to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 24.08.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δασική πολιτική, ούτε περιβαλλοντικό σχέδιο για την Ελλάδα

Στην έλλειψη σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο και στην διακοπή των δράσεων πρόληψη των δασικών Πυρκαγιών και γενικά στην αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το περιβάλλον αναφέρθηκε σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης 24 Αυγούστου ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Flash 99,4 και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη.


Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε την έλλειψη συντονισμού στην πυρόσβεση, την μη αξιοποίηση των δασικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ στην πυρόσβεση, αλλά και την έμπρακτη δράση των κατοίκων των πληγέντων από τις πυρκαγιές περιοχών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόληψης. Επίσης, ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως το 2019 είχε παραδώσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών για όλη την Ελλάδα με δρομολογημένες 550 προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, 5066 εργαζόμενους στο πρόγραμμα δασοπροστασίας και ένα πρόγραμμα αξίας 140 εκατομμύρια ευρώ που στόχευε κύρια στη μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας, χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από όλα αυτά από την παρούσα κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα.

Επιπρόσθετα, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς αμφισβήτηση για το ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις, να ανοίγουν οι ορέξεις για καταπατήσεις και αλλαγή χρήσεων και ακόμα και η άμεση κήρυξη των αναδασωτέων να είναι δύσκολη, εφόσον δεν είναι ξεκάθαρο πού αρχίζει και πού τελειώνει το δάσος.

Αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε πως αυτά μπορούν να είναι πολλά και διαφορετικά, σαφώς και πρέπει να ακούμε το ανακριτικό της πυροσβεστικής αλλά «όμως όλες οι αιτίες των πυρκαγιών όλα τα αίτια μπορούν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση με πρόληψη, με επιχειρησιακό σχέδιο δασοπυρόσβεσης και αν έχουμε στα δάση μας δασικούς χάρτες και δασική διαχείριση, γιατί αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη και η καλύτερη προστασία».

Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός πως με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση στην πολιτική προστασία και στην Πυροσβεστική, υπήρχε μεγάλη εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στην κατανομή των εναέριων μέσων, μεγάλα γραφειοκρατικά λάθη στη διαθεσιμότητα τους και υποτίμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε πως όλα τα παραπάνω μέτρα με κυρίαρχη την πρόληψη και την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών εμπεριέχονται στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής Γκολντάμερ, παραδόθηκαν θεσμικά και με εγκεκριμένες προσλήψεις στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.

Τέλος, σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμών, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών -σχεδόν στο 50% του πληθυσμού- που έχει πολύ μεγάλη απόκλιση από τις εξαγγελίες και υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη ως προς τα νούμερα, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της κυβέρνησης. Επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρέπει να ενισχυθεί και να προετοιμαστεί γιατί τα νούμερα είναι πολύ ανησυχητικά. Ακόμα δεν έχει ενισχυθεί ούτε η πρωτοβάθμια υγεία ούτε ένα σύστημα ιχνηλάτησης με δημόσια δαπάνη και ευθύνη παρακολούθησης και απομόνωσης των κρουσμάτων στην κοινωνία. Σημείωσε δε κλείνοντας τη συζήτηση ότι αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, που είχαν τραγικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη, οφείλονται στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ακούσει τους επιστήμονες άλλα να χρησιμοποιήσει την πανδημία για κομματικά και πολιτικά οφέλη. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)