to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:42 | 09.09.2021

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιεί το δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους

Την επιτακτική ανάγκη της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέδειξε, με επίκαιρη ερώτησή του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μετά από γραπτή ερώτηση που δεν απαντήθηκε από την κυβέρνηση.


Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο αρμόδιος τομεάρχης, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τον υφυπουργό κ.Ταγαρά εφόσον ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας επέλεξε να μην προσέλθει στη Βουλή: «θα δεσμευτεί η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, των όρων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και ότι θα παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους και δε θα μετατίθενται σε άλλες πόλεις, ή στην άλλη άκρη της Ελλάδας από τον ιδιώτη που θα πάρει το δίκτυο το προσωπικό της Εταιρείας Διανομής Αττικής, της Εταιρείας Διανομής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ, που έχουν αυτήν τη στιγμή υπό την εποπτεία τους τα δίκτυα φυσικού αερίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών καθώς και την επέκταση του δικτύου;».

Τόνισε πως είναι καταστροφική η επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όλο το δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς να υπάρχει καμιά μνημονιακή δέσμευση, σε έναν ιδιοκτήτη, κόντρα ακόμη και στη λογική του ανταγωνισμού, δημιουργώντας ένα μονοπώλιο, έτσι ώστε όλο το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα να το διαχειρίζεται πλέον ένας ιδιώτης. Σημείωσε επίσης ότι στην επόμενη κρίση ακρίβειας η ίδια η ΝΔ θα επικαλεστεί ξανά ότι οι τιμές διαμορφώνονται από την αγορά ενώ η ίδια δημιουργεί αυτή την στρεβλή κατάσταση, αυτή τη φορά δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο.

Ανάφερε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη με την προσθήκη του άρθρου 80ΙΒ με το νόμο 4602/2019 είχε προβλέψει για την προστασία των θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού ορίζεται ότι: « Όλοι οι όροι εργασίας που ισχύουν δυνάμει ατομικών ή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης ισχύουν και έναντι της ΔΕΠΑ Υποδομών», στη νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν και στην παράγραφο 5 ότι: «Το προσωπικό που πρόκειται να απασχοληθεί στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν δύναται να απολυθεί». Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επέλεξε, με το νόμο 4643/2019 του κ. Χατζηδάκη να καταργήσει την σχετική διάταξη αδιαφορώντας για τους εργαζομένους.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους που συνετέλεσαν τα μέγιστα για να επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου ζητώντας τη ρητή δέσμευση του Υφυπουργού για την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.

Ο κ. Ταγαράς απέφυγε να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις μόνο κατά το μεταβατικό διάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τη μεταβίβαση των μετοχών στο νέο μέτοχο ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την απουσία μέριμνας για τους εργαζομένους.

Η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανισότητας που δημιουργεί η ΝΔ υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος «Θα ωφεληθεί ένας όμιλος, ένας ιδιώτης, που θα πάρει το δίκτυο στην Ελλάδα και θα είναι εις βάρος όλων των υπολοίπων. Όλοι οι καταναλωτές θα βρεθούν ζημιωμένοι. Πρώτον, διότι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου θα εξαρτάται από το συμφέρον και τα κέρδη ενός ιδιώτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περιφερειακών ανισοτήτων. Είναι καταστροφική η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στην ιδιοκτησία του δικτύου φυσικού αερίου», είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)