to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 15.03.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Η παραμονή στην Ειδομένη δεν βοηθά τους πρόσφυγες»

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Ειδομένη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 FM της ΕΡΑ, επανέλαβε ότι "οι πρόσφυγες τελούν υπό καθεστώς προστασίας και φιλοξενίας και οποιαδήποτε μέτρα εξαναγκασμού, ελέγχου ή εγκλεισμού εις βάρος τους δεν είναι επιτρεπτά από τις διεθνείς συνθήκες, όσο και από τους δικούς μας κανόνες ανθρωπισμού".


 Επιπλέον, διευκρίνισε ότι "η Ειδομένη δεν ήταν ποτέ σχέδιο του ελληνικού κράτους. Ποτέ η Ελληνική πολιτεία δεν χρησιμοποίησε επισήμως τον καταυλισμό και το πέρασμα της Ειδομένης, προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες, μέσω FYROM, στα Βόρεια Βαλκάνια. Δυστυχώς, είχε χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ως πέρασμα, με πολλά δυσάρεστα συμβάντα εις βάρος των προσφύγων".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, μετά και την επίσκεψή του στην Ειδομένη το Σάββατο 12 Μαρτίου, επεσήμανε ότι στην Ειδομένη "υπήρξε παραπληροφόρηση. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλώσει και να ενημερώσει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας. Εάν επεκταθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, θα λειτουργήσει ως πρόσκληση να συγκεντρωθούν και άλλοι πρόσφυγες, εκτεθειμένοι σε άσχημες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης". Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξει "συντονισμός από όλους τους εμπλεκόμενους. Η επέκταση των υποδομών στην Ειδομένη δεν βοηθά. Δεν υπάρχει διέξοδος για τους πρόσφυγες που παραμένουν στην Ειδομένη".

"Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν θέλει να μεταφέρει εικόνες δυστυχίας, πόνου και εξαθλίωσης στην Ευρώπη, προκειμένου να πιέσει", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Δεν είναι αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής που επιλέγουμε. Η εκτόνωση της κατάστασης της Ειδομένης αποτελεί, νομίζω, κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Δεν αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική πολιτική, αλλά εντάσσεται και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών συνθηκών. Δεν προβλέπεται σε καμία Ευρωπαϊκή απόφαση η λειτουργία της Ειδομένης. Μπορεί κάποιοι να υιοθετούν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν κάνει καλό και δεν βοηθά τους πρόσφυγες, ούτε και τη χώρα".

Όσο η Ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα που είναι η σύρραξη και ο πόλεμος στη Συρία, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους, ως χώρα "αντιμετωπίζουμε δύο ζητήματα προς επίλυση. Αφενός το πέρασμα μέσα από την Ελλάδα για την Ευρώπη και αφετέρου τη φιλοξενία του ποσοστού των προσφύγων που μας αναλογεί, με βάση την αναλογικότητα. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά τη χώρα μας. Χρειάζεται από όλους μας ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα".

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως "η πραγματική απάντηση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον συντηρητισμό και την ακροδεξιά δεν στηρίζεται στην ενσωμάτωσή τους, στην πολιτική του μέσου όρου ή στο χάιδεμα των συντηρητικών απόψεων. Χρειάζεται επιθετική στάση απέναντι σε αυτές τις απόψεις. Δυστυχώς, η Ευρώπη έχει απολέσει την ουσιαστική πολιτική της ταυτότητα, αυτή του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της ισότητας των πολιτών, χάριν των αριθμών, των τραπεζών, των χρηματιστηρίων. Οι Ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να μην κυριαρχήσει στην Ευρώπη ένα νέο σχίσμα, όπως εύστοχα ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη εισήγησή του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ".

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος, ερωτώμενος για την επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη στην Ειδομένη, απάντησε:

"Η άσκηση της πολιτικής δεν γίνεται με τα κανάλια παρόντα. Η άσκηση πολιτικής γίνεται στο πραγματικό πεδίο της κοινωνίας. Διότι, εκεί αλλάζουν πραγματικά οι συνθήκες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμβάλλει ο κ. Μητσοτάκης στη διεθνή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εμείς είμαστε πιστοί στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και δεν παίζουμε μικροκομματικά παιχνίδια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως το προσφυγικό".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)