to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 04.10.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η νομιμότητα επιστρέφει και στον αθλητισμό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθλητική εφημερίδα METROSPORT της Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα ζητήματα του αθλητικού χώρου, ειδικότερα του ποδοσφαίρου, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και της πόλης της Θεσσαλονίκης.


Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τη σύνδεση πολιτικής και αθλητισμού, κυρίως του ποδοσφαίρου, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως θα ήθελε "η πολιτική να μη συνδέεται με σχέσεις εκμετάλλευσης και μικροπολιτικών συμφερόντων με το ποδόσφαιρο, ούτε με κάποιο άλλο άθλημα. Αλλά από την άλλη, το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα δεν μπορεί να μην εκφράζει τη διάθεση των φιλάθλων. Και αυτό είναι πολιτική, αλλά με την καλή έννοια".

Ωστόσο, παρατηρούμε ότι "το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνδέεται συχνά με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με εκδοτικές πρωτοβουλίες, κάτι που είναι σύνηθες και στο εξωτερικό. Η ενασχόληση των επιχειρηματιών με το ποδόσφαιρο πρέπει να χαρακτηρίζεται από τους κανόνες της νομιμότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο αθλητισμός ως όχημα προνομιακής μεταχείρισης του επιχειρηματία από το Δημόσιο και την Πολιτεία. Προσωπικά, προτιμώ τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα συνεταιριστικά σχήματα λαϊκής βάσης, που εκφράζουν και το φίλαθλο πνεύμα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε τη βούληση για την εφαρμογή της νομιμότητας και στο χώρο του αθλητισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η απόφαση για τήρηση και εφαρμογή της νομιμότητας στον επαγγελματικό αθλητισμό φαίνεται και από τις προσπάθειες του Υφυπουργού Αθλητισμού, του Σταύρου Κοντονή. Η κοινωνία διαπιστώνει τις αντιστάσεις που υπάρχουν, αλλά αντιλαμβάνεται ότι είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε".

"Θέλουμε να επιστρέψει το αθλητικό πνεύμα και να φύγουν τα μεγάλα συμφέροντα, η βία και η αδικία. Είναι μεγάλη μάχη, αλλά δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Και εδώ ο κανόνας είναι ίδιος. Οι αποφάσεις να λαμβάνονται δημόσια, οι οικονομικές σχέσεις να είναι διαφανείς, ίσοι κανόνες για όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν βρίσκεσαι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Περιφέρεια”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ερωτώμενος για το εάν η χώρα θα καταφέρει να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, απάντησε: "Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές, μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας. Κανείς πολίτης δεν περνά εύκολα και αποτυπώνεται η αγωνία για το αν η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα. Προφανώς δεν είναι λύση η επιστροφή στη αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος που έφερε φτώχεια, ανεργία, κοινωνική αδικία και λιτότητα".

Και βέβαια, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι "η δημιουργία νέας εργασίας. Θα το κερδίσουμε, όταν ξεκόψουμε από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όταν υπάρχει δίκαιο και ισονομία. Εξασφαλίσαμε πραγματικές νέες χρηματοδοτήσεις, περίπου 11 δισ. ευρώ για το 2016, με ένα μόνο όρο προς τις επιχειρήσεις: Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. ΄Ετσι, θα υπάρξει ασφάλεια και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα και στην κοινωνία. Η προσπάθεια, βέβαια, χρειάζεται χρόνο”.

Και παρά το γεγονός ότι, σε πολλές κυβερνητικές πράξεις λαμβάνεται η γνώμη των τεχνικών κλιμακίων, "υπάρχουν οι δυνατότητες για πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η απλή αναλογική, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, οι προσλήψεις και η αναβάθμιση στην Υγεία και στην Παιδεία, η διακοπή του 5ευρου στα νοσοκομεία, το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα σίτισης, κλπ. Ο σχεδιασμός ανήκει στην κυβέρνηση, δυστυχώς σε πολλά τίθενται όρια από τους δανειστές. Στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή έξοδος από τη συμφωνία, ώστε να έχουμε πλήρη ανεξαρτησία αποφάσεων και πολιτικής. Δυστυχώς, κακές κυβερνήσεις χρεωκόπησαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον της”.

Ως Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας καταρχάς ότι "η ουσιαστική αποκέντρωση γίνεται όταν αποκεντρώνονται οι αποφάσεις, δηλαδή όταν κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος σχεδιάζει και αποφασίζει. Αυτό προβλέπεται σε ένα βαθμό και στην πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης που καταθέσαμε".

"Σημαντικά εργαλεία αποκέντρωσης είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά και ο χάρτης ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας, όπου πρόσφατα πετύχαμε στην ΕΕ αύξηση των συντελεστών ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Η διαχείριση του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες και η ανάληψη δράσεων τοπικής ανάπτυξης στους ΟΤΑ τροφοδοτούν περαιτέρω την αποκέντρωση. Αλλά και η καταπολέμηση της διαπλοκής και η εφαρμογή της ισονομίας θα συμβάλει στην ίδια κατεύθυνση, διότι η Περιφέρεια δεν θέλει ειδικά προνόμια, αλλά ίσες ευκαιρίες”.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι "η κυβέρνηση έχει δηλώσει -πρόσφατα- ότι η πόλη θα έχει Μετρό το 2020 συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης της Καλαμαριάς. Το έργο -και η πόλη- υποθηκεύτηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι το έργο ξεκίνησε χωρίς μελέτες και με ελλιπή σύμβαση και χρηματοδότηση. Τα δεδομένα που έχουμε και στο οικονομικό και στο τεχνικό σκέλος συνηγορούν ότι το ΜΕΤΡΟ θα είναι πραγματικότητα σε 4 χρόνια”.

Ως προς το ζήτημα της εκμετάλλευσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι "μετά την κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος με την ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και της Δημόσιας Αρχής Λιμένος, που θα συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με κατοχυρωμένα τα συμφέροντα των εργαζομένων, που συζητήθηκαν εκτενώς στη Βουλή με την ευκαιρία του λιμανιού του Πειραιά, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη σύμβαση και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στη Δ.Ε.Θ. ύψους 180 εκατ. ευρώ και η σοβαρότητα και η βαρύτητα των ενδιαφερόμενων ομίλων δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη όσον αφορά την οικονομία και την εργασία. Το λιμάνι θα αλλάξει όψη και θα κατασκευαστούν σημαντικές υποδομές που χρονίζουν”.

Τέλος, ως προς την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. και το κίνημα “Σώστε το νερό” που διενήργησε δημοψήφισμα, δίνοντας συντριπτικό ποσοστό, άνω του 90% υπέρ του να παραμείνει δημόσιο αγαθό, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “To νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα. Το δημοψήφισμα ήταν σημαντική στιγμή για την πόλη και κανείς μας δεν θέλει να υποτιμήσει μία τέτοια δημοκρατική πράξη. Προφανώς και δεχόμαστε πιέσεις από τους δανειστές, αλλά για εμάς προέχει να εξασφαλίσουμε ποιοτικό, φθηνό νερό με κοινωνικό τιμολόγιο και να παραμείνει στη διαχείριση του δημοσίου".

"Από τη μεριά μας, στην πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση θα περιληφθεί πρόβλεψη ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Κάτι τέτοιο προβλέπει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής καταγράφηκε η βούληση της κυβέρνησης να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο σεβασμός των αποφάσεων του ΣτΕ μπήκε ως προϋπόθεση για όλες τις επόμενες ενέργειες".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)