to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας

Την άμεση συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας της Βουλής με θέμα την προετοιμασία της ελληνικής θέσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου, ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τον προγραμματισμό των εργασιών της.


Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τη στρατηγική της αναφορικά με το κλίμα λέγοντας : «Ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21/06, είχε ήδη ταχθεί υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης έως το 2050. Δηλαδή τη μη συνεισφορά της Ευρώπης στο παγκόσμιο ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου το 2050, κάτι που δηλώνει την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

«Το ζητούμενο πλέον είναι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ως προς την κλιματική ουδετερότητα, αφού το πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται σε μείωση κατά τουλάχιστον 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη ρητή αποτύπωση της εθνικής στόχευσης για το 2050 από την κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε επίσης και την ανάγκη χρήσης διπλωματικών εργαλείων για την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων και ειδικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου «Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει αρχικά τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur. Ωστόσο, μετά την μεγα-πυρκαγιά που εξελίσσεται στον Αμαζόνιο, η απειλή βέτο για την τελική κύρωση έδωσε κάποια ώθηση στην παγκόσμια πίεση για ανάληψη δράσης για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. Από τη μεριά όμως του κου Μητσοτάκη δεν ακούσαμε καμία πρωτοβουλία και καμία δήλωση για αυτό το θέμα πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις για την κλιματική πολιτική».

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα βιώσουν δραματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά και κοινωνικά, και η στήριξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και η σύμπραξη με παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος είναι απαραίτητο στοιχείο της περιβαλλοντικής πολιτικής και διπλωματίας της χώρας».

Ως δεύτερο μείζον θέμα, στον προγραμματισμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στο νέο ΕΣΠΑ, 2021-2027, του οποίου ο προγραμματισμός ξεκινά από την τωρινή κυβέρνηση. Συνοψίζοντας προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει γραπτώς, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε επίσης το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης, της στρατηγικής χαμηλού άνθρακα, για την κυκλική οικονομία, για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, και της ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, τα οποία και θα αποτελέσουν απαραίτητα στοιχεία των νέων ΠΕΠ της περιόδου 2021-2027.

Ακόμη, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την ανάγκη ειδικών συνεδριών για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, και ιδιαίτερα για την πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι με έκπληξη διάβασε σε πρόσφατο άρθρο του  Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ ότι αναζητεί χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών ενώ οι σχετικές πράξεις ήδη έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανέρχονται στα 140 εκ για 3 χρόνια!

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε επιπλέον στις προστατευόμενες περιοχές και στον διαγωνισμό για τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που πρέπει να προχωρήσει, στην Εθνική Στρατηγική για την κυκλική οικονομία αλλά και στην εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ανακοινώσει τις χρεώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο τέλος της χρονιάς. Θύμισε στα μέλη της επιτροπής την υποχρέωση που έχουν οι ΟΤΑ όλης της Ελλάδας να εφαρμόσουν από την 1η Ιανουαρίου τιμολογιακή πολιτική με βάση τις επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε εκ νέου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε σχέση και με την απαραίτητη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού και Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, έως το 2021, προτείνοντας η Επιτροπή να συζητήσει επίσης τον τρόπο ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής αλλαγής, η οποία τροποποιεί τόσο τα χαρακτηριστικά του υδατικού ισοζυγίου και των ακραίων φαινομένων, όσο και την παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα. «Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να σχεδιάσει και τη διαχείριση υδατικών πόρων αλλά και τη διαχείριση πλημμυρών, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, και με την οργάνωση παρατηρητηρίου για την ξηρασία και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)