to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 12.02.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ κρύβει, για άλλη μία φορά, τις ευθύνες της

Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών.


Χαιρετίζουμε για μία ακόμη φορά την καλή νομοθέτηση του κυρίου Γεραπετρίτη που μας άφησε χρόνους. Σήμερα συζητάμε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κάνει highscore με οκτώ τροπολογίες, δεκαέξι άρθρα, με την τροπολογία για τη Λάρκο, ένα άρθρο που περιλαμβάνει 14 παραγράφους και με μια ακόμη τροπολογία που τροποποιεί το νόμο για το επιτελικό κράτος.

Για την τροπολογία της Λάρκο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να τοποθετηθεί ψευδώς και παραπλανητικά για το θέμα της Λάρκο, μέσω του Δελτίου Τύπου του κυρίου Χατζηδάκη και τη σημερινή τοποθέτηση του κυρίου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες της, κάτι που είναι τουλάχιστον ντροπή. Ποιο κόμμα ήταν άραγε στην κυβέρνηση όταν προέκυψε η καταδίκη από την ΕΕ για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων; Η Νέα Δημοκρατία ήταν, και όχι βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια κυβέρνηση δεν ενημέρωνε την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται σε επιστολή της προς την ελληνική δημοκρατία με ημερομηνία 23 Ιουνίου του 2014, στην οποία τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απαντάει στις 18 Ιουλίου 2014, ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχουν εγκαίρως στοιχεία στην Επιτροπή; Ποια κυβέρνηση σχεδίασε το πλάνο τριχοτόμησης της Λάρκο, γνωστό ως πλάνο Σταϊκούρα; Ποια περίοδο αφορούν οι κρατικές ενισχύσεις;

Πρόκειται για την καταδίκη της Λάρκο για:

- δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις από την τότε Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς) το 2008

-δάνειο ύψους 10,8 εκατ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις από την Εθνική Τράπεζα το 2010

-δάνειο ύψους 30 και 20 εκατ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις από την τότε Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς) το 2011 και για

- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 45 εκατ. ευρώ το 2009, από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ασυμβίβαστη με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς

Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία που κρύβετε, σε μία προσπάθεια να κρύψετε τις ευθύνες σας για τη Λάρκο.

Αυτά ενώ οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις σας Διοικήσεις διεκδικούν Όσκαρ κακοδιαχείρισης αποφασίζοντας η εταιρεία να παράγει με κόστος 20.000 δολάρια/ τόνο και να πουλά σε τιμές χαμηλότερες από 10.000 δολάριο/τόνο. Κρύβετε ταυτόχρονα, τα δικά σας ρουσφέτια με τοποθετήσεις συγγενών στελεχών της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, ολόκληρες οικογένειες, με υψηλότατες αμοιβές. Θέλουμε ακόμη να μας απαντήσετε αν ισχύει η ενημέρωση που έχουμε ότι την περίοδο 2013-2014, όταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κύριος Σταϊκούρας, ο οποίος εκλέγεται στη Φθιώτιδα, 132 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ πήραν προαγωγή και ότι έγιναν 252 προσλήψεις, ενώ η Λάρκο βρισκόταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση και είχε ήδη καταδικαστεί για κρατικές ενισχύσεις.

Εμείς, με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων, καθώς εσείς σύρατε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2010, διασφαλίσαμε μία ευνοϊκότερη τιμή ρεύματος για τη Λάρκο, εκκινήσαμε ενέργειες επίλυσης του ιδιοκτησιακού για το εργοστάσιο της Λάρυμνας με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και ξεκινήσαμε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού θέτοντας ζήτημα επανυπολογισμού του ποσού των κρατικών ενισχύσεων ώστε να βρεθεί, από κοινού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μια βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση για τη ΛΑΡΚΟ. Γιατί η άποψη και η θέση μας είναι ότι η λύση για τη ΛΑΡΚΟ πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργία της, με επενδύσεις και μακροχρόνιο ορίζοντα λειτουργίας, με σημαντικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον, με πρόβλεψη δεσμεύσεων για τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια της εργασίας, και με δημόσια παρέμβαση που θα εξασφαλίζει τον εθνικό ορυκτό πλούτο, τον εξωστρεφή της χαρακτήρα, αλλά και την τοπική ανάπτυξη, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους εργαζόμενους. Αυτά είναι και τα στοιχεία που λείπουν από την τροπολογία που καταθέτετε σήμερα. Οδηγείτε αντίθετα, μέσα στον επόμενο χρόνο, στην υποχρεωτική πτώχευση της Λάρκο, με μείωση των μισθών, για όλους τους εργαζόμενους μεσοσταθμικά, ενώ μάλιστα νομοθετείτε απαλλαγή ευθυνών για όσους εμπλακούν σε αυτό το σχέδιο.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)