to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 19.07.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ΝΔ και το ΥΠΕΝ ανάγουν το ρουσφέτι σε επιστήμη

«Είναι τόσες στον αριθμό οι αποσπασματικές διατάξεις για να τακτοποιηθούν διάφορα συμφέροντα, που τροποποιούν διατάξεις της ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη δε βγάζουν άκρη, αφού αναιρούν τις προ λίγων μηνών δικές τους ρυθμίσεις»


Σημεία από την τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, κατά τη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση αποβλήτων:

Η Ευρώπη μιλάει για προώθηση της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης και δε λέει να καίμε απόβλητα για να μην πηγαίνουν σε ρέματα και χωματερές. Η ΝΔ σήμερα προωθεί έναν απίστευτο τεχνολογικό και περιβαλλοντικό αναχρονισμό. Αυτή είναι η διαφωνία μας.

Η Ελληνική κυβέρνηση, το 2015, βρήκε «κλειδωμένες» όλες τις χρηματοδοτήσεις γιατί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε καταρτίσει σχεδιασμό ούτε για τη διαχείριση υδάτων ούτε για τη διαχείριση αποβλήτων και συνολικά στρατηγική για το περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε δύο χρόνια, ολοκλήρωσε τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό και ξεκλείδωσε χρηματοδοτήσεις 1 δισ. ευρώ για τα απορρίμματα, άλλο 1 δισ. ευρώ για τα λύματα και περίπου 3 δισ. ευρώ για έργα άρδευσης και ύδρευσης. Στα απορρίμματα εντάξαμε έργα με βάση την ευρωπαϊκή λογική της κυκλικής οικονομίας. Τώρα, εσείς υπερηφανεύεστε για έργα που κατασκευάζονται, αλλά είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν λέτε τίποτα για τα έργα που ήταν στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα, οι δύο μονάδες στην Αττική και στη Δυτική Θεσσαλονίκη που τώρα μετατρέπετε σε ΣΔΙΤ.

Όμως σε ένα νομοσχέδιο ανακύκλωσης, που θα έπρεπε να στηρίξουμε την κοινωνία μας για αυτή την αλλαγή, έχετε βάλει δεκάδες άλλα θέματα γιατί απλά δεν έχετε στρατηγική ανακύκλωσης.

Έτσι, στις διατάξεις για τη δασική νομοθεσία εισάγετε ρύθμιση που ανοίγει «παραθυράκι» για εξαιρέσεις από την υποχρέωση έγκρισης παρέμβασης για έργα σε δασικές περιοχές, υποβαθμίζοντας τις δασικές υπηρεσίες. Δε διαφωνούμε με τα αναγκαία έργα δικτύου, όπως έργα υπογειοποίησης, αλλά  διαφωνούμε με το να γίνονται χωρίς έγκριση παρέμβασης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζετε το σχέδιο κατάργησης των διοικήσεων όλων των φορέων προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ) για να μεταφέρετε την αρμοδιότητα γνωμοδοτήσεων στον αθηνοκεντρικό Φορέα. Παράλληλα εισάγετε ρυθμίσεις για τη χειραγώγηση και μεθόδευση των γνωμοδοτήσεων και των αδειοδοτήσεων έργων σε περιοχές Natura 2000, κάτι που καταγγέλλουν και οι περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Από την άλλη δίνετε τη δυνατότητα στον ΟΦΥΠΕΚΑ, έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου να κάνει σύμβαση με το ΥΠΕΝ για να αναλάβει αρμοδιότητες και διαγωνισμούς του ΥΠΕΝ, ένα περίεργο bypass που πάλι κάτι κρύβει.

Η κυβέρνηση ΝΔ και το ΥΠΕΝ ανάγουν το ρουσφέτι σε επιστήμη και καταργούν όλο το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι τόσες στον αριθμό οι αποσπασματικές διατάξεις για να τακτοποιηθούν διάφορα συμφέροντα, που τροποποιούν διατάξεις της ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες, ενώ ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη δε βγάζουν άκρη, αφού αναιρούν τις προ λίγων μηνών δικές τους ρυθμίσεις.

Ως αποτέλεσμα, έχουν οδηγήσει τις Υπηρεσίες, τους Δήμους και τους μηχανικούς σε αλαλούμ, όπως και όλη την κατασκευαστική αγορά. Ούτε την περίοδο της ΕΡΕ και του Γκόρτσου δε συνέβαιναν αυτά, να έχετε τόσες εξυπηρετήσεις σε ένα νομοσχέδιο. Προβλέπετε αύξηση στο συντελεστή δόμησης, αλλαγή ορισμών στον οικοδομικό κανονισμό, ενώ παρατείνετε για ακόμα μια φορά τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021.

Από την υψηλή επιστήμη του κ. Οικονόμου την περίοδο 2019-2021 για μεγάλες εξυπηρετήσεις, τώρα ερχόμαστε στο όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω, όλα τα τακτοποιώ.

Η παράταση ενός χρόνου για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι είναι άλλη μία απόδειξη πολιτικής εξαπάτησης της ΝΔ, μετά μάλιστα από την ακραία πολιτική εκμετάλλευση και την τυμβωρυχία προεκλογικά εκ μέρους και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για το Μάτι. Ενώ δήλωνε ότι σε ένα χρόνο, μέχρι το 2020 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, σήμερα, δύο χρόνια μετά, δίνουν άλλο ένα χρόνο παράταση.

Τα ρουσφέτια συνεχίζονται με το άρθρο 119 όπου, με μία μελετούλα θα κάνει όποιος θέλει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα τροποποιεί τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για ένα συγκεκριμένο έργο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο υπερκείμενος σχεδιασμός. Δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή θα έχει άλλο πολεοδομικό σχέδιο, άλλες χρήσεις γης και άλλο συντελεστή δόμησης αλλά, όποιος θέλει, θα κάνει μια ειδική μελέτη και για το έργο του θα αλλάζει τους όρους. Το ΥΠΕΝ νομοθετεί το μπάτε σκύλοι αλέστε.

Με το άρθρο 129, χωρίς διαβούλευση, προωθείτε την πώληση του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), χωρίς καμία μνημονιακή υποχρέωση, εις βάρος των οικονομικών της ΔΕΗ και εις βάρος του δημοσίου. Η εισφορά του ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο στη ΔΕΗ είναι μεγαλύτερη από το ποσό που θα εισπράξει η ΔΕΗ από την πώληση. Εκχωρείτε ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό εγγυημένο έσοδο με απόδοση (WACC) 7% για το 2020 και 6,7% για την επόμενη τετραετία και προίκα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρείτε ένα «εργαλείο» ενώ την ίδια στιγμή πουλάτε σε έναν ιδιώτη το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας (ΔΕΠΑ Υποδομών) δημιουργώντας ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, ενώ στην Ευρώπη αναγνωρίζεται πια και λόγω πανδημίας ο ρόλος των δημόσιων υποδομών και έχουμε αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης και επανακρατικοποίησης των υποδομών ύδατος και ενέργειας. Δίνουν μάλιστα το Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης σε επενδυτικά funds χωρίς καμία εμπειρία στα Δίκτυα.

Είναι πλέον κατανοητό σε όλους και όλες ότι πρέπει να διώξουμε γρήγορα αυτήν την κυβέρνηση γιατί θα ξεπουλήσει τα πάντα.

Σχετικά με τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, καλώς προβλέπετε να κατευθύνονται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο που εμείς το δημιουργήσαμε το 2018, αλλά, εδώ και δύο χρόνια, τα χρήματα δεν έχουν πάει ακόμη στις λιγνιτικές περιοχές.  Μεγαλόστομες μόνο εξαγγελίες αλλά μόνο ανεργία και φτώχεια για τις λιγντιτικές περιοχές ενώ χρειάζονται επενδύσεις και αναπτυξιακό μοντέλο.

Με το άρθρο 135 θεσπίζετε εκ των υστέρων μηχανισμό παρακολούθησης και εποπτείας της ενεργειακής αγοράς από τη ΡΑΕ, ενώ έχετε ανεχτεί εδώ και οκτώ (8) μήνες χειραγώγηση των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αγορά, όπως σάς είχαμε προειδοποιήσει για έλλειμμα εποπτείας πριν την εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου και λέγατε ότι η αγορά θα τα λύσει όλα. Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά η αγορά λέει ότι οι επιλογές έχουν ήδη κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα 2/3 των καταναλωτών αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος.

Με την εισαγωγή Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού για έργα ΑΠΕ, καταρρέει πλήρως το αφήγημά σας με τον 4685 που θα απλοποιούσατε τη διαδικασία αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παραδέχεστε και οι ίδιοι ότι έχετε προκαλέσει υπερθέρμανση στην αγορά. Τώρα προσπαθείτε να μαζέψετε τη φούσκα που δημιουργήσατε, ενώ έχετε δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αφού ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες ενάντια στις ΑΠΕ. Οι πολίτες που επισκέπτονται τον χάρτη της ΡΑΕ βλέπουν παντού πολύγωνα με έργα που δε θα πραγματοποιηθούν ποτέ, έχετε παγώσει παράλληλα το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ και την εκπόνηση του Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που είχαν εκκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει που μπορούν να χωροθετηθούν έργα ΑΠΕ, ναρκοθετώντας τελικά την Πράσινη Μετάβαση της Ελλάδας. Και ρωτάμε απλά, έχετε κάποιο σχέδιο που θα ενισχύσει την αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες; Η απάντηση δυστυχώς είναι προφανής: Δεν έχετε γιατί απλά είναι όλα αποσπασματικά, δεν έχετε σχέδιο και δεν έχετε βούληση και δυνατότητα να ενισχύσετε την πράσινη ενέργεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)