to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 12.06.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην αγορά

Το χειροκρότημα θα πάει τζάμπα στην κυβέρνηση, εάν η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει λύσεις και με την Αλβανία αλλά, κυρίως, με την Αίγυπτο


«Το κλίμα κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ καλό. Εισπράξαμε συναισθήματα χαράς από τον κόσμο που συναντήσαμε, αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα από τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία κάλυψης επιταγών, τις οφειλές στους προμηθευτές, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, απαιτήσεις από ρυθμίσεις χρεών κτλ.. Μάς μετέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας και ότι δεν έχουν λάβει καθαρή χρηματοδότηση, παρά μόνο αναστολές υποχρεώσεων που τώρα γίνονται απαιτητές.

Ότι έχουν μάλιστα μαζευτεί υποχρεώσεις τριών μηνών και δεν έχουν έσοδα να τις καλύψουν! Μάθαμε ακόμη, από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων ότι το είκοσι τοις εκατό (20%) των καταστημάτων εστίασης παραμένουν κλειστά και ότι γενικότερα οι επιχειρήσεις είναι «καθηλωμένες» από την αγωνία του αύριο. Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί σε ένα αρνητικό ντόμινο την οικονομία γιατί εξυπηρετεί ένα άλλο σχέδιο, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη ρηγμάτωση στην αγορά και θα «χτυπήσει» την ελληνική επιχειρηματικότητα και το σύνολο της οικονομίας. Το δικό της σχέδιο βοηθάει τους λίγους και εκλεκτούς», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο δελτίο Kontra News  με τον Γιώργο Μελιγγώνη.

Ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με πέντε χρόνια πριν που είχε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει σήμερα το «μαξιλάρι» που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να προσφέρει 20 δισ. ευρώ καθαρής ρευστότητας χωρίς να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο, σημείωσε στη συνέχεια. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» δίνει περί τα 13,5 δισ. ευρώ ρευστότητας χωρίς να επιφέρει καμία δημοσιονομική επίπτωση για την Ελλάδα, χωρίς να αυξάνει το χρέος, καθώς και δε συνεπάγεται υποχρεώσεις και νέα μνημόνια. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να κρατηθεί κάποιο ποσό για μελλοντική χρήση και να αξιοποιήσουμε τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και χαμηλότοκα δάνεια με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας. Το ΤΕΠΙΧ και η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αρκούν για καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ωφελούν πολύ λίγες επιχειρήσεις και καταλήγουν σε υψηλά επιτόκια δανεισμού 4,5% με 5%. «Είμαστε υπέρ του Ταμείου Ανασυγκρότησης της Ε.Ε. καθώς κινείται σε μία λογική αμοιβαιοποίησης του χρέους αλλά ελπίζουμε να μη συνοδευτεί με νέο Μνημόνιο. Δεν πρέπει να επιτρέψει κανείς στον κύριο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε νέο Μνημόνιο όταν υπάρχει η δυνατότητα να μη φτάσουμε εκεί. Για αυτό ζητάμε να αξιοποιηθεί το απόθεμα, «το μαξιλάρι», και η φθηνή δανειοδότηση από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Όλοι οι παραγωγικοί και οι επαγγελματικοί φορείς και τα επιμελητήρια εξέφρασαν την αγωνία τους και την αδυναμία των μέτρων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει μία ολιστική στρατηγική στήριξης της οικονομίας έτσι ώστε η χρηματοδότηση να «φτάσει» σε όλες τις επιχειρήσεις και είναι απόλυτα υπεύθυνη για αυτό. Φοβόμαστε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μάς οδηγεί πίσω στο δεύτερο Μνημόνιο εφαρμόζοντας λογικές ιδιωτικοποιήσεων, λιτότητας, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και φτωχοποίησης. Το τελευταίο είναι και το πιο κρίσιμο και κοινωνικά άδικο και δεν αξίζει στην Ελλάδα».

Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε τέλος να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την τουρκική προκλητικότητα. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη ΝΔ και τις υπόλοιπες δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού. Δεν έχουμε καμία σχέση με τα «συστημικά» κόμματα που μπορούν να κάνουν τα πάντα, να λαϊκίσουν, να χρησιμοποιήσουν μεθόδους προπαγάνδας και να τροποποιούν κάθε τόσο τη θέση τους, για να διατηρήσουν την «καρέκλα» τους και την εξουσία. Η γραμμή μας στην εξωτερική πολιτική είναι σταθερή και σοβαρή και βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας. Σήμερα, που η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί, αποδεικνύεται πόσο ωφέλιμη ήταν η Συμφωνία  των Πρεσπών. Μπορείτε να φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν η Τουρκία αντί της Ελλάδας είχε μία προνομιακή σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία; Σε πόσο δύσκολη θέση θα ήταν σήμερα οι Βαλκανικές χώρες; Σήμερα, είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ακόμη και το να κάνει η χώρα κάποιες υποχωρήσεις ή να κλείσει πιο γρήγορα κάποια ζητήματα διακρατικών συμφωνιών, αρκεί να έχει αποτελεσματικό σχέδιο ενίσχυσης της χώρας, καθώς το κεντρικό ζήτημα είναι η προκλητικότητα των γειτόνων και αυτήν προέχει σήμερα να αντιμετωπίσουμε. Η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία ήταν, λίγο πολύ, έτοιμη από το 2016-2017 και ο Νίκος Κοτζιάς επέμενε τότε να διεκδικήσουμε περισσότερα δικαιώματα για τη χώρα μας και να προφυλάξουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε από κατηγορίες και λαϊκισμούς εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας».

«Το χειροκρότημα θα πάει τζάμπα στην κυβέρνηση, εάν η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει λύσεις και με την Αλβανία αλλά, κυρίως, με την Αίγυπτο. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να καθορίσουμε, με μία αντίστοιχη συμφωνία, ΑΟΖ με την Αίγυπτο στην περιοχή νότια της Κρήτης ώστε να «σπάσουμε» την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και προφανώς να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα και τα χωρικά ύδατα στην περιοχή του Ιονίου. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και ζητάμε να διεξαχθεί συζήτηση για τα θέματα αυτά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».   ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)