to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 16.03.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταπατά τα δικαιώματα της Ελλάδας στη νέα σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ελλάδα, που έχει βγει από τα μνημόνια, θα νομοθετήσει αύριο την πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα διασφαλίζει μηδενικά δικαιώματα και οφέλη για το Δημόσιο»


«Η ΝΔ, στη βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και συμφωνιών για μία «βολική» κυβέρνηση προς τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός, θέλει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες γενιές. Η συμφωνία αυτή υλοποιείται με τις υπογραφές Υπουργών που παραβαίνουν το καθήκον τους και τελούν πράξεις απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο», αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος αναφερόμενος στην σύμβαση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την κύρωση της αναθεωρημένης Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός.

Συζητάμε, στην Επιτροπή της Βουλής, την αποικιακού τύπου αναθεωρημένη Σύμβαση του Δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός ενώ, ξεκινάει, σήμερα, παράλληλα η συζήτηση νομοσχεδίου για το Ελληνικό. Τρέχουν δηλαδή παράλληλα δύο Συμβάσεις που περιορίζουν δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου, με ρυθμίσεις για περίκλειστες πόλεις στην περίπτωση του Ελληνικού, ενώ δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διασφαλίσεις για τη συμμετοχή όλων των βουλευτών στη συζήτηση αυτή.

Για ποιο λόγο η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να φέρει στη Βουλή μία Σύμβαση που έχει συνταχθεί από την Ελληνικός Χρυσός και μετατρέπει τη Βορειοανατολική Χαλκιδική στην πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη; Μία Σύμβαση που δεν παρέχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης από το κράτος, την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία αλλά, παραχωρεί όλα τα δικαιώματα σε μία εταιρεία η οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως αποικία. Για ποιο λόγο άραγε η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις και να δεσμεύσει την ελληνική Πολιτεία ώστε να μην μπορεί αν προχωρήσει σε καμία τροποποίηση, καμία αγωγή απέναντι ή και εις βάρος της εταιρείας; Μπορούμε να συνάγουμε και ένα πολιτικό συμπέρασμα από αυτό, ότι δηλαδή η Ελληνικός Χρυσός δεν πιστεύει ότι  η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει για πολύ καιρό στη θέση της.

Η ΝΔ, στη βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και συμφωνιών για μία «βολική» κυβέρνηση προς τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός, θέλει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες γενιές. Η συμφωνία αυτή υλοποιείται με τις υπογραφές Υπουργών που παραβαίνουν το καθήκον τους και τελούν πράξεις απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Προκύπτουν επίσης σοβαρά ζητήματα ως προς τη συνταγματικότητα της Σύμβασης και τη συμβατότητά της με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε, πριν τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή, να έχει λάβει έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πως η αναθεωρημένη Σύμβαση δε δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιλέγουν λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι αρμόδιοι Υπουργοί, να προχωρήσουν στην κύρωση της Σύμβασης χωρίς να έχουν λάβει τη σχετική έγκριση, κάτι που έχει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα πρόστιμα για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο που τεκμηριώνει απιστία έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Συζητάμε για μία Σύμβαση που παραχωρεί γη και ύδωρ στην Ελληνικός Χρυσός στη βορειοανατολική Χαλκιδική και που δε δεσμεύεται ούτε για τις θέσεις εργασίας, ούτε για την εντοπιότητά τους, ούτε καν για το επενδυτικό σχέδιο, ούτε για τα ανταποδοτικά οφέλη. Καμία ουσιαστική, ξεκάθαρη δέσμευση για την εταιρεία αλλά δεσμεύσεις μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο. Οποιαδήποτε διαφορά του Ελληνικού  Δημοσίου με την εταιρεία, βεβαιωμένες, τρέχουσες, μελλοντικές διαφορές περιλαμβάνονται στη διευθέτηση Διαφορών που, σύμφωνα με την αναθεωρημένη Σύμβαση, είναι μόνο προς όφελος της Ελληνικός Χρυσός.

Δυστυχώς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ.Σκρέκας, ανέφερε, σε ομιλία του στην Επιτροπή, ότι τα εξώδικα της Ελληνικός Χρυσός εδράζονται σε νόμιμες αξιώσεις της εταιρείας και ότι θα προσκομίσει ντοκουμέντα. Ο Υπουργός ΠΕΝ, με αυτόν τον τρόπο, προσβάλλει την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει βεβαιώσει πως έστω και τμήμα των Αποφάσεων Σκουρλέτη, το 2016, που απέρριψε τις τεχνικές μελέτες μεταλλουργίας είναι βάσιμο, δεδομένο που αναιρεί στο σύνολό της την επιχειρηματολογία περί διαφυγόντων κερδών της Ελληνικός Χρυσός, άρα και το εξώδικο.

Ο ίδιος Υπουργός ΠΕΝ που εισηγείται μία αναθεωρημένη Σύμβαση που η μεταλλουργία από υποχρεωτική γίνεται δυνητική, η μέθοδος ακαριαίας τήξης από συγκεκριμένη γίνεται μη συγκεκριμένη, καθώς και δεν κατατίθεται μελέτη μεταλλουργίας, ακόμη και μετά από δύο (2) χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, στηρίζει αιτιάσεις της εταιρείας για διαφυγόντα κέρδη; Αν δεν είναι αυτός λόγος τι μπορεί να συνιστά λόγο για να στοιχειοθετηθεί παράβαση καθήκοντος και απιστία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου;   

Για να χρυσώσει το χάπι, ο κύριος Σκρέκας μάς είπε ότι στην Επιτροπή Μεταλλουργίας θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του Δήμου Αριστοτέλη, αν και αυτό δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αλλάξει το δεδομένο ότι το 50% της Επιτροπής θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Ελληνικός Χρυσός, και άρα οι μεταλλευτικές Υπηρεσίες της χώρας μας παραχωρούν τον έλεγχο των μελετών μεταλλουργίας σε μία Επιτροπή που πλειοψηφεί η εταιρεία. Αυτή η απαράδεκτη πρόβλεψη δημιουργεί και νέα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, εφόσον οι τόσο ευνοϊκές προβλέψεις δεν ισχύουν και για άλλες εταιρείες που ασκούν μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Εκτός από τα μεταλλευτικά τέλη, που είναι υποπολλαπλάσια των τελών σε χώρες της Αφρικής, προκύπτει ακόμη ζήτημα σχετικά με το δείκτη εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR) της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία της Χαλκιδικής που ξεπερνά κάθε εύλογο ποσοστό φτάνοντας, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία σε παρουσιάσεις που κάνει, πάνω από είκοσι 20% !! Αυτό δυστυχώς παρουσιάζει και την Ελλάδα ως "Μπανανία" για μία εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους πόρους της χώρας και δε δίνει μεταλλευτικά τέλη στο Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα έχει υπεραποδόσεις για τα Χρηματιστήρια. Οι Υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ γίνονται ταυτόχρονα και ατζέντηδες της Ελληνικός Χρυσός, τη βοηθούν να ανεβάσει τη χρηματιστηριακή της αξία και να προσελκύσει και επενδυτές.

Το Δημόσιο, σε περίπτωση που θέλει να ελέγξει την εταιρεία, οφείλει να την ενημερώνει και να προγραμματίζει τον έλεγχο λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της εταιρείας, σαν να κλείνει ραντεβού. Επιπλέον, για την αναθεωρημένη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που δεν ξεκαθαρίζει εάν θα προκύψει από νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιφέρει οικονομικά επαχθέστερους για την εταιρεία όρους. Το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής αντιμετωπίζονται μόνο ως κόστος για την Ελληνικός Χρυσός. Προβλέπεται ακόμη δεκαπενταετής (15) διάρκεια της ΑΕΠΟ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη αναθεώρησής της, ούτε η δυνητική μέλλουσα αδειοδότηση μεταλλουργίας, πολύ απλά γιατί δεν πρόκειται να κάνουν μεταλλουργία.

Παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στο Στρατώνι και γίνονται τακτοποιήσεις αυθαίρετων ακόμη και κόντρα στην υφιστάμενη νομοθεσία. Στο άρθρο 24 της αναθεωρημένης Σύμβασης, παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και τιμωρεί ταυτόχρονα τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ενημερωτικό σημείωμα που έχει διανείμει η Ελληνικός Χρυσός κατηγορεί τους Επιθεωρητές για τα πρόστιμα, για το ότι έκαναν δηλαδή τη δουλειά τους, και ο Υπουργός ΠΕΝ δεν έχει βρει ούτε μία λέξη να πει για αυτό. Συνηγορεί άραγε με αυτό; Αυτά ενώ η εταιρεία και στελέχη της Ελληνικός Χρυσός έχουν καταδικαστεί για κακούργημα για περιβαλλοντική ρύπανση. Οι δικές τους κυβερνήσεις είναι αυτές που έκρυβαν πρόστιμα για χρόνια, τα οποία βγάλαμε εμείς από τα συρτάρια ΥΠΕΝ.

Οι Επιθεωρητές δε θα μπορούν πλέον να ελέγξουν την εταιρεία αφού ο έλεγχος θα διενεργείται παρουσία «ελεγκτή» που θα προσλαμβάνει η ίδια η Ελληνικός Χρυσός! Η Περιφέρεια και ο Δήμος δεν θα μπορούν να εκδώσουν κάποια διοικητική πράξη εάν δεν έχει συμφωνήσει η εταιρεία! Κι όμως αυτά προβλέπονται σε Σύμβαση μιας αποικίας του 2021. Ποτέ στο παρελθόν οι όροι μιας Σύμβασης με κάποιο ιδιώτη δεν ακύρωναν πράξεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Αλλά είναι εξωφρενική η πρόβλεψη πως η εταιρεία θα αποζημιώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και εάν η γίνει καταγγελία της Σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρείας, με αποζημίωση ύψους έως και το 70% των διαφυγόντων υποθετικών κερδών. Οι επόμενες κυβερνήσεις, που δε θα είναι «βολικές» για μία εταιρεία, δεσμεύονται από τη Σύμβαση και δε θα μπορούν να κάνουν καμία τροποποίηση σε όσα προβλέπει. Η Ελληνική Βουλή και οι Βουλευτές είναι πιο αδύναμοι από την Ελληνικός Χρυσός αφού δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε ένα άρθρο της Σύμβασης!

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Ελλάδα, που έχει βγει από τα μνημόνια, θα νομοθετήσει αύριο την πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα διασφαλίζει μηδενικά δικαιώματα και οφέλη για το Δημόσιο.

Το μόνο που λέτε είναι ότι με αυτή σας την τακτική θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλήθεια, θα φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα όταν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι «Φάρ Ουέστ»; Πιστεύετε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες στους οποίους αρέσει να υπάρχουν «Ντάλτον», σερίφηδες στα σαλούν και όποιος προλαβαίνει να κατοχυρώνει ένα κομμάτι γης χωρίς καμία θεσμική δέσμευση και πλαίσιο; Αντίθετα, η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και οι Έλληνες και Ελληνίδες επιχειρηματίες θέλουν ασφάλεια δικαίου και σεβασμό στη νομοθεσία και στα δικαιώματά τους και μια ισχυρή πολιτεία να τους προστατεύει αλλά, κάτι τέτοιο δε θέλει η ΝΔ που φτωχαίνει και αδυνατίζει διαρκώς την Ελλάδα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)