to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 07.01.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει την κοινωνία σε σοβαρούς κινδύνους

Κατά τη σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ, στη διαχείριση της πανδημίας, και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ και το ενδεχόμενο εκλογών.


Σχετικά με την χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «πρόκειται για συνταρακτικές και σκοτεινές εξελίξεις, που έχουν αφήσει άφωνη την παγκόσμια κοινότητα. Η εισβολή στο Καπιτώλιο αποτελεί προσπάθεια κατάλυσης των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, από ένα άμορφο κίνημα με ακροδεξιά χαρακτηριστικά και ακραίες εκφράσεις, το οποίο παροτρύνθηκε και ενισχύθηκε από τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά και την προσπάθεια να επιστρέψει η ακροδεξιά στην πολιτική ζωή και να διαμορφώσει εξελίξεις εις βάρος της προόδου και της λειτουργίας των κοινωνιών. Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε άμεσα, χθες το βράδυ ως προς το θέμα αυτό.

Συνολικά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και σε νέο-εθνικιστικά κινήματα, τα οποία τοποθετούνται επίσης ανορθολογικά απέναντι στον επιστημονικό λόγο και επί της ουσίας αμφισβητούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλα δικαιώματα. Και έχουμε και στην Ελλάδα αντίστοιχες εκφράσεις τα τελευταία χρόνια.

Η δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένας θεσμός που έχει ανοσία. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να διεκδικούμε, να υπερασπιζόμαστε και να διευρύνουμε συνεχώς, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να κρατήσουμε από τα χθεσινά γεγονότα. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες στιγμές όπου αμφισβητούνται δικαιώματα όπως αυτό της υγείας και ενώ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και στην Ελλάδα περιορίζονται οι δημοκρατικές λειτουργίες με τη δικαιολογία της πανδημίας».

Όσον αφορά στην πανδημία και το αλαλούμ με το lockdown των τελευταίων ημερών, τόνισε πως, «οι τελευταίες ημέρες έχουν αποδείξει περίτρανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας. Στο θέμα των εκκλησιών είδαμε ακόμα μια κυβερνητική ανεπάρκεια και παλινωδίες. Η αρχική απόφαση για λειτουργία των εκκλησιών με περιορισμένη συμμετοχή, έγινε απαγόρευση για τα Θεοφάνεια και μετά άλλαξε πάλι μετά την άρνηση της Ιεραρχίας.

Αυτές οι παλινωδίες, όπως έγινε και με τα σχολεία, με το click away και με τον εμβολιασμό, δείχνουν πολιτικό καιροσκοπισμό στη διαχείριση της πανδημίας και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους επιστήμονες. Θέτουν την κοινωνία μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Εάν η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την υγεία των πολιτών και εάν δεν έχουμε σοβαρούς και σταθερούς κανόνες σε αυτή τη χώρα πως η κοινωνία να ακολουθήσει τους κανόνες, ή οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες;

Για να καλύψει το έλλειμμά της η κυβέρνηση καταφεύγει πάλι σε προπαγάνδα, ρωτώντας μας αν θέλαμε αστυνομία στις εκκλησίες, για ένα θέμα που η ίδια δεν έλυσε. Συγχέει εσκεμμένα τα Θεοφάνεια με την επέμβαση των ΜΑΤ και της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ή κατά των πολιτικών αρχηγών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως τη βολεύει, αλλά με απόλυτη ασυνέπεια.

Τα ψευτοδιλήμματα αποτελούν φτηνές δικαιολογίες. Το ζητούμενο είναι μια Πολιτεία που να έχει κανόνες, να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις που η ίδια παίρνει, και να προστατεύει πραγματικά τη δημόσια υγεία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Και η ΝΔ δεν το κάνει.

Έτσι και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, η πόλη αφέθηκε χωρίς προστασία, επί εβδομάδες χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ, με τεράστιο αριθμό θυμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι Δήμαρχοι ζητούσαν στοιχεία για τον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στις περιοχές τους, ώστε να έχουν επιφυλακή και ιχνηλάτηση, για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να παίρνουν απάντηση. Ούτε για να έρθουν συνεργεία του ΕΟΔΥ για τεστ δεν λαμβάνουν ανταπόκριση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα μετά και τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, με στόχο να αναδειχθούν οι εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, για να μην επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα στο μέλλον. Τα ζητήματα των αναλύσεων και της στελέχωσης των νοσοκομείων και των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας παραμένουν μείζονα γιατί η χώρα έχει ένα δύσκολο εξάμηνο μπροστά της, σύμφωνα με τις επίσημες απόψεις των επιδημιολόγων, που όμως δεν ακούει η κυβέρνηση.

Αυτό που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ότι, όλη αυτή η κατάσταση υπονομεύει την αξιοπιστία του συστήματος προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Οι πολίτες δύσκολα πιστεύουν πια το τι γίνεται με τον εμβολιασμό, την προετοιμασία των νοσοκομείων και το άνοιγμα/κλείσιμο δραστηριοτήτων. Το μήνυμα από όλους τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους πρέπει να είναι ενιαίο και σαφές: όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών, έστω και αν υπάρχει έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής λόγω του επιτελικού μπάχαλου του κ. Μητσοτάκη».

Για τον ανασχηματισμό και την πιθανότητα εκλογών, επεσήμανε πως, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία και το οικογενειοκρατικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σαφώς και θα μπορούσαν να μετατρέψουν την πανδημία σε ευκαιρία για να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές εκλογές, μόνο για δικό τους πολιτικό όφελος. Το ίδιο είχαν στα σχέδιά τους και για το 2020. Είναι σίγουρο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται αποκλειστικά σε δημοσκοπικούς και εκλογικούς τακτικισμούς, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τη χώρα και την κοινωνία. Και ενώ έπρεπε το βασικό μέλημά τους να είναι οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Αυτή εξάλλου ήταν πάντοτε η προσέγγιση της Δεξιάς στην Ελλάδα, καιροσκοπική.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, και είναι σαφές ότι οι πολίτες δεν θα δουν τίποτε καλύτερο στην υγεία και στο ΕΣΥ, ούτε στην ενέργεια, όπου κόβεται το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ούτε στην οικονομία, η οποία στενάζει και λόγω πανδημίας, ούτε στην παιδεία, όπου μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, ούτε και στα εθνικά θέματα, όπου έχουμε εδώ και έξι μήνες συνεχή οπισθοχώρηση τα ελληνοτουρκικά. Αυτά είναι συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αποτελούν επιλογές της ΝΔ τους 18 μήνες που είναι κυβέρνηση.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει με τον ανασχηματισμό: ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, εξυπηρέτηση ημετέρων και τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς μέσα στην πανδημία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)