to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 08.12.2015

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Η προστασία των συντάξεων είναι στοιχείο της ιδεολογίας μας»

Η πραγματική συμβολή αυτής της κυβέρνησης έγκειται στην υπεράσπιση και της κοινωνίας και της οικονομίας ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση", της τηλεόρασης της ΕΡΤ1:


Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκίνησε σχολιάζοντας την συνέντευξη του Πρωθυπουργού για την οποία είπε ότι «η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού ήταν μία πλήρης συνέντευξη και ξέφυγε από τη σοβαροφάνεια ενός στημένου Πρωθυπουργού, που δεν επιτρέπεται να τον διακόπτουν οι δημοσιογράφοι, να σχολιάζουν ή να παρεμβαίνουν στη συζήτηση με νέα ερωτήματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης άνοιξαν και απαντήθηκαν όλα τα ζητήματα, κόντρα στις φήμες των τελευταίων εβδομάδων, περί έλλειψης κυβερνητικής σταθερότητας. Αποδείχθηκε ότι υπάρχει σταθερό πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής».

Στη συνέχεια σχολιάζοντας το κυβερνητικό έργο τόνισε ότι «οι αλλαγές δεν γίνονται μόνο σε επίπεδο κυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Θέλουμε την κοινωνία ενεργή. Δεν μας ενοχλούν οι κοινωνικές διεκδικήσεις. Θέτουμε εκ νέου τις έννοιες της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης. Είμαστε σε διαρκή συζήτηση με την κοινωνία. Στην ΚΟ δεσμευτήκαμε ότι θα ενισχύσουμε αυτόν το διάλογο, μέσω περιοδειών και ενημέρωσης για το κυβερνητικό έργο. Η εντολή της κοινωνίας να κρατήσουμε τη χώρα όρθια παραμένει. Μέσα από έναν δύσκολο συμβιβασμό μας ζητά να προχωρήσουμε γρήγορα στη ανάπτυξη και την ενίσχυση της εργασίας και της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του Κράτους Δικαίου.

Ενώ πρόσθεσε ότι «το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο είναι εργαλεία κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως και η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που ποτέ έως σήμερα δεν έχει τεθεί ως μέτρο εκσυγχρονισμού του κράτους. Υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις εκ μέρους της κοινωνίας για τα δύσκολα ή υφεσιακά οικονομικά μέτρα. Οι πολίτες εξακολουθούν να εισπράττουν το αρνητικό περιβάλλον των Μνημονίων. Μπορεί να μην έχουμε καινούργιους φόρους, αλλά το δύσκολο περιβάλλον πλήττει ακόμα τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους άνεργους».

Τέλος, για το ασφαλιστικό ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε «η πραγματική συμβολή αυτής της κυβέρνησης έγκειται στην υπεράσπιση και της κοινωνίας και της οικονομίας. Θα υπερασπιστούμε το ασφαλιστικό, δίνοντάς του χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και μακρόπνοης λύσης. Η μη μείωση των συντάξεων είναι στο DNA της ιδεολογίας μας. Το ασφαλιστικό αποτελεί εργαλείο κοινωνικής συνοχής. Πέρα από την αναδιανομή και την υποστήριξη των απόμαχων της εργασίας, τροφοδοτεί την καταναλωτική δύναμη των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων, στηρίζει τους άνεργους των οικογενειών, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να δίνει μελλοντική προοπτική στους εργαζόμενους και τους παραγωγούς».

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε μία πολύ μικρή αύξηση των εισφορών, αφού δούμε τι σημαίνει για την ανάπτυξη, την οικονομία, την εργασία και πού θα υπάρχει η μεγαλύτερη κοινωνική επίπτωση» και υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο για την κυβέρνηση ότι θα υπάρχει εθνική σύνταξη η οποία θα εξασφαλίζεται από το κράτος και θα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος, με ρήτρα ανάπτυξης που θα αυξάνεται με βάση το ΑΕΠ, και αναλογικό τμήμα συμπλήρωσης της κύριας σύνταξης. Δεν θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην κύρια σύνταξη. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα υπάρχει ενιαίος συντελεστής εισφορών ανά εισοδηματική ή μισθολογική κλίμακα. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας καταλήγουμε στους συντελεστές ανά μισθολογικό κλιμάκιο. Δεν μπορώ να φανταστώ άρνηση των θεσμών απέναντι σε κάτι που διασφαλίζει και την βιωσιμότητα και την εισπραξιμότητα. Μας ενδιαφέρει να τροφοδοτήσουμε την λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, ώστε να παραχθεί προϊόν που θα στηρίζει την κοινωνική αναδιανομή και εν τέλει την κοινωνική πρόοδο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)