to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ΝΔ ακυρώνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο περιβάλλον και την οικονομία

Η τοποθέτηση του Σ. Φάμελλου στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας Χρήσης


«Η Κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν έχουν τη βούληση ούτε και τη γνώση και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, η ΝΔ υπονομεύει και ακυρώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και περιορίζεται σε πολιτικές για την εξυπηρέτηση μιας μικρής ελίτ, ενώ μάλιστα όλοι οι κλάδοι της επιχειρηματικότητας και το σύνολο των πολιτών πλήττονται από την πολιτική τους», σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 για τα Πλαστικά μίας Χρήσης, εχθές στη Βουλή .

Ο Σ. Φάμελλος αρχικά επεσήμανε την κρισιμότητα της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας Χρήσης, καθώς στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης στο περιβάλλον και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πρόληψης και κυκλικού μετασχηματισμού της παραγωγής. Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της Οδηγίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιήθηκε όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που στόχευε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη χώρα κατά την τελική διαμόρφωση της Οδηγίας. «Η ορθή και επεξεργασμένη ενσωμάτωση της Οδηγίας των Πλαστικών μίας Χρήσης στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούσε να αποτελέσει μία μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία θα έβρισκε όλους τους βουλευτές σύμφωνους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Φάμελλος άσκησε στη συνέχεια έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας Χρήσης, φαίνεται να είναι ανεπαρκής. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία της παραγωγής και της αγοράς, η κυβέρνηση δεν προχωρά παράλληλα καμία μεταρρύθμιση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δεν υπάρχει εξειδίκευση των διατάξεων της Οδηγίας στα δεδομένα της χώρας και τέλος όλα παραπέμπονται σε Υπουργικές αποφάσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα, να μη δίνονται κατευθύνσεις ούτε στην ελληνική βιομηχανία, ούτε στον καταναλωτή. «Οι επικοινωνιακές φιέστες είναι το μόνο στοιχείο που δε λείπει ποτέ από την πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που αποδεικνύει την αγωνία του κυρίου Χατζηδάκη να στηρίξει ένα περιβαλλοντικό προσωπείο, και να κρύψει παράλληλα πολλές ασάφειες καθώς και την έλλειψη σχεδιασμού. Το νομοσχέδιο δίνει πρακτικά παράταση στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει στο μέλλον με Υπουργικές Αποφάσεις, αφήνοντας την ελληνική παραγωγή σε αχαρτογράφητα νερά».

Ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε την πρώτη και ιδιαίτερα πετυχημένη μεταρρύθμιση για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, τη μείωση της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, όπου προβλέφθηκε συνολική νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή τέλους και για μηχανισμό παρακολούθησης της παραγωγής, των εισαγωγών και της διάθεσης της σακούλας, μέσω του τέλους που είχε επιβληθεί. Τα δεδομένα του απολογισμού για το 2018 και 2019 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα για την πρόοδο του μέτρου και τα αποτελέσματα αυτά δε λήφθηκαν ποτέ υπόψη από την κυβέρνηση στο άρθρο 97 του Ν. 4685/2020.

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να παρακολουθήσει και αξιολογήσει αυτή τη μεταρρύθμιση, άρα είναι αδύνατο να ξέρει πώς να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο».

«Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με μπόλικη επικοινωνία, σε συνδυασμό με απουσία γνώσης, ελάχιστη επιστήμη και καμία προετοιμασία της παραγωγής και της αγοράς! Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, καθώς από την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ απουσιάζει η εφαρμογή της στρατηγικής για την κυκλική οικονομία που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά για την κυκλική οικονομία ανέφερε ότι: «Μια στρατηγική εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ από το 2018, απόλυτα αποδεκτή από την Κομισιόν, η οποία συναποφασίστηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της βιομηχανίας και της αυτοδιοίκησης και όπου η χώρα μας αποτέλεσε μία από τις πρώτες 10 ευρωπαϊκές χώρες που τη διέθεταν. Δε φαίνεται όμως να είναι στις προτεραιότητες της ΝΔ. Η αδυναμία εφαρμογής της Στρατηγικής Κυκλικής Οικονομίας από τη ΝΔ φαίνεται ιδιαίτερα από το ότι δεν αξιοποιήθηκε ούτε το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα που προέρχονται από ανακύκλωση, δεν έχει εγκριθεί το σχέδιο πρόληψης απορριμμάτων, καθυστερεί η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων. Ενώ στα λόγια όλα είναι εύκολα. δεν προχωράνε σε πράξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει βούληση για μεταρρυθμίσεις αφού καθυστέρησε, ένα χρόνο, τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε η Ελλάδα να διαθέτει ανακυκλωμένα υλικά και πρώτες ύλες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και λόγω της νέας Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας Χρήσης».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε σε ακόμα μία μεγάλη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που ακυρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη διαχείριση απορριμμάτων και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης: «Το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για τη Διαχείριση Απορριμμάτων είναι καθαρά προσανατολισμένο στην καύση και εγκρίθηκε χωρίς να προηγηθεί Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης. Εγκρίθηκε επιπλέον από το Υπουργικό Συμβούλιο παρακάμπτοντας τη Βουλή προφανώς γιατί μόνο έτσι η κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να τακτοποιήσει μερικούς ιδιώτες με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και την καύση απορριμμάτων. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω μνημονίων, προχώρησε το 2015 σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, με Εθνικό και Περιφερειακά Σχέδια, με εθνικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, με αξιοποίηση χρηματοδότησης 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εντάξει έργα διαχείρισης απορριμμάτων δημόσιας χρηματοδότησης σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα την ανακύκλωση και τη διαλογής στην πηγή. Για αυτά τα έργα υπερηφανεύονται κάποιοι από την Κυβέρνηση».

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, έθεσε ως βασικό κριτήριο, στο νόμο για την Ανακύκλωση (Νόμος 4469/2017) που σχετίζεται απόλυτα με την σημερινή ενσωμάτωση της οδηγίας, τον οικολογικό σχεδιασμό ώστε βάσει αυτού να διαφοροποιούνται τα τέλη των προϊόντων. Το 2018, έθεσε σε εφαρμογή την εκτροπή βιοαποδομήσιμων οργανικών απορριμμάτων για όλους τους ΟΤΑ, με το νόμο 4555/2018 και με την ΚΥΑ τιμολογιακής πολιτικής, το 2019, επέβαλλε στους δήμους να διαμορφώσουν ένα τιμολόγιο βάσει της πυραμίδας των απορριμμάτων, αλλά και να εφαρμόσουν το «Πληρώνω όσο πετάω» από την 01.01.2020. Όμως όλες αυτές οι καινοτομίες δεν προχωράνε. Σήμερα, η «πράσινη» κυβέρνηση της ΝΔ, αδυνατώντας να εφαρμόσει νομοθετημένα, προετοιμασμένα και μελετημένα εργαλεία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει χρήση ενός σημαντικού εργαλείου της ευρωπαϊκής πολιτικής, της Οδηγίας για τα Πλαστικά μιας χρήσης, απλά και μόνο για επικοινωνιακές φιέστες και καμπάνιες. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ βλέπει την περιβαλλοντική πολιτική μόνο ως πεδίο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, εφαρμόζει την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και οδηγεί τελικά τη χώρα σε καθυστερήσεις και οπισθοδρόμηση». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να αξιοποιηθεί η Οδηγία προς όφελος και του περιβάλλοντος αλλά και της ελληνικής οικονομίας και παραγωγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)