to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 01.08.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: "Η συζήτηση για το Σύνταγμα μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για την κοινωνία μας"

"Στην Αριστερά δεν κάνουμε πολιτική με επικοινωνιακούς όρους, αλλά με βάση τα συμφέροντα των πολιτών. Συνεπώς, οτιδήποτε ήταν σύνηθες να ερμηνεύεται ως δείγμα πρόωρων εκλογών - για τα κόμματα του δικομματισμού - , θα πρέπει να το ξεχάσουμε", δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FM, απαντώντας σε ερώτηση περί πιθανής, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Και συνέχισε: "Δεν ενδιαφερόμαστε για αυτού του είδους την πολιτική, ούτε διαβάζουμε έτσι την πολιτική. Έχουμε άλλη αξιακή προέλευση, ερχόμαστε από «άλλο δρομολόγιο», από άλλες αρχές και δεν θα τις ξεχάσουμε. Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά η ουσία της πολιτικής. Εξάλλου, είμαστε εμείς που προτείνουμε, μεταξύ άλλων, και τον περιορισμό των θητειών των αιρετών στην προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση".

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "η δική μας προτεραιότητα είναι τα ζητήματα της δημοκρατίας, της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας. Και αυτά προφανώς θα «ανοίξει» η κυβέρνηση". Υπό αυτή την έννοια, "η προηγούμενη εβδομάδα υπάκουε απόλυτα στο προαναφερόμενο πλαίσιο. Διότι, στην αρχή της εβδομάδας, ξεκίνησε η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με σαφή αναφορά στην κοινωνία. Στη μέση της εβδομάδας είχαμε τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, τα μεγάλα ζητούμενα στην υγεία, την πρόνοια και την ποιότητα ζωής. Και τέλος, την ίδια εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας η έναρξη εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου και η προκήρυξη των υπόλοιπων μέτρων ΕΣΠΑ, για το φθινόπωρο, για να τροφοδοτηθεί η οικονομία και η εργασία".

Ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως "το ζήτημα του Συντάγματος το βλέπουμε ως βάση και ουσία της δημοκρατίας και δεν παραγνωρίζουμε καμία από τις δεσμεύσεις του, όπως και τις προβλέψεις αναθεώρησής του. Όπως δεν παραγνωρίζουμε, βέβαια, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της Βουλής, αλλά και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας".

Επεσήμανε δε ότι, "έχουμε όλοι ανάγκη να αναβαπτιστούμε και να επιστρέψουμε στην ουσία της δημοκρατίας, διότι έχει απαξιωθεί και η Πολιτεία και η πολιτική". Σοβαρή πρόταση για κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει "η συζήτηση για το Σύνταγμα, αλλά και η αναθεώρησή του. Να λειτουργήσει, δηλαδή, καταλυτικά και αναζωογονητικά για την κοινωνία μας, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, τροφοδοτώντας με ιδέες και νέα πνοή τη λειτουργία της κοινωνίας, να έχει τα χαρακτηριστικά διαλόγου, αλλά και κοινωνικής συμφωνίας, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι συμμετέχοντες, ελεγκτές και ελεγχόμενοι".

Και προφανώς, "όσο θα προχωρά η διαδικασία προς την κοινοβουλευτική συζήτηση για την Αναθεώρηση θα κεφαλαιοποιείται, θα συμπυκνώνεται, θα αποκτήσει αναφορές στις συνταγματικές προβλέψεις. Θα πάρει και άλλα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνοντας στην πορεία και την επιστημονική κοινότητα και ουσιαστικά και τελικά τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος θα αναλάβει προφανώς το ρόλο που του επιφυλάσσει το Σύνταγμα. Όμως, δεν θα αφήσουμε τον πολίτη έξω από αυτή τη συζήτηση. Είναι μια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, ερωτώμενος για το ζήτημα των τροπολογιών που εισάγονται στα προς ψήφιση νομοσχέδια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως "από τη λήξη της α' αξιολόγησης και μετά, οι τροπολογίες εισάγονται πλέον με βάση την κοινοβουλευτική διαδικασία, είτε πρόκειται για υπουργικές τροπολογίες, είτε για βουλευτικές. Βέβαια, δεν έχουμε κατακτήσει ακόμα την επιδιωκόμενη κανονικότητα, ωστόσο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική και θέλουμε να τηρούνται τα προβλεπόμενα, χωρίς να γίνονται αιφνιδιασμοί".

"Θέλουμε να επιστρέψουμε (σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αλλά και στη δημόσια σφαίρα) στην κανονικότητα, που προφανώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η τριπλή χρεοκοπία της χώρας - πολιτική, οικονομική και κοινωνική - δεν το επέτρεπαν, έως τώρα", δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο, διότι κακές κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε, υπάρχει προοπτική".

Τέλος, αναφερόμενος στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα έχουν κληθεί στην Επιτροπή, οι κ.κ. Μπόμπολας, Ψυχάρης και Κοντομηνάς. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)