to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 14.05.2017

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ δεν λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, ούτε της ιδιωτικής οικονομίας, όπως υποκρίνεται

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κουτί Πανδώρας» και τον δημοσιογράφο Άγγελο Προβολισιάνο, που δημοσιεύεται αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος επικρίνει την επιλογή της ΝΔ να μην ψηφίσει τα αντίμετρα στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ είναι φανερό πως δεν λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, ούτε καν προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας, όπως υποκρίνεται δημοσίως. Σκοπός της είναι η συντήρηση της οικογενειοκρατίας και των πολιτικών και οικονομικών "τζακιών"». Στα θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρεται στο μείζον θέμα των δασικών χαρτών, την κρισιμότητα της ολοκλήρωσής τους και τα προσκόμματα που θέτουν οι Δήμου μέχρι και σήμερα.


Εν όψει της ψήφισης στο Κοινοβούλιο των μέτρων και αντίμετρων της νέας συμφωνίας με τους δανειστές, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι σαφής: «Το βασικό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αυτή η συμφωνία μας βγάζει από τα μνημόνια. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε δικές μας πολιτικές και αυτές θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας και όχι προς όφελος λίγων, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει μία «διασπορά των αντιμέτρων, όπως είναι λόγου χάρη τα θέματα των φαρμάκων, το επίδομα στέγασης, το οικογενειακό επίδομα και η υποστήριξη των παιδιών, είτε στην νηπιακή ηλικία είτε αργότερα, που σίγουρα αποδίδει οφέλη σε όλη την κοινωνία».

Επίσης, «τα φορολογικά αντίμετρα, που είναι η μείωση της φορολογίας στα νοικοκυριά, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει μία συμφωνία που δεν θα αφήσει παραπονούμενους, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στην υπεραξία που θα επέλθει από την ανάπτυξη, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για νέα εργασία και ενίσχυση της κοινωνίας», επισημαίνει ο Αν. ΥΠΕΝ.

Όσο για τη δηλωμένη πρόθεση της ΝΔ να μην ψηφίσει τα αντίμετρα στη Βουλή τονίζει πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση «δεν λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, ούτε καν προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας, όπως υποκρίνεται δημοσίως. Το απέδειξε μη ψηφίζοντας την 13η εφάπαξ καταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους, δηλαδή τα 615 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016».

Συνεπώς, με το να μην ψηφίσει ακόμα και τη μείωση του φόρου των επαγγελματιών, τη μείωση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις μειώσεις στο τέλος επιτηδεύματος και στον ΕΝΦΙΑ, η ΝΔ θα αποδείξει για ακόμα μία φορά ότι «σκοπός της δεν είναι μία καλύτερη ή δικαιότερη κοινωνία, αλλά η συντήρηση της οικογενειοκρατίας και των πολιτικών «τζακιών» που έκαναν κουμάντο στην Ελλάδα τόσα χρόνια, προκειμένου να συντηρούνται αυτά ακριβώς τα «τζάκια» που είχαν πρόσβαση στο σύστημα δανεισμού με «αέρα», στις αδειοδοτήσεις και σε μία επιχειρηματικότητα που δεν δημιουργούσε προϊόν στη χώρα μας και δεν ευνοούσε την εργασία».

Ο Σωκράτης Φάμελλος συνέδεσε την ανανέωση του πολιτικού συστήματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τον τραπεζικό δανεισμό λέγοντας «για πάρα πολλά χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούσαν προεκλογικές εκστρατείες με τραπεζικά δάνεια, πρακτικά με λεφτά των πολιτών. H Εξεταστική Επιτροπή απέδειξε ότι ο δανεισμός των κομμάτων πρέπει να ξαναμπεί στη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης. Δεν είναι αμέτοχα τα κομματικά στελέχη στη διαδικασία του κομματικού δανεισμού. Η δικαστική έρευνα πρέπει να αποκαλύψει όλες τις συνδέσεις και όλους τους υπεύθυνους και η Δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της -ως οφείλει- απέναντι στην κοινωνία».

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς άλλη λογική, η οποία «θέλει την εργασία και την επιχειρηματικότητα για να υπάρχει εθνικό εισόδημα και κέρδη για την κοινωνία, που θα επιστρέφουν, ώστε να καλύπτουμε κρίσιμους τομείς και ιδιαίτερα αυτούς που δεν είχαν μέχρι τώρα μερίδιο και συμμετοχή στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Ο σκοπός των κοινωνικών μέτρων είναι να στηρίξουμε την κοινωνία γιατί αυτή πλήττεται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε, είτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε τα μνημόνια και οι δανειστές στη χώρα μας».

Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα κερδίζει σε αυτή τη φάση ένα κοινωνικό και οικονομικό στοίχημα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι, η προσπάθεια για να βελτιωθούν οι πολιτικές απαιτούν αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Πρόκειται για «μία διαρκή προσπάθεια και δεν σταματά στην τεχνική συμφωνία που έχουμε τώρα. Θα πρέπει να συνεχιστεί με έναν διάλογο που πρέπει να έχουμε με την ευρωπαϊκή κοινωνία συνολικά γιατί είναι προφανές πλέον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ευρώπη με αυτές τις πολιτικές, καθώς οι αντιθέσεις μεγαλώνουν. Χρειαζόμαστε πολιτικές πιο κοινωνικές, πιο φιλικές προς την εργασία, πιο φιλικές προς τον πολίτη και πιο φιλικές ευρύτερα προς τον άνθρωπο».

Στο ζήτημα των δασικών χαρτών, ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι «δεν αμφισβητούν την πραγματικότητα, όμως η πραγματικότητα αμφισβητούσε εδώ και χρόνια τη νομιμότητα. Οι δασικές χάρτες είναι μια ευκαιρία να βάλουμε κανόνες και τάξη στη διαχείριση του χώρου, χωρίς να υπάρξει υποτίμηση των συμφερόντων κανενός πολίτη και δίνοντας τη δυνατότητα να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κατοικία και τη γεωργική δραστηριότητα».

Τόνισε όμως την καταληκτική ημερομηνία της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων, διότι αλλιώς «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις περιοχές εκτός σχεδίου. Θα υπάρχει πληθώρα αντιρρήσεων και κόστους για τους πολίτες που δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να υποβληθούν σε αυτήν την ταλαιπωρία οι πολίτες. Επίσης, θα έχουμε ένα τεράστιο φορτίο στις Επιτροπές Ενστάσεων που δεν θα έχει να κάνει με τις δασικές εκτάσεις, όπως πρέπει, αλλά με περιοχές κατοικίας. Είναι μία ευθύνη που οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν, ως οφείλουν».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν ήταν πολιτικοί οι λόγοι των προσκομμάτων που δημιουργούσε έως πρόσφατα η ΚΕΔΕ για την αποστολή των στοιχείων, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η απόφαση του Φεβρουαρίου του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η οποία ζητούσε αναστολή των δασικών χαρτών. Όταν, μάλιστα, περιφερειακές ενώσεις Δήμων έπαιρναν αποφάσεις που ήταν προς την υλοποίηση των δασικών χαρτών και με θετικές προτάσεις. Θεωρώ ότι στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στις 11 Απριλίου, λύσαμε αυτά τα ζητήματα και συνηγόρησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ανάγκη υλοποίησης του μέτρου. Βέβαια, αυτό πρέπει να αποδειχτεί».

Και κατέληξε: «Υποθέτω ότι υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που εκτίμησαν ότι δεν θα αντέξει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία τέτοια τομή στη δημόσια διοίκηση και στο περιβάλλον της χώρας. Ή ότι θα είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που εδώ και 40 χρόνια ανακοινώνονταν, αλλά τίποτα δεν γινόταν. Εμείς, όμως, έχουμε πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα στη χώρα μας και πως μπορούν να αποκατασταθούν σε επίπεδο νομιμότητας και διαφάνειας. Σε επίπεδο, λοιπόν, δηλώσεων έχουμε τη συγκατάθεση από την πλευρά της ΚΕΔΕ, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί και στην πράξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)