to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 22.09.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Κακιά στιγμή για την Ελλάδα είναι η ώρα που της έλαχε κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Και όμως ο κύριος Μητσοτάκης είχε την αυθάδεια να μιλάει, εν μέσω καραντίνας, για ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας όταν καθυστερεί η εφαρμογή και όσων ήταν ήδη νομοθετημένα»


Σημεία από την ομιλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Ο ψηφιακός μαζί με τον κλιματικό ανταγωνισμό θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβίωση των οικονομιών και των κοινωνιών μας την επόμενη μέρα. Δεν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δυστυχώς όμως, παρά τα τόσα θετικά δημοσιεύματα που γεννούν προσδοκίες, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακό εκσυγχρονισμό γεννά απογοήτευση. Και διαψεύδει και τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δήλωνε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε την ψηφιακή επανάσταση και ότι έγιναν θαύματα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Τόσο μεγάλα λόγια και τόσο ελλιπές πραγματικό έργο. Κατ΄ αρχήν είναι τραγική η προσπάθεια λαθροχειρίας της ΝΔ και η απόπειρα να ονομάσει το νομοσχέδιο ως Κώδικα, κάτι που ακόμη και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής απέρριψε. Αναγκαστήκατε, συρθήκατε να αλλάξετε κάτι που εμείς σάς επισημαίναμε από την πρώτη μέρα αλλά, έχετε παραβεί και τις διατάξεις του επιτελικού κράτους, της μεγάλης απάτης του «επιτελικού κράτους» που έχει μετατραπεί σε ένα επιτελικό μπάχαλο.

Λαθροχειρία ακόμη αποτελεί ότι επανέρχεστε για μία Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που όμως δεν υπάρχει. Ακόμη την ψάχνουμε αλλά σάς ρωτάμε αν θα την παρουσιάσετε τουλάχιστον στην Ολομέλεια τώρα που συζητάμε το νομοσχέδιο. Αποδεικνύεται τελικώς ότι δεν είχατε πρόταση, δεν είχατε και δεν έχετε σχέδιο και πρόγραμμα και όσα λέγατε προεκλογικά ήταν μία πολιτική απάτη. «Βλέποντας και κάνοντας» είναι η πολιτική σας και στα ψηφιακά.

Επιπλέον, δεν πρόκειται για κανένα νέο νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία απλή συρραφή νομοθετημάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερων νομοθετημάτων που δεν παράγει καμία πολιτική και ενσωματώνει και τρεις Οδηγίες.

Είναι τουλάχιστον ένα παράδειγμα καλής νομοθέτησης; Όχι. Περιλαμβάνει πάνω από εκατό (100) παραπομπές σε Υπουργικές Αποφάσεις. Αυτό μάλιστα, είναι ένα ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ.

Πρόκειται για ένα «βαρύ» και δυσλειτουργικό νομοσχέδιο για τους πολίτες και τις υπηρεσίες. Το να προχωράς και να «φωτοτυπείς» προηγούμενα νομοσχέδια για να καταλήξεις σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο είναι χειρότερο και από τις φωτοτυπίες της κυρίας Διαμαντοπούλου στα σχολεία. Δεν απλοποιείτε διαδικασίες και καθυστερείτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δεν είναι καν διαφανές, δεν έχει γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν είναι ασφαλές για την κοινωνία και τους πολίτες αλλά και για την ίδια τη διαχείριση πληροφορίας και προσωπικών δεδομένων.

Καθυστερείτε ακόμη και σε ότι βρήκατε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων για παράδειγμα δε λειτουργεί, ενώ θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τον Μάιο. Σάς παραδώσαμε έτοιμο έργο και δεν το έχετε προχωρήσει.

Και όμως ο κύριος Μητσοτάκης είχε την αυθάδεια να μιλάει, εν μέσω καραντίνας, για ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας όταν καθυστερεί η εφαρμογή και όσων ήταν ήδη νομοθετημένα.

Είναι τραγικό να μην υλοποιείται η Στρατηγική 2016-2021. Τελικά η ψηφιακή πολιτική της ΝΔ δεν είναι μια περίπτωση «αριστείας» αλλά κλασσικής πολιτικής εξαπάτησης.

Το να αντιγράφεις παλαιά νομοθετήματα και να τα παρουσιάζεις ως νέα, δεν είναι ακόμη καλό παράδειγμα για τους επιστήμονες, για τους παραγωγούς, για τους νέους και νέες, γιατί τους ωθείς στο να μην καταβάλουν προσπάθεια αλλά να αναζητούν την εύκολη λύση.

Καμία μεταρρυθμιστική τομή δεν εισάγετε με το παρόν νομοσχέδιο αλλά, αντιθέτως, ως προς την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς, υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα γιατί παραχωρείτε την εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού με αδιαφανείς διαδικασίες. Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου «Φαιστός» και από την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, επαναχρηματοδοτείτε αυτόν που έχει πάρει την υπηρεσία.

Δίνετε την υπεραξία των υπηρεσιών 5G και αλλά ακόμα και ένα ποσοστό του τιμήματος για τη μίσθωση του φάσματος σε αυτόν που έχει υποχρέωση να αναπτύξει το δίκτυο και μάλιστα από την πίσω πόρτα. Αυτό αποτελεί σκάνδαλο!

Δίνετε πίσω λεφτά σε αυτόν που θα αναλάβει την υπηρεσία και αναλαμβάνετε και ένα μέρος της δικής του υποχρέωσης, δηλαδή την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

Καμία πρόταση δεν περιέχει το νομοσχέδιο για το πώς θα ωφεληθεί κάποιος δημόσιος χώρος από το 5G, ούτε για να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υπηρεσία τα σχολεία και οι δήμοι, ούτε για το πώς θα μεγιστοποιηθεί το όφελος για το κράτος.

Καμία καινοτομία και καμία εξασφάλιση της ψηφιακής δημοκρατίας, μόνο όφελος για μία ελίτ που είναι κοντά στην κυβέρνηση που συνεχίζετε να τους ταΐζετε ακόμη πολύ καλά γιατί αυτοί στήριξαν την εκλογή σας.

Καμία πρόβλεψη επίσης δεν υπάρχει για τα γεωχωρικά δεδομένα της Ελλάδας, εφόσον ακόμα και ο ψηφιακός χάρτης δόθηκε σε φορέα εκτός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, αντί να ενσωματωθούν στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, οι χάρτες και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2018, μαζί με το δασολόγιο και το κτηματολόγιο και με μία αποτύπωση των χρήσεων γης, δεν υπάρχουν στα ψηφιακά δεδομένα της χώρας. Δεν προχωράτε δηλαδή σε καμία καινοτομία και εφαρμογή που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρών.

Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Ψηφιακή πολιτική προστασία, αναβάθμισή της με ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα που θα διαχειρίζεται το δημόσιο και όχι φορείς εκτός δημοσίου. Και έτσι θα απεικονίζονται δημόσια και όλες οι παραβιάσεις και καταπατήσεις που περιορίζουν και αλλοιώνουν τη γεωμορφολογία (ρέματα, δάση, αυθαίρετα, κλπ.).

Δυστυχώς, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι ήταν μία κακιά στιγμή, αναφερόμενος στην πλημμύρα στην Καρδίτσα. Κακιά στιγμή όμως για την Ελλάδα είναι η ώρα που της έλαχε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις δύσκολες για τη χώρα στιγμές. Αλλά είναι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γιατί στα δύσκολα η Αριστερά βγάζει την Ελλάδα από τη λάσπη και την πηγαίνει μπροστά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)