to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 02.04.2021

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ ξεπληρώνει προεκλογικά γραμμάτια στην Ελληνικός Χρυσός

«Μιλάμε ουσιαστικά για παραχώρηση των δικαιωμάτων της χώρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε μία εταιρεία» τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash Fm” ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ


«Μιλάμε ουσιαστικά για παραχώρηση των δικαιωμάτων της χώρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε μία εταιρεία, καθώς και για ​τη δημιουργία της πρώτης Ειδική Οικονομικής Ζώνης στην Ελλάδα, με την αναθεώρηση της Σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός. Μία Σύμβαση που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε, ήδη υπογραμμένη, χωρίς να έχει προηγηθεί δηλαδή καμία διαβούλευση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα οποιασδήποτε τροποποίησής της, προς κύρωση στη Βουλή», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash Fm” Θεσσαλονίκης και στον Γιάννη Μαγκριώτη.

Ερωτηθείς σχετικά με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και μεγάλο μέρος κομμάτων της Αντιπολίτευσης, περί σύμβασης αποικιοκρατικού χαρακτήρα σημείωσε τα εξής. Το Ελληνικό Κράτος δέχτηκε να επιβληθούν στο ίδιο κυρώσεις στην περίπτωση που οποιαδήποτε δική του ρύθμιση επιβαρύνει οικονομικά την Ελληνικός Χρυσός, αποδέχτηκε να μην μπορεί το Δημόσιο και κανένας φορέας να προχωρήσει στην έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης εάν δεν έχει γνωμοδοτήσει προηγουμένως ο λεγόμενος «ανεξάρτητος ελεγκτής» περιβάλλοντος τον οποίο προσλαμβάνει και πληρώνει η εταιρεία, καθώς και προβλέπονται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την έκδοση πράξεων εκ μέρους του Δημοσίου ενώ, την ίδια στιγμή, δεν τίθεται καμία προθεσμία για την Ελληνικός Χρυσός. Η «αναθεώρηση» της Σύμβασης έφτασε στο σημείο να παραπέμψει ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες τη μεταλλουργία, υποχρέωση που, όπως αποδέχεται και η Απόφαση της Διαιτησίας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύμβασης και στην ουσία τον πυρήνα της.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να καταγγείλει τη Σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, δεδομένου ότι αποδεικνύεται πως η εταιρεία δεν ήθελε και δε θέλει να προχωρήσει στη μεταλλουργία αλλά θέλει να εξάγει συμπυκνώματα με μηδενικό όφελος για το Δημόσιο αλλά μόνο επιβάρυνση για το περιβάλλον, και να ζητήσει διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο, υπέγραψε υποχρέωση του Δημοσίου να αποζημιώσει την Ελληνικός Χρυσός ακόμη και εάν η ίδια η εταιρεία καταγγείλει τη Σύμβαση. Πρόσθεσε ότι παραχωρούνται δικαιώματα επί του εδάφους, των υποδομών, του αιγιαλού, των δασών, των υδάτων ενώ, η Σύμβαση δεν επιδέχεται καμίας τροποποίησης ακόμη και σε περίπτωση που αλλάξει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία εάν αυτή πρόκειται να επιβαρύνει την εταιρεία.

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τα κίνητρα και το λόγο της αναθεώρησης της Σύμβασης, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι η ΝΔ ξεπληρώνει προεκλογικά γραμμάτια στην εταιρεία που στήριξε την εκλογή της και αναφέρθηκε στη στάση της ΝΔ για το θέμα κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνικός Χρυσός και οι εργαζόμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ ως πολιορκητικός κριός για να εκβιάσουν την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να «χτίσουν» το αφήγημα περί αντιεπενδυτικής κυβέρνησης. Τώρα, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε αυτό που η Ελληνικός Χρυσός ζητούσε τότε, δηλαδή μία βολική κυβέρνηση που θα της κάνει όλα τα χατίρια ώστε να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τη σύμβαση του 2003.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε επιπλέον πως επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο η ορθότητα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποδείχτηκε πλέον ότι η Ελληνικός Χρυσός δε θέλει και δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει στη μεταλλουργία που θα σήμαινε έστω κάποιο όφελος για το ελληνικό δημόσιο. «Η μεταλλουργία παραπέμπεται στις καλένδες και, βάσει ενημερωτικού σημειώματος που διένειμε η ίδια η εταιρεία στους βουλευτές, η μέθοδος μεταλλουργίας που πρότεινε, η μέθοδος ακαριαίας τήξης, χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη, μη σύγχρονη και ανέφικτη τεχνικά και οικονομικά. Πρόκειται θυμίζω για τη μέθοδο που παρουσίαζε στον Π.Σκουρλέτη, Υπουργό ΠΕΝ το 2016, ως εφαρμόσιμη, κάτι που έχει διαψεύσει ως προς την πληρότητα και την επάρκεια των μελετών και η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2020. Η Ελληνικός Χρυσός «αφήνεται» να πληρώνει όποια τέλη για συμπυκνώματα θέλει, βάσει μάλιστα με τα δικά της τιμολόγια, δηλαδή βάσει της αρχής "όποιος δηλώσεις είσαι!»

Κλείνοντας ανέφερε ότι η αναθεωρημένη Σύμβαση, εκτός της περιβαλλοντικής, παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων αφού, η κυβέρνηση την έφερε προς κύρωση στη Βουλή πριν λάβει έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., παρότι η Σύμβαση γεννά αποτελέσματα και δημιουργεί τετελεσμένα αμέσως μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη καταθέσει μία ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα ως προς την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον και ότι εκτιμά πως θα ακολουθήσουν προσφυγές από τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)