to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία της στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ

«Τα πολιτικά και διαχειριστικά ελλείμματα της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε συνεχή ρεκόρ ακρίβειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία να καταγγέλλει εδραιωμένο ολιγοπώλιο», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου λογαριασμού για τις ΑΠΕ και πιθανής νέας επιβάρυνσης των καταναλωτών αλλά και της δημιουργίας επενδύσεων δύο ταχυτήτων στις ΑΠΕ έθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης  στη Βουλή. Ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να αιτιολογήσει τη σκοπιμότητα και να παρουσιάσει τη θεσμική ωριμότητα αυτής της μεταρρύθμισης που έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε καταρχάς την έλλειψη διαβούλευσης και διαφάνειας σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Σχέδιο και επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός παράλληλου νέου Λογαριασμού για τις ΑΠΕ αποτελεί παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), τον οποίο είχε παραλάβει πλεονασματικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε στον κ.Σκρέκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα δημιουργήσει «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο κ. Χατζηδάκης μείωσε το  Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), για να κρύψει μέρος των υπέρογκων αυξήσεων στα  τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτή η ανεπάρκεια και προχειρότητα άσκησης πολιτικής από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οδήγησε τελικά την κυβέρνηση ΝΔ να επιβάλλει χαράτσι στα παλαιά έργα ΑΠΕ, όπως είχε κάνει ξανά το 2014, να επιβάλει χαράτσι σε όλους τους καταναλωτές πετρελαίου κίνησης και να επιβαρύνει τους επαγγελματίες της μέσης τάσης.

Τα πολιτικά και διαχειριστικά ελλείμματα της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει σε συνεχή ρεκόρ ακρίβειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την ελληνική ενεργοβόρο βιομηχανία να καταγγέλλει εδραιωμένο ολιγοπώλιο. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στο μάτι και τα ποσά από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, χρεώσεις που θα έπρεπε να μειώνονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών αφού, ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι θα χρησιμοποιήσει και αυτό το ποσό για να καλύψει την «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ που δημιούργησε ο ίδιος.

«Ο ΕΛΑΠΕ μπορεί να είναι πλεονασματικός για το 2021 επειδή η ΝΔ έβαλε χαράτσια σε ό,τι κινείται στην αγορά ενέργειας. Το ότι η ΝΔ χρεοκόπησε το λογαριασμό των ΑΠΕ και το 2014 αλλά και το 2020, ενώ τον παρέλαβε πλεονασματικό  από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έχει γραφτεί στην ιστορία. Παρά τα χαράτσια και το σημερινό πλεόνασμα, μαθαίνουμε τώρα ότι θα δημιουργήσετε και έναν νέο λογαριασμό για τις ΑΠΕ, ενώ οι τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ λόγω των ανταγωνιστικών διαδικασιών που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται, και είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού . Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Σε τι χρειάζεται ο νέος λογαριασμός και τι βάρη θα μεταφέρει στους καταναλωτές;», επέμεινε ο Σ.Φάμελλος, ζητώντας παράλληλα και τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΕΝ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σχήμα.

Ο κ. Σκρέκας, στις απαντήσεις του, σημείωσε ότι η όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα έρθει κατόπιν εγκρίσεων από την Ευρ. Επιτροπή και ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σχετικές εγκρίσεις από τη Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν ωριμάσει αλλά είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκής​ αιτιολόγηση ούτε για την αναγκαιότητά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)