to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 10.01.2018

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Η ΝΔ ήθελε το Κτηματολόγιο εταιρεία προς πώληση»

Μεγάλες θεσμικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτήρισε τις διατάξεις για κτηματολόγιο, τη λατομική νομοθεσία και το χρηματιστήριο ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.


Αναλυτικά, για το Κτηματολόγιο ο  αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ειδικότερα ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε συνδυασμό με την εκπόνηση των δασικών αρχών αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο, διότι έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου οι επενδύσεις, η ιδιοκτησία, τα δικαιώματα των πολιτών και η ακίνητη περιουσία τους και για το λόγο αυτό συστήνεται ενιαίος φορέας, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της επικράτειας μέχρι το 2020, κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ενιαίο τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών, δημιουργεί ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη, ενιαίο κώδικα αμοιβών και πληρωμών, εξυπηρέτηση για απομακρυσμένες συναλλαγές. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και ο Κανονισμός λειτουργίας του φορέα ώστε να έχουμε ορθή νομοθέτηση χωρίς υπουργικές αποφάσεις. "Από τη σκοτεινή καθυστέρηση και τη μη εφαρμογή νόμων οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, διαφανές, εύχρηστο δημόσιο εργαλείο για την περιουσία των πολιτών. Αυτό δεν το επιδιώξατε εσείς και δεν το κάνατε. Το ελληνικό κτηματολόγιο διαρθρώνεται σε μια κεντρική υπηρεσία με περιφερειακές υπηρεσίες και εξασφαλίζεται και η λειτουργία παραρτήματος της κεντρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη", είπε ο κ. Φάμελλος και επισήμανε ότι το κτηματολόγιο διενεργεί την κτηματογράφηση αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών σε όλες τις περιοχές που δεν έχουν κάνει ακόμη έναρξη του εθνικού κτηματολογίου. "Αυτό προβλεπόταν από το 1998 στη νομοθεσία, το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνατε; ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί το κτηματολόγιο και ενοποιεί τις διαδικασίες για να μην έχει τον πολίτη σε περιττές διαδικασίες και κόστη", είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί και τις κατάλληλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για διαβαθμισμένη διάθεση κτηματολογικών στοιχείων. Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ πως εκείνο που την ενοχλεί είναι πως ο φορέας θα είναι δημοσίου δικαίου αν και θα τον ήθελε εταιρεία προς πώληση και υπογράμμισε ότι οι θέσεις εργασίας και στο κτηματολόγιο και στα υποθηκοφυλακεία είναι εξασφαλισμένες απόλυτα ακόμη και για τους υπαλλήλους των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Tαυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί 40 χρόνια κατάφεραν να κυρώσουν μόλις το 0,8% των δασικών χαρτών της χώρας. Τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι, μέσα σε ένα χρόνο κύρωσαν το 32% των δασικών χαρτών της χώρας. "Αυτή είναι η δικιά μας δημιουργική λογιστική", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Λατομικός κώδικας

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στις διατάξεις για τα λατομεία, είπε ότι γίνεται απλοποίηση, τακτοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Το δημόσιο θα έχει συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο θα πρέπει να απαντά, εισάγονται αυστηρότερες κυρώσεις, κώδικας κυρώσεων, μεγαλύτερα βάρη στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και στις περιβαλλοντικές παραβάσεις ενώ εισάγεται και το πράσινο τέλος που δεν υπήρχε. Όλα αυτά είναι αλλαγές με αύξηση των αναλογικών μισθωμάτων γιατί είναι δημόσιος πόρος και πρέπει να αποδίδει δημόσιο όφελος και με έναν συνολικό εξορθολογισμό, με απλοποιήσεις και πιθανά κατάργηση άδειας εγκατάστασης για απλές εγκαταστάσεις στις λατομικές περιπτώσεις. "Επίσης και αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έκλειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, την εργασία, την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον αλλά οργανώνει τις λατομικές περιοχές που επίσης είχαν μείνει ανοργάνωτες", είπε ο κ. Φάμελλος. Για τη διάρκεια των συμβάσεων, είπε ότι προβλέπεται επέκταση της σύμβασης αν το κρίνει ο ιδιοκτήτης, το δημοτικό συμβούλιο, το κράτος και όχι αυτοδίκαια, διότι μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για την απόδοση της εκμετάλλευσης.

Το χρηματιστήριο ενέργειας

Για το χρηματιστήριο ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι εισάγεται λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας για τα χρηματοπιστωτικά μέσα που περιλαμβάνει και τα παράγωγα ενέργειας. Ο υπουργός είπε ότι πέρα από τα παράγωγα δίνεται προτεραιότητα και στη σύζευξη με την ευρωπαϊκή και το γείτονα αγορά, Ιταλία και Βουλγαρία, κατά προτεραιότητα. Με το χρηματιστήριο ενέργειας εξασφαλίζεται ότι ο πολίτης αποκτά ισότιμη πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας όπως ο κάθε ευρωπαίος πολίτης καθώς μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας δεν θα έχει πρόσβαση με διαφορετικά τιμολόγια, είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι ενισχύεται η βιομηχανία διότι διαμορφώνονται οικονομικά προσιτές τιμές ενέργειας καθώς μπορούν οι ίδιες να δημιουργήσουν με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας συμβόλαια καλύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)