to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκόπιμα ναρκοθετεί το έργο των δασικών χαρτών»

«Η κυβέρνηση έρχεται σε ένα απολύτως άσχετο νομοσχέδιο (του... υπ. Υγείας) να φέρει παράταση των δασικών χαρτών και μάλιστα όταν την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει και τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας. Αποδεικνύονται έτσι το μπάχαλο, η προχειρότητα αλλά και η ναρκοθέτηση αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής


«Η κυβέρνηση έρχεται σε ένα απολύτως άσχετο νομοσχέδιο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, να φέρει παράταση των δασικών χαρτών και μάλιστα όταν την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει και τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας. Αποδεικνύονται έτσι το μπάχαλο, η προχειρότητα αλλά και η ναρκοθέτηση αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν απόδειξη της ανύπαρκτης αριστείας και των πραγματικών σχεδίων της ΝΔ για το περιβάλλον επισήμανε και ανέφερε τις εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ:

-Το πάγωμα της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών με τον νόμο 4685/2020 με το πρόσχημα της αναμόρφωσης. Αυτό ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραλάβει 0,8% κυρωμένους χάρτες και παρέδωσε 45% κυρωμένους χάρτες μέσα στα πρώτα δύο-τρία χρόνια και ταυτόχρονα είχε αναθέσει τις μελέτες για το υπόλοιπο 45% που θα τελείωναν στο τέλος του 2019 και το υπόλοιπο 10% ήταν ήδη είτε σε ανάρτηση είτε στη διαδικασία αντιρρήσεων.

-Το γεγονός ότι με μεγάλη καθυστέρηση έγινε η νέα ανάρτηση τον Φεβρουάριο του 2021, παρότι η παραλαβή είχε ξεκινήσει από το τέλος του 2019, η οποία ανάρτηση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς έγινε πρόχειρα, με λάθη και με πολλά πρόδηλα σφάλματα και μάλιστα χωρίς να έχει λάβει υπόψη νομοθετικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των πολιτών.

- Το ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου τα λάθη δεν διορθώθηκαν, τα πρόδηλα σφάλματα και οι αιτήσεις αναμόρφωσης των πολιτών δεν ενσωματώθηκαν στο σύνολό τους στους δασικούς χάρτες.

-Τις διαρκείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου ενώ οι δασικοί χάρτες ήταν ήδη σε ανάρτηση, με διατάξεις που ψηφίζονταν στην εκπνοή της προθεσμίας αντιρρήσεων, όπως στην περίπτωση των δασωμένων αγρών, γεγονός  που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους πολίτες.

-Τις παρατάσεις επί παρατάσεων για 1,5 χρόνο και την εικόνα απόλυτης έλλειψης προγραμματισμού από το ΥΠΕΝ που έρχεται σε αντίθεση με δικές του ανακοινώσεις.

«Ενώ η προθεσμία έληξε στις 15 Ιουλίου, με μία τροπολογία σήμερα, στις 19/7 δίνετε παράταση μέχρι την 31η Ιουλίου και άρα θα ξαναέρθετε για νέα παράταση, γιατί δεν έχετε καμία προετοιμασία για να λειτουργήσει το θέμα των δασικών χαρτών» επισήμανε στη συνέχεια .

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραταθεί η προθεσμία, εξαιτίας των παραπάνω προβληματικών επιλογών της κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι το ουσιαστικό είναι η όποια παράταση να συνδυαστεί με μία αναμόρφωση της όλης διαδικασίας και σωστούς χάρτες. «Διότι είτε δίνεται παράταση τώρα είτε όχι, είναι ένα και το αυτό, αφού οι πολίτες δεν ξέρουν σε ποιον χάρτη να κάνουν αντιρρήσεις. Γιατί είναι λανθασμένοι οι χάρτες και η διαδικασία έχει δυναμιτιστεί. Το βασικό είναι πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στη δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών για τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους, την οποία αντί να κατευνάσει τροφοδοτεί περισσότερο».

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα πρόβλεψη του ΥΠΕΝ ότι θα κλείσουν δασικοί χάρτες με εκκρεμότητα τα πρόδηλα σφάλματα: «Δηλαδή με την άριστη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουμε Κτηματολόγιο με εκκρεμότητες και Δασικούς Χάρτες με πρόδηλα σφάλματα. Δηλαδή θα έχουμε Δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο αλλά θα είναι σα να μην έχουμε».

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να είναι όλα «στον αέρα» για να κάνουν πλιάτσικο τα συμφέροντα. Οι Γκόρτσοι και οι Μαυρογιαλούροι, η σύγχρονη ΕΡΕ του 1960, να τακτοποιούν με ένα χτύπημα στην πλάτη τους πολίτες και να τους λένε «μην ανησυχείς, ψήφισέ με, για να είσαι υπόδουλος σε μένα, να ξαναβγώ τέσσερα χρόνια και βλέπουμε» και να μη μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)