to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 17.05.2021

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την περιουσία του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ

Την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σταματήσει τη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ και να ανακαλέσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων που χαρίζει στον ιδιώτη μέτοχο τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και απεμπολεί το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, επισήμανε, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σταματήσει τη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ και να ανακαλέσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που χαρίζει στον ιδιώτη μέτοχο τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και απεμπολεί το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, όπως προβλέπει η Συμφωνία Μετόχων του 2003, επισήμανε, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, και στον συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ρώτησε εισαγωγικά εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφωνεί και αναγνωρίζει ότι τα ΕΛΠΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για τη γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας, τα ενεργειακά της αποθέματα, την ενεργειακή ασφάλεια, τα διυλιστήρια, ότι επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων, τις τιμές καταναλωτή και τελικά το κόστος ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ή εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ΕΛΠΕ ως μία οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.

Ζήτησε ακόμη από τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομιμοφανείς δικαιολογίες και να πάρουν πολιτική θέση σχετικά με το αν υποστηρίζουν το Δημόσιο να έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ των ΕΛΠΕ. Και τους ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε, αντί να γίνουν «δωράκι» στον ιδιώτη μέτοχο, τα δικαιώματα του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ να διασφαλιστούν με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που να συμβαδίζει με τους νόμους περί εταιρικής διακυβέρνησης του 2018 και του 2020 που επικαλούνται ως δικαιολογία.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πώς γίνεται τώρα να δυσκολεύεστε ή ακόμη και να αρνείστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ έχετε προχωρήσει, δύο χρόνια τώρα, σε σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του ίδιου ιδιώτη στο Ελληνικό; Δεν μπορείτε όμως να κάνετε το ίδιο για το Δημόσιο ενώ μπορέσατε να νομοθετήσετε να μετατραπεί η Βόρεια Χαλκιδική σε αποικία της Ελληνικός Χρυσός;».

Ο Υπουργός ΠΕΝ απέφυγε να απαντήσει και να πάρει θέση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης και περιορίστηκε να μιλάει για τη ΔΕΗ, για την κλιματική αλλαγή και τους κλιματικούς στόχους (!). Συνέδεσε μάλιστα την άνοδο της μετοχής των ΕΛΠΕ με την προωθούμενη απεμπόληση δικαιωμάτων του δημοσίου για να δικαιολογήσει τη νομικά και πολιτικά απαράδεκτη αυτή απόφαση. Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε στον κ. Σκρέκα ότι τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αύξηση επενδύσεων και απασχόλησης την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019 και ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας θα έπρεπε να αποτελεί επιχείρημα ώστε να εξασφαλιστούν αντί να «χαριστούν» τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η νέα διοίκηση του ομίλου δεν έχει καταφέρει να συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμισε επιπλέον, ότι η τροποποίηση του Καταστατικού των ΕΛΠΕ, για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, έχει ήδη πραγματοποιηθεί επί ΝΔ, το 2019, οπότε, δεν έχουν καμία βάση τα νομιμοφανή επιχειρήματα της ΝΔ περί νομοθετικής προσαρμογής. Σήμερα, γεννώνται ερωτήματα εάν η κυβέρνηση ΝΔ επιθυμεί να ξεπληρώσει τελικά κάποιο προεκλογικό συμβόλαιο στον ιδιώτη επενδυτή.

Επισήμανε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναινούν σιωπηλά στην απόφαση εκχώρησης των ΕΛΠΕ στον ιδιώτη, ενώ δεν έχουν καν αποτιμήσει τη μείωση της αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο που θα συνεπάγεται η απώλεια του δικαιώματός του να ορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ των ΕΛΠΕ, απώλεια που αποτιμάται πάνω από εκατό (100) εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμη και στις πρόσφατες δηλώσεις περί «μετασχηματισμού» και «μετεξέλιξης» της Διοίκησης των ΕΛΠΕ και του Υπουργού ΠΕΝ, καθώς και στη δημιουργία Εταιρείας Συμμετοχών που, όπως υπογράμμισε, ανοίγει το δρόμο στον κατακερματισμό των περιουσιακών στοιχείων των ΕΛΠΕ και στη συνέχεια στην ιδιωτικοποίησή τους κομμάτι κομμάτι.

Ενημέρωσε τέλος, τους συναρμόδιους Υπουργούς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει άμεσα τροπολογία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, καθώς και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ και δήλωσε: «Τι θα κάνετε όταν θα καταθέσουμε την τροπολογία; Θα σταθείτε δίπλα μας, στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και στους εργαζόμενους που έχουμε ταχθεί με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ή θα αποδείξετε, με τη στάση σας, ότι ο ιδιώτης μέτοχος βρήκε σε εσάς την πιο βολική για τα συμφέροντά του κυβέρνηση;»

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)