to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 06.04.2021

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Με κυβέρνηση ΝΔ το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει να γίνει η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης «που παραμένει μαύρο κουτί, με άγνωστο περιεχόμενο, που υπάρχει περίπτωση να "τακτοποιεί" κάποιους κολλητούς του Μαξίμου, ενώ απουσιάζουν πολλοί δημόσιοι φορείς. Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ και το έργο των έξυπνων μετρητών απουσιάζει από τις επιχορηγήσεις; Είναι στα δάνεια η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ ή θα μείνουν έξω από την πράσινη μετάβαση;»


Αναλυτικά όσα είπε στην ομιλία του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής:

Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Σκυλακάκης, δεν πρόκειται τελικά για κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά για μία περίληψη πάνω στην οποία κάνετε μία κατ’ επίφαση διαβούλευση. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, τα πολιτικά κόμματα, και η κοινωνία των πολιτών έχουμε μία περιορισμένη πληροφόρηση, όπως αναφέρουν και σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Σκυλακάκη 83 οργανώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όλες οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν λάβει μέρος σε καμία διαβούλευση και δεν έχουν ενημερωθεί για το σχέδιό σας για την πράσινη μετάβαση που καταλαμβάνει σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, την οποία και καταθέτω στα Πρακτικά.

Η κυβέρνηση συζητάει βέβαια το σχέδιό της με κάποιους, πολύ λίγους, αυτούς που τελικά θα ωφελήσετε γιατί δεν αφορά φαίνεται την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Πρόκειται για ένα άδικο και ιδεοληπτικό σχέδιο που έχει και πολύ μεγάλες επισφάλειες όσον αφορά και στις προθεσμίες, αλλά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δε θα ικανοποιηθούν σε πολλές από τις προτάσεις σας, όπως πολλά από τα έργα που λέγατε ότι θα εντάσσατε το προηγούμενο διάστημα τελικά «κόπηκαν», έμειναν εκτός.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο δημοκρατικού σχεδιασμού σε αυτό το σχέδιο ώστε να περιλαμβάνει όσα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, σε αντίθεση με εμάς, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συζήτησε με τις τοπικές κοινωνίες, με τα Περιφερειακά συνέδρια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο με έμφαση στην περιφερειακότητα, κάτι που τώρα λείπει όπως επισημαίνουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο ή ειδική μνεία για τη Θεσσαλονίκη.

Θέλω να σταθώ στο θέμα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που παραμένει μαύρο κουτί,  με άγνωστο περιεχόμενο, που υπάρχει περίπτωση να «τακτοποιεί» κάποιους κολλητούς του Μαξίμου, ενώ απουσιάζουν πολλοί δημόσιοι φορείς. Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ και το έργο των έξυπνων μετρητών απουσιάζει από τις επιχορηγήσεις; Είναι στα δάνεια η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ ή θα μείνουν έξω από την πράσινη μετάβαση;

Το σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκει να υλοποιήσει μία μείζονα αναδιανομή προς όφελος των πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και μίας επιχειρηματικής ελίτ που κινείται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη που θα λάβει ως δώρο και τις δημόσιες υποδομές, τις δημόσιες λειτουργίες και ευρωπαϊκούς πόρους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ανάκαμψης τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η ΝΔ επιλέγει διαχρονικά να στηρίζει ένα κρατικοδίαιτο και κοντόφθαλμο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας των προνομιούχων και των παρασιτικών στοιχείων της οικονομίας. Αναπαράγετε όμως με αυτόν τον τρόπο την κρίση. Τώρα δε λαμβάνετε υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής μετάβασης για να στηρίξετε βιώσιμες επενδύσεις. Αφήνετε έξω το δημόσιο που δε θέλετε να έχει ισχυρό ρόλο καθώς και τις δημόσιες επενδύσεις. Με αυτήν την κυβέρνηση το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει να γίνει η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνει τον παραγωγικό, κλιματικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό, τα κρίσιμα στοιχεία που έχει θέσει σε προτεραιότητα η Ευρώπη. Δεν κατανοεί τον νέο κλιματικό ανταγωνισμό και για αυτό καταδικάζει την Ελλάδα σε καθυστέρηση. Η κυβέρνηση ΝΔ δεν αποδυναμώνει απλώς το δημόσιο αλλά το μετατρέπει σε γκρουπιέρη ιδιωτικών για να μοιράζει τα λεφτά στους κολλητούς του συστήματος Μητσοτάκη.

Ειδικότερα σε σχέση με τους κλιματικούς μας στόχους και το περιβάλλον, δεν είναι εναρμονισμένο με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αφού οι στόχοι θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, σύμφωνα με τους νέους φιλόδοξους στόχους που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι συμβατό με τους στόχους μείωσης αερίων ρύπων της Ε.Ε., όπως επισημαίνουν και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, δε συμβαδίζει με τους όρους για τη Δίκαιη Μετάβαση όπως επικυρώνει και η απόρριψη του «σχεδίου» μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Αγνοεί τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα της Ε.Ε. και τις προτεραιότητες αποκατάστασης της φύσης. Δεν συμπεριλαμβάνει τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή γιατί εδώ και δύο χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει πιέσει τις Περιφέρειες να τα εγκρίνουν και, πάνω από όλα, δεν υπάρχει πουθενά σε αυτό το σχέδιο η εναρμόνιση της εθνικής στρατηγικής με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις Ενεργειακές Κοινότητες, μία βασική ευρωπαϊκή στρατηγική για την αυτοπαραγωγή και μία υποχρέωσή μας ώστε να υπάρχει πλουραλισμός στην παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ούτε καν για ώριμες Κοινότητες, όπως στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ που δε θέλει πλουραλισμό αλλά λίγους παραγωγούς ενέργειας και ΑΠΕ. Δε θέλουν να παράγουν καθαρή ενέργεια οι Δήμοι, οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς ενώ έχει δημιουργήσει παράλληλα, αλαλούμ με τις αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να στρέφονται τελικά κατά την ανάπτυξης ΑΠΕ, θέτοντας σε κίνδυνο εν τέλει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει ακόμη ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο για την ενεργειακή φτώχεια και αναρωτιόμαστε πώς θα ενταχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά σε Πρόγραμμα εξοικονόμησης, όταν δεν έχουν να βάλουν αρχικό κεφάλαιο. Μηδέν ευρώ για την ενεργειακή φτώχεια, ενώ η κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία καρτέλ και παιχνίδια εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χειραγώγηση των τιμών όπως έχουν καταγγείλει δημόσια και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και με καπέλα στα τιμολόγια των καταναλωτών λόγω των παιχνιδιών στην αγορά εξισορρόπησης, αυξάνοντας δηλαδή την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών. Καμία δράση δεν προβλέπεται για την κυκλική οικονομία, μία βασική ευρωπαϊκή στρατηγική, θεσπισμένη στην Ελλάδα από το 2018 που θα μπορούσε να στηρίξει τον παραγωγικό μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Απουσιάζουν πλήρως τέλος έργα για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και για την υποστήριξη υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων.

Ακόμη και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δε δημιουργείται εγχώρια προστιθέμενη αξία και έχετε συμπεριλάβει τις δικές μας προτάσεις για ηλεκτροκίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα λεωφορεία, τα ταξί, τα μέσα σταθερής τροχιάς, τις προτάσεις που σάς είχαμε κάνει όταν φέρατε στη Βουλή ένα «κουτσό» νομοσχέδιο. Και όλα αυτά δεν τα έχετε συνδέσει καν με κάποιο πρόγραμμα απόσυρσης ρυπογόνων αυτοκινήτων. Μισά μέτρα για να ευνοήσετε μόνο κάποιους εισαγωγείς;

Μάς ενοχλεί ιδιαίτερα που δεν προωθείται ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας, προβλέπετε κουτσουρεμένη χρηματοδότηση και δεν έχετε ακόμη ξεκινήσει ενώ είχατε δεσμευτεί με νόμο για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Διαπιστώνουμε, από τα στοιχεία στα οποία μάς έχει δώσει πρόσβαση η κυβέρνηση, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ανεπαρκές ως προς κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Βάσει των αριθμών που βλέπουμε καλύπτεται το 18% και όχι το 38% των προβλεπόμενων κονδυλίων εκτός και εάν τα ποσά αυτά «κρύβονται» στο μαύρο κουτί των δανείων για λίγους και εκλεκτούς. Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δε θέλει την πράσινη μετάβαση για ολόκληρη την κοινωνία. Το σχέδιό της προβλέπει νέο χαράτσι για να τροφοδοτήσει τον νέο Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), προβλέπει ακόμη ιδιωτικοποίηση της άρδευσης, ακόμα και της πολιτικής προστασίας. Απορώ πώς τα δέχονται όλα αυτά οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Κλείνοντας, το σχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι ένα σχέδιο για μία ισχυρή Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη γιατί χάνουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία και θα παραδώσετε στην επόμενη, προοδευτική, κυβέρνηση μία πιο αδύναμη Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)