to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 24.01.2023

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διασφαλίζει τον άμεσο σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης

«Εμείς στηρίζουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος για την Ελλάδα, γι' αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Είμαστε υπέρ των συμμαχικών προοδευτικών κυβερνήσεων και αυτό προτείνουμε στην κοινωνία»


«Εμείς δεν περιμέναμε να πει ο κος Μητσοτάκης κάτι που να στηρίζει τους πολίτες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς και νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία με κυβέρνηση Μητσοτάκη, μία υπόσχεση που φαίνεται ότι απλά επαναλαμβάνει μονότονα από το 2019. Δεν έχουν δει όμως οι πολίτες και ειδικά οι νέοι άνθρωποι νέες και καλές θέσεις εργασίας τα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ. Αποδεικνύεται άρα η αναξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα δε, όχι μόνο δεν αύξησε τους μισθούς αλλά, αύξησε μόνο τα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων. Ρεκόρ κερδοφορίας στα διυλιστήρια 3 δισ. ευρώ σε ένα έτος όταν τα ρεζερβουάρ είναι άδεια, ρεκόρ κερδοφορίας σε κάποιες εταιρείες ρεύματος τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και υπερκέρδη στις τράπεζες που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ναυτεμπορική TV» και στο δημοσιογράφο, Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Η μεσαία τάξη είναι αυτή που φτωχοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχολίασε στη συνέχεια. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν 8,5 δισ. ευρώ αναθέσεις, δεν υπήρχαν Πάτσηδες, Στάσσηδες, δουλειές με κολλητούς του Μαξίμου, όπως οι αναθέσεις στον πρώην βουλευτή Χειμάρα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαζί με τα γαλάζια παιδιά, κάνουν πλιάτσικο στο δημόσιο πλούτο και χρήμα. Διαφθορά λοιπόν και άσκηση πολιτικής υπέρ λίγων, αυτή είναι η στρατηγική της ΝΔ και όχι η στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως διατείνεται».

Όπως επισημαίνει και η ελληνική βιομηχανία έχουμε μία ρηχή ολιγοπωλιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει τελικά υπερκέρδη για λίγους και βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νοικοκυριά και τους παραγωγικούς φορείς, π​ρόσθεσε. «Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη στην αγορά ρεύματος που έχει διαβιβάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να μην αποκαλυφθεί η μεγάλη κλοπή που γίνεται εις βάρος των καταναλωτών. Τους φοβίζει ακόμα και η διαφάνεια στα υπερκέρδη!».

Σχετικά με τις ανακρίβειες του κ. Μητσοτάκη για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ξεκαθάρισε ότι: «Εχθές, ο κος Μητσοτάκης έκανε λόγο ψευδώς για κρατική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ενώ τα χρήματα αυτά προέρχονται 100% από τους καταναλωτές. Το σύνολο επιδοτήσεων έως σήμερα στο ρεύμα είναι στα 6,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 σχεδόν δισ. ευρώ είναι χρήματα που έχουν προπληρώσει οι καταναλωτές σε φουσκωμένους λογαριασμούς. Το 0,9 δισ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό, άρα από φόρους, το 1,1 δισ. ευρώ από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και το 0,4 δισ. ευρώ από τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ πάλι από τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Πρόκειται για χρεώσεις που θα έπρεπε να είχαν είτε μειωθεί, είτε καταργηθεί. Το ΕΤΜΕΑΡ γιατί οι ΑΠΕ δεν χρειάζονταν πλέον επιδότηση την περίοδο των ουρανοκατέβατων κερδών και τα ΥΚΩ επειδή προχωρούν οι διασυνδέσεις. Άρα 1,5 δισ. ευρώ είναι άσκοπες χρεώσεις. 1,75 δισ. ευρώ προέρχονται από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα έπρεπε να χρηματοδοτούν δράσεις για το κλίμα. Η πραγματικότητα δηλαδή και επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να διατίθενται 6,3 δισ. ευρώ από τους ίδιους τους καταναλωτές ως ανακυκλούμενες επιδοτήσεις και από την άλλη 6 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί στα ταμεία λίγων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, κυρίως ηλεκτροπαραγωγοί και τα 2 διυλιστήρια».

Στην Ελλάδα το ράλι ακρίβειας στην ενέργεια, ξεκαθάρισε ο Σ.Φάμελλος, ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Από τον Ιούλιο του 2021 άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές ρεύματος, τον Αύγουστο του 2021 η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα Μητσοτάκη και πάνω σε αυτό το «έδαφος» επικάθισε η κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης αποκλιμακώνονται τώρα και η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει τώρα στους καταναλωτές τα 6 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί να αισχροκερδούν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα ΕΛΠΕ όπου συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο και οι διοικήσεις τους έχουν διοριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι απαράδεκτο».

Για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για μέτρα στήριξης της κοινωνίας ο Σ.Φάμελλος είπε: Τρία (3) δισ. ευρώ είναι η φετινή κερδοφορία στα διυλιστήρια. Άρα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ πρέπει να φορολογήσει η κυβέρνηση με ποσοστό 90% όπως είχε δεσμευτεί για τα υπερκέρδη στο ρεύμα ο κος Μητσοτάκης μετά από δική μας πίεση, και όχι σε ποσοστό 33% όπως λέει τώρα. Μπορεί λοιπόν να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο με κόστος μόλις 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς καμία απώλεια από τον προϋπολογισμό, κάτι που θα ωθούσε και την κατανάλωση. Αντί αυτού όμως η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά περίπου 40% και όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη αλλά τις πιο ακριβές χρεώσεις ρεύματος στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτή είναι η μεγαβατώρα αλλά και η κατάντια Μητσοτάκη».

Σχετικά με τις εκλογές τέλος δήλωσε ότι: «Εμείς στηρίζουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος για την Ελλάδα, για αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Είμαστε υπέρ των συμμαχικών προοδευτικών κυβερνήσεων και αυτό προτείνουμε στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζω ότι μόνο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές μπορεί να διασφαλίσει το σχηματισμό μίας ισχυρής και προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη μέρα και άρα και τη σταθερότητα. Ο κος Μητσοτάκης υπόσχεται στην ουσία δύο και τρεις εκλογές άρα υπόσχεται πολιτική ανασφάλεια και αστάθεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)