to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 16.09.2016

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας νωρίτερα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση "παρεμβαίνει για ακόμα μία φορά απροκάλυπτα στο έργο της Δικαιοσύνης.


Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μία εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, όπως αυτό του ΚΕΕΛΠΝΟ, η στάση της ΝΔ δείχνει δύο πράγματα: Ή θέλει να συγκαλύψει το σκάνδαλο, ή θέλει να παρέμβει και να καθοδηγήσει τη Δικαιοσύνη".

"Ακόμα, βέβαια, περιμένουμε τη ΝΔ να τοποθετηθεί για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι να το κάνει, συνιστούμε στη ΝΔ ψυχραιμία και να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και επεσήμανε το γεγονός ότι, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά θεσμικός ρόλος και ουδέτερος. Συνεπώς, η προσπάθεια παρέμβασης της ΝΔ στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδας συνιστά διπλό και βαρύ ατόπημα.

Ερωτώμενος για πιθανό ασυμβίβαστο της θέσης του κ. Στουρνάρα ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σε σχέση με την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: "Δεν νομίζω ότι έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, υπηρετούνται δύο σκοποί. Από τη μια, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, είτε για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, υπηρετώντας την ισονομία. Από την άλλη, με σταθερά βήματα υλοποιείται το έργο της κυβέρνησης, που είναι η έξοδος από την κρίση, με την κοινωνία όρθια".

"Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ποιες είναι οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα και ποιος είναι ο στόχος του κυβερνητικού έργου, δηλαδή να βγούμε από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες μας χρεοκόπησαν υποθηκεύοντας το μέλλον της Ελλάδας". 

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η προσπάθεια εκ μέρους της ΝΔ και μερίδας του Τύπου να δημιουργήσουν θέμα με τον πρόσφατο  διαγωνισμό της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων πέφτει στο κενό, διότι "υπάρχει νομοθετημένος έλεγχος του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, με ταυτόχρονη υποχρέωση τραπεζικής ενημερότητας. Έτσι δεν θα επαναληφθούν σκάνδαλα όπως ο διαγωνισμός- ανάθεση στη DIGEA, χωρίς ανταγωνισμό και χωρίς όλα αυτά τα προαπαιτούμενα".

Αλλά, το σημαντικότερο όλων είναι ότι παραμένουν σε ισχύ "όλες οι νομικές προβλέψεις για το ασυμβίβαστο σχετικά με τον προμηθευτή του δημοσίου και τον ανάδοχο έργων,  τόσο στο άρθρο 8 της προκήρυξης του διαγωνισμού, όσο και στον νόμο 3310/2005, όπως ανακοίνωσε χθες και ο Υπουργός κ. Σπίρτζης".

Συνεπώς, "η υπόθεση ότι τάχα η κυβέρνηση αφαίρεσε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, καταρρίπτεται πανηγυρικά. Εμείς, ούτε απορρίψαμε, ούτε αποκρύψαμε, ούτε τροποποιήσαμε τον συγκεκριμένο νόμο. Αντίθετα αυτή η κυβέρνηση έκανε ένα διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που δεν μπόρεσε και δεν τόλμησε να κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Και επιπλέον δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα θαλασσοδάνεια της προηγούμενης περιόδου προς τους καναλάρχες, που δίνονταν χωρίς εγγυήσεις  και εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Οι ίδιοι πλέον το παραδέχονται ότι έχουν αυστηροποιηθεί όλες οι διαδικασίες".

Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής ανέφερε ότι, έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των κομμάτων που έχουν δανειοδοτηθεί. Όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει εγγράφως στην Επιτροπή από την Εισαγγελία, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις υπόλοιπες τράπεζες και τους δανειολήπτες θα αξιολογηθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη σύνταξη του πορίσματος.

"Η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής δεν συνδέεται μόνο με τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να καταθέσουν", διευκρίνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Έχουμε και πρωτογενές υλικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο πόρισμα, χωρίς να έχει προηγηθεί ακρόαση μάρτυρα, όπως π.χ. η υπόθεση της PROΤΟΝ".

"Η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής απεικονίζει την ισχυρή και πλειοψηφική διάθεση της κοινωνίας  να υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο βίο", ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στην κατακλείδα της τοποθέτησής του. "Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, αλλά και κατάληψης δημόσιων αγαθών, όπως είναι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες".

Λόγω όλων αυτών των υπέρογκων δανείων, "οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή, κάποιοι αγόραζαν σταθμούς και εκδοτικά συγκροτήματα μόνο με δανεικά λεφτά, χωρίς εγγυήσεις, την ίδια στιγμή που άλλοι επιχειρηματίες έβαζαν υποθήκη όλη την περιουσία τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην επιχειρηματικότητα. Η ισονομία πρέπει να επιστρέψει σε όλους τους τομείς. Σε αυτό συμβάλλει η Εξεταστική Επιτροπή με το έργο της". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)