to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 22.05.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Κάναμε το καλύτερο δυνατό, η χώρα ήταν στο γκρεμό και τώρα στέκεται στα πόδια της

«Έχουμε καθήκον, να υπερασπιστούμε τη λαϊκή εντολή των εκλογών του 2015, που μας υποχρεώνει να είμαστε σταθεροί και αποτελεσματικοί για να μη χάσουμε το δρόμο, όσο και αν είναι δύσβατο το μονοπάτι», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το ν/σ «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επέκρινε τη στάση και τη συμπεριφορά της Αντιπολίτευσης για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την τερατολογία, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο 282 σελίδων ως 7.500 σελίδες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζούμε εντός της Βουλής μια συνειδητή και στημένη υποβάθμιση και προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ένα θέατρο κραυγών, έντονα υποτιμητικό για το δημοκρατία της χώρας μας, για τον πολιτισμό της Ελλάδας. Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να σταματήσει η λαϊκή εντολή, έτσι όμως δίνετε χώρο σε εμετικές, αντιδημοκρατικές, ακροδεξιές και φασιστικές φωνές και λογικές».

Ως προς την ουσία του προς ψήφιση νομοσχεδίου, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως «στοχεύει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας στο Eurogroup της Τρίτης και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης - κάτι που περιμένει όλη η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη -  στη χρηματοδότηση της χώρας μας, αλλά και στη Συμφωνία για το χρέος. Η χώρα δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, ήταν στο γκρεμό και αναλάβαμε την ευθύνη που μας ανέθεσαν οι Έλληνες πολίτες, να την σώσουμε. Κάναμε ό,τι καλύτερο, ό,τι ήταν δυνατό και τώρα η χώρα στέκεται πάλι στα πόδια της».  

Ωστόσο επισήμανε ότι, «το πρόβλημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε,  ήταν και είναι ένα βαθιά δομικό πρόβλημα της Ευρώπης, που δυστυχώς το σύνολο της Αντιπολίτευσης της χώρας δεν το διαπιστώνει, δεν μπορεί να το δει. Όσο η Αντιπολίτευση καθηλώνεται στη διαχείριση της καρέκλας της, χάνει τα επίδικα και της χώρας και της Ευρώπης. Μένει σε μία μικροκομματική ανάγνωση, σε μια στείρα επαρχιώτικη λογική.Και αυτό είναι ζημιά και για τη χώρα και για τους πολίτες».

«Ας αφήσει, λοιπόν, η Αντιπολίτευση τα κροκοδείλια δάκρυα περί καταστροφής της χώρας και ας καταθέσει μία πρόταση», συμπλήρωσε με δεικτικό τόνο ο Σωκράτης Φάμελλος. Διότι, έως σήμερα έχουν ακουστεί δύο εναλλακτικές, «η μία είναι η νεοφιλελεύθερη πρόταση του κ. Μητσοτάκη όπως την περιέγραψε στην WASHINGTON POST: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεπούλημα περιουσίας, απόλυση δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, επιπλέον λιτότητα, καμία εθνική κυριαρχία. Όχι απλά Μητσοτάκης & Άδωνις αλλά και Βέμπερ, Σόιμπλε, δηλαδή Grexit. Το Grexit ολοφάνερο μέσα από μεγαλύτερη λιτότητα και μια χώρα απαξιωμένη. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εναλλακτική, μια ηθική φαντασίωση, αλλά και πάλι στη δραχμή, χωρίς καμία πρόταση κοινωνικής επιβίωσης».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αντέκρουσε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης περί άγνοιας του αντικειμένου του νομοσχεδίου, μιλώντας για «θέατρο της Αντιπολίτευσης». Και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τον νόμο 4336, τον οποίο ψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, στις σελίδες του οποίου περιγράφεται πλήρως το περίγραμμα των εφαρμοστικών μέτρων που καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή: Το Ταμείο Περιουσίας στις σελίδες 1030-1031. Η έμμεση φορολογία στη σελίδα 1016. Ο ΕΝΦΙΑ, στη σελίδα 1017. Η Αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη σελίδα 1018. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στη σελίδα 1024. Ο ΑΔΜΗΕ στη σελίδα 1029. Ο χαρακτηρισμός του επαγγέλματος του αγρότη, στη σελίδα 1017. Οι ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες, στη σελίδα 1033. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, στη σελίδα 1031. Τα λιμάνια, στη σελίδα 1030. Οι συμβάσεις των αεροδρομίων, στη σελίδα 1030.

«Φαίνεται, ότι η επιμέλεια και η ανάγνωση πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στους συναδέλφους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, πριν αποδομήσει ένα ακόμα ψέμα της Αντιπολίτευσης και των συστημικών Μέσων, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα : «Ούτε ένα δάνειο δεν έχει πάρει η κυβέρνηση. Αντιθέτως έχει μειώσει το δημόσιο χρέος. Επιπλέον, ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 5,4 δις της Συμφωνίας δεν έχουμε ως καθυστέρηση, ως έλλειμμα, ως λάθος μας. Για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, η αξιολόγηση διαπιστώνεται -εδώ και ενάμιση μήνα από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν- ότι είναι πλήρης».

«Είναι δυνατόν ο κ. Γιούνκερ, η κ. Μέρκελ, ο κ. Ντάισελμπλουμ να λένε ότι είναι 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο ΝΔ να την προσεγγίζει σε 9 ή 12 δισεκατομμύρια ευρώ; Πρέπει να συμφωνήσετε, επιτέλους, και με την Ευρωομάδα σας στο ΕΛΚ, γιατί στο έκτακτο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι δεν φούσκωσε ο λογαριασμός από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων για τους Έλληνες πολίτες».

Δυστυχώς, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, ότι «η Αντιπολίτευση δεν υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση της χώρας. Διακατέχεται από σύγχυση και απώλεια στρατηγικού σχεδιασμού και προοπτικής. Δεν υποστηρίζει ούτε καν την προστασία, παραδείγματος χάριν, των δανειοληπτών. Στις θέσεις της κυριαρχεί όλο και περισσότερο η ακροδεξιά αντίληψη, οι θέσεις Σαμαρά και Γεωργιάδη. Από την άλλη, υποκριτικά και ενώ δεν βοηθάει πουθενά, μας καλεί να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε, εν αντιθέσει με την Αντιπολίτευση, να πετύχουμε!».

«Τι σας ανησυχεί πιο πολύ;», αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Το ότι πάει καλά η πατρίδα μας; Το ότι πλησιάζει ο διαγωνισμός για τα κανάλια; Το ότι βγαίνουν νέες λίστες φοροδιαφυγής, τα panama papers και το τελευταίο σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»; Δεν μας προξένησε ιδιαίτερη απορία γιατί η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε στην Εξεταστική Επιτροπή να ζητήσει η Βουλή τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών. Το περιμέναμε και το καταλαβαίνουμε. Αλλά δεν καταλαβαίνουμε να μην υποστηρίζει η Αντιπολίτευση τη σωτηρία της χώρας».

«Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα μέτρα του νομοσχεδίου είναι δύσκολα», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος λιτότητας. Είναι, όμως, τα μόνο και τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα τα οποία παίρνονται. Και το λέμε δημόσια στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτά τα 5,4 δις ευρώ είναι το μικρότερο δυνατό τίμημα που πληρώνουμε για λογαριασμό της κακοδαιμονίας, της πολιτικής υστεροβουλίας των χρόνων του δικομματισμού που χρέωσαν τη χώρα, που λειτούργησαν με ημέτερους, που σπατάλησαν το εργατικό, το επιστημονικό και το νεανικό δυναμικό της πατρίδας μας, τον πολιτισμό μας, την παιδεία και όλα τα δημόσια αγαθά, για να κρατήσουν τις καρέκλες απομακρυνόμενοι, μέρα με τη μέρα από τις πολιτικές αξίες, που κάποτε ίσως ίδρυσαν τα κόμματά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει διαδρομή ελπίδας. Και εμείς την καταθέτουμε ακόμα και κόντρα στους δανειστές. Το βιώσιμο χρέος είναι το πρώτο σκαλοπάτι.  Το δεύτερο είναι να έχουμε μια χώρα τίμια, με δημοκρατία και καταπολέμηση της διαφθοράς.  Το τρίτο σκαλοπάτι στο οποίο πρέπει να πατήσουμε είναι η εργασία και το τέταρτο η κοινωνική δικαιοσύνη».

«Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο εμείς θέλουμε», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.  «Ρύθμιση του χρέους, τίμια κοινωνία με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική πρόνοια και εργασία. Σε αυτήν την προοπτική, που κανείς δανειστής δεν μπορεί να μας πει όχι,  σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)