to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 27.01.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Κάθε νοικοκυριό δίνει 100 ευρώ για τα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ (ηχητικό)

Αφήνουν την χώρα χωρίς εργαλεία σχεδιασμού και άσκησης ενεργειακής και αναπτυξιακής πολιτικής για να ξεπουλήσουν δίκτυα ενέργειας και φυσικού αερίου, την ώρα που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τους δήμους για να μπορούν να αμείβονται πενταπλάσια τα golden boys που τοποθετούνται με ειδικά κριτήρια σε θέσεις κλειδιά, είπε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η απαξίωση της ΔΕΗ και επιβάρυνση των πελατών της, των πολιτών, συνδυάζεται με την ενίσχυση των golden boys, η εξαγγελία περί εξοικονόμησης είναι τελικά βοήθεια για τους φίλα προσκείμενους, τα μεγάλα στελέχη, «και δυστυχώς αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την διαπλοκή … αλλά και με την υποβάθμιση σημαντικών τομέων της οικονομίας … της υποθήκευσης της προοπτικής της χώρας. Αυτό είναι που μας ανησυχεί δύο φορές», είπε ο κ. Φάμελλος, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «από την μία επιβαρύνει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη υποθηκεύουν την ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας».


«Ξεκίνησαν με την προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΗ που ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε “τη βγάζει-δεν τη βγάζει”, στη συνέχεια με την επιβάρυνση όλων των καταναλωτών με περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το μέσο κόστος από τις επιλογές Χατζηδάκη ανέρχεται για κάθε νοικοκυριό στα 100 ευρώ τον χρόνο περίπου. Ακόμη και ο ηλεκτροφωτισμός των Δήμων, που είναι μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη, θα αυξηθεί κατά 11% περίπου», όπως ανέφερε.

«Είναι απολύτως πιστοί στην εξαγγελία Γεωργιάδη από τις ΗΠΑ ότι θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα … πλήρης ιδιωτικοποίηση χωρίς σχέδιο με παράλληλη απώλεια των βασικών εργαλείων σχεδιασμού για την Πολιτεία», συνέχισε ο Σ. Φάμελλος. «Οι νέες εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη έχουν να κάνουν με το δίκτυο διανομής (μέσης τάσης) και το δίκτυο μεταφοράς (υψηλής τάσης) … χωρίς να προκύπτει από κανέναν μνημονιακό κανόνα, χωρίς να είναι υποχρεωτικό για λόγους δανεισμού ή χρέους, προχωρούν σε περαιτέρω αφαίρεση εργαλείων που έχει η πατρίδα μας για τον ενεργειακό σχεδιασμό, την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Στερούν δηλαδή την χώρα μας και από τα εργαλεία ανάπτυξης».

Θύμισε ότι για τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει την πλειοψηφία του Δημοσίου και τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. «Τώρα, φαίνεται από τις εξαγγελίες ότι θέλουν να χάσουμε και την πλειοψηφία στον έλεγχο των δικτύων, κάτι που ήδη έχει γίνει δυστυχώς στο φυσικό αέριο … αντί να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ο πλουραλισμός … θα δοθεί σε μία επιχείρηση όλο το δίκτυο φυσικού αερίου … μία απολύτως ιδιωτική μονοπωλιακή κατάσταση … όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για την επιχειρηματικότητα και το κόστος ενέργειας».
Την ίδια ώρα, για τα golden boys «δημιουργούνται ειδικές ρυθμίσεις για να φτάσει ως και το πενταπλάσιο η αμοιβή του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, του αναπληρωτή και άλλων … αυτές οι αμοιβές να δίνονται όχι με την εξέλιξη ή την επιλογή στελεχών από την αγορά, αλλά με ειδικά κριτήρια και προσωπικές επιλογές του διευθύνοντα συμβούλου … και με ειδική νομοθετική ρύθμιση … ανέκτησαν και τα πολυτελή αυτοκίνητα», θύμισε ο ίδιος.

Η ΝΔ υποβαθμίζει και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία μεταφέροντας κόστος σε πολίτες  και επιχειρήσεις

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι: «Παράλληλα με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στη δημιουργία γαλάζιων golden boys στη ΔΕΗ, με αμοιβές πενταπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη Διοίκηση, και πέρασε νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα ανώτερα στελέχη της εταιρείας να έχουν πολυτελή αυτοκίνητα. Κατάργησε ακόμη, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα χαμηλούς μισθούς και μειωμένα δικαιώματα για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, και την πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ, εισάγοντας αδιαφάνεια».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ δημιουργούν προβλήματα και αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, μέσω των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ. Θίγει ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με την πρόχειρη εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, η οποία δεν συνδυάζεται με ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο για τις περιοχές αυτές. Τόνισε πως, σε αντίθεση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε αρχικά 31,5 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών το 2018, ποσό που, στο τέλος του 2019, έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ και ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχώρησε στη σύσταση Ταμείου δίκαιης Μετάβασης. Επισήμανε όμως, ότι, έως σήμερα, η αξιοποίηση αυτών των πόρων έχει «παγώσει» από την κυβέρνηση της ΝΔ.  

Κλείνοντας, στάθηκε στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ στην περιφέρεια και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί τραγική υποβάθμιση μίας ιδιαιτέρως χρήσιμης για την κοινωνία, την οικονομία και την περιφέρεια της Ελλάδας, υπηρεσίας. Η επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, με την μη ανανέωση συμβάσεων, και να κλείσει καταστήματα θα επιφέρει μεγαλύτερο, έως πενταπλάσιο, κόστος για τα ΕΛΤΑ από την εξοικονόμηση που επικαλείται η Διοίκηση, σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων. Παράλληλα υποβαθμίζει την περιφέρεια της χώρας, κλείνοντας καταστήματα σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της περιφέρειας, ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη.  Όμως σε κωμοπόλεις της περιφέρειας, όπως τα Βασιλικά και η Ασπροβάλτα, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης των συνταξιούχων, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Δεν θα πετύχουν καμία οικονομική εξοικονόμηση. Θα πλήξουν αντιθέτως τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ. Η ΝΔ δημιουργεί ένα ακόμη έλλειμα στον ανταγωνισμό, το οποίο τελικά θα καλύψουν ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών. Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε να εντάξει τις ταχυμεταφορές και τα courier στους τομείς προτεραιότητας του Αναπτυξιακού νόμου και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της επιλογής της αυτής. Είναι πλέον καταφανές ότι η ΝΔ «ξεπληρώνει», με στείρο και χυδαίο τρόπο, τα γραμμάτια στα συμφέροντα που στήριξαν την εκλογή της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)