to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 27.05.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Καμία βούληση και επάρκεια από την κυβέρνηση για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ με σκοπό την θωράκιση των δικαιωμάτων και της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου - «Ξεκάθαρη παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο», τονίζει ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Σ. Φάμελλος


Την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ από τηνπλευρά της κυβέρνησης σχετικά με την σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ, σχολίασε ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Φάμελλος. «Η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει, όπως φαίνεται, την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πολιτείας», τόνισε ο Σ. Φάμελλος. 

Αναλυτικά, όσα ανέφερε: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάθεσης τροπολογίας για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) των ΕΛΠΕ για να θωρακίσει τα δικαιώματα και την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία Όμιλο»

«Η τροπολογία κρίθηκε αναγκαία επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει, όπως φαίνεται, την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πολιτείας παρότι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ στα ΕΛΠΕ, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων είχαν αποτυπωθεί στη Συμφωνία Μετόχων του 2003»

«Η περίεργη απόφαση του ΔΣ των ΕΛΠΕ την Μεγάλη Πέμπτη που εισηγήθηκε να απεμπολήσει το Δημόσιο το δικαίωμά του αυτό είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, όπως έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή»

«Πρόκειται για ξεκάθαρη παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο, αφού το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ αποτιμάται το λιγότερο σε 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο και ανήκουστο τα μέλη που έχουν οριστεί από το Δημόσιο να εισηγούνται την απεμπόληση δικαιωμάτων του ίδιου του Δημοσίου και ότι δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών να «κρύβονται» πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες, περί προσαρμογής στους νόμους 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών και 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρη στόχευση να εξυπηρετήσουν τον ιδιώτη μέτοχο στα ΕΛΠΕ.

Υπενθύμισε ότι την ίδια αξίωση είχε προβάλλει ο ιδιώτης μέτοχος και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αξίωση που φυσικά δεν είχε γίνει αποδεκτή, αλλά τώρα η κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να ικανοποιήσει. Στάθηκε στη συνέχεια στην απόφαση αναβολής της Γενικής Συνέλευσης που ήταν προγραμματισμένη για την 20η Μαΐου και αναβλήθηκε μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ. «Η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώνει τη θέση μας κατά της επιχειρούμενης παραχώρησης δικαιωμάτων του Δημοσίου στον ιδιώτη και αποδεικνύει ότι η στάση των συναρμόδιων Υπουργών, κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ιδιώτη μετόχου και εις βάρος του Δημοσίου, ήταν λανθασμένη», είπε χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτρέπει στο Δημόσιο να αξιοποιεί πλήρως τα όρια που θέτει ο 4548/18 για τα οριζόμενα μέλη του ΔΣ και αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει απευθείας τα 2/5 αυτού, να προτείνει στη ΓΣ μέλη του ΔΣ ώστε τελικά αυτό να καταλαμβάνει το 50%+1 των εδρών του ΔΣ (η πρότασή του προς τη ΓΣ θα καλύπτει τις έδρες από τα 2/5 που ορίζονται έως το 50%+1), να τηρεί τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας και την πολιτική καταλληλότητας των μελών ΔΣ της εταιρείας, καθώς και διασφαλίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ σε ποσοστό 15%.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι η κατάθεση της τροπολογίας δεν αφήνει πλέον περιθώρια στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί προσχηματικά νομιμοφανείς δικαιολογίες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιώτη μετόχου στα ΕΛΠΕ και συνεπώς θα πρέπει να σταθεί προς των ευθυνών της.

Αναφέρθηκε ακόμη στο στρατηγικό πλάνο της ορισμένης από την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Διοίκησης των ΕΛΠΕ, που είχε εκπονηθεί με τη συμβολή πενήντα (50) κορυφαίων στελεχών του Ομίλου, για τη μετάβαση του Ομίλου στην κλιματική ουδετερότητα με ορίζοντα το 2050, με συγκεκριμένους άξονες, κοστολογημένες δράσεις και χρονοδιάγραμμα που λάμβανε υπόψη τόσο τις ανάγκες των καταναλωτών όσο και της ελληνικής οικονομίας. «Οποιοδήποτε πλάνο «μετεξέλιξης» του Ομίλου μάς ενδιαφέρει ουσιαστικά, οφείλει να προβλέπει ισχυρό ρόλο για το Δημόσιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την παραχώρηση δικαιωμάτων του στον ιδιώτη μέτοχο».

Κλείνοντας, στάθηκε στην υψηλή κερδοφορία του Ομίλου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρεκόρ κερδοφορίας του 2018, στην αύξηση των επενδύσεων, στη μείωση του δανεισμού και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, σε αντίστιξη με τα σημερινά δεδομένα που η σημερινή, ορισμένη από την ΝΔ, Διοίκηση έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα να επιδείξει σε όλα τα πεδία.

Δήλωσε ξεκάθαρα τέλος ότι η τροπολογία για τη θωράκιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ αποτελεί και προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας μας

Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από τον κ. Σταϊκούρα.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)