιδράσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο δημόσιο λόγο και στην κοινωνία. Αυτό ήταν το  μήνυμα πολιτικής εξαπάτησης, ότι θα εξαφάνιζε το πρόβλημα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας».

«Σε πρακτικό όμως επίπεδο, όχι απλά δεν «εξαφάνισε» το πρόβλημα αλλά το ενέτεινε, με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας που δέχτηκαν μεγαλύτερο αριθμό από ό,τι μπορούσαν να «αντέξουν», με την κυβέρνηση να μειώνει ταυτόχρονα το προσωπικό στις δομές φιλοξενίας, και να υποβαθμίζει τις υγειονομικές συνθήκες και τον εξοπλισμό. Η εμφάνιση της πανδημίας όξυνε τις ήδη ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, καθυστέρησε η λήψη μέτρων προστασίας λόγω κορονοϊου, όπως ακριβώς συνέβη και στα γηροκομεία και σε διάφορες άλλες κοινωνικές δομές, υποτιμώντας έτσι όσα λέει η Ε.Ε. και οι Διεθνείς Οργανισμού, ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες βιώνουν εντονότερα τις επιπτώσεις της πανδημίας. Έτσι, μαζί με την πυρκαγιά στη Μόρια έχουμε και την κορύφωση και την έκρηξη όλων των κοινωνικών προβλημάτων στη Λέσβο», είπε στη συνέχεια.

Ο Σ.Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση που, αντί να μιλήσει έστω και τώρα με ειλικρίνεια για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, προσπαθεί με ακροδεξιούς αλαλαγμούς να κρύψει τις ευθύνες της και να τροφοδοτήσει περισσότερο το μίσος και τη βία. «Χρησιμοποιεί ακόμη ένα ακροδεξιό πέπλο για να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα και να κοροϊδέψει την κοινωνία. Πρόκειται για μία κυβέρνηση πολιτικής εξαπάτησης που χρησιμοποιεί μόνο επικοινωνιακά εργαλεία, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να μιλήσουμε τώρα για το πώς θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και πώς θα εφαρμοστούν οι Διεθνείς Συνθήκες για να βοηθηθούν και οι πρόσφυγες-μετανάστες και οι κάτοικοι των νησιών. Η Ευρώπη πρέπει επιπλέον να αναλάβει τις ευθύνες της, κάτι που δεν έχει ζητήσει η ΝΔ, αφού δεν έχει διεθνοποιήσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μη επιμερίζεται η ευθύνη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αυτό είδαμε κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, στον Έβρο που εκτός από δηλώσεις δεν είχαμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε κλείνοντας το θέμα.

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά

«Η λογική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας της κυβέρνησης ΝΔ, τον τελευταίο χρόνο, δημιούργησε χώρο για την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο δηλώσεων. Η επιλογή της κυβέρνησης η Ελλάδα να είναι «ουρά» μίας συμμαχίας ή μίας μεγάλης δύναμης διαφάνηκε τόσο κατά τη συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Τράμπ, όσο και κατά τη συνάντησή του με τον κύριο Ερντογάν. Διαπιστώνεται επιπλέον, έλλειψη στρατηγικής που αποδυναμώνει το γεωπολιτικό μας ρόλο. Τώρα, πρέπει να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να δούμε τελικά ποια είναι η στρατηγική της χώρας, τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως και για ποιο λόγο δε διαμορφώνεται, έστω και τώρα ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο. Σήμερα χρειαζόμαστε ξεκάθαρη στρατηγική και εθνική συστράτευση. Ο κύριος Μητσοτάκης δε συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών γιατί, πιθανώς, όπως σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, δεν ασκεί πολιτική με όραμα και στρατηγική αλλά, επιδιώκει μόνο να κεφαλαιοποιεί κομματικά τα αποτελέσματα της όποιας πολιτικής».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)