to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνη αδιαφορία για το Σέιχ Σου και τη Θεσσαλονίκη

Απαντήσεις που δικαιούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα του Σέιχ Σου, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της υγείας της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, ζήτησε, για ακόμα μια φορά ενώ έχουν προηγηθεί συνολικά πέντε ερωτήσεις για το θέμα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.


Όπως επισήμανε ο Σ. Φάμελλος, η κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει την επιλογή της ανυπαρξίας δασικής πολιτικής και επικίνδυνης αδιαφορίας σχετικά με τη προστασία του δασικού κεφαλαίου της χώρας και την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Κι όλ’ αυτά εις βάρος μιας πόλης που ταλαιπωρείται από τις ιδεοληπτικές αντιλήψεις των στελεχών της, κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά από τις πρακτικές της στο μετρό, στην αντιμετώπιση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου, στην προκρινόμενη υλοτόμηση μέρους του δάσους για την κατασκευή του fly over, στη χωροθέτηση μονάδας απορριμμάτων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Κορώνειας, στην κατάργηση του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, κλπ. «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, σημείωσε, τρεις μήνες σχεδόν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, 1η Μαΐου, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών, κάτι που επισημαίνεται από πολλούς υπηρεσιακούς φορείς αλλά και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση στο Σέιχ Σου είναι να σωρεύσει καύσιμη ύλη και να το μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα αυτής της βαρύτατης αμέλειας ήταν οι ολιγωρούντες να ξεκινήσουν έναν διαγκωνισμό ευθυνών προσπαθώντας να κερδίσουν εντυπώσεις, παρά να προχωρήσουν λύσεις. Αποκορύφωμα ήταν η αυτοψία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας με τον Περιφερειάρχη, χωρίς την παρουσία των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ, και η ανακοίνωση χρηματοδότησης που για έναν χρόνο δεν υπήρχε. Μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρότι δήλωσε αναρμόδιο, θα προχωρήσει μαζί με την επίσης αναρμόδια Περιφέρεια σε δικές του εργολαβίες που δεν εντάσσονται στο σχέδιο διαχείρισης της Δασικής Υπηρεσίας, για το οποίο όμως δε στάλθηκε ποτέ επαρκής χρηματοδότηση, αλλά όπως προκύπτει θα συνεχίσει να υλοποιείται παράλληλα με ελάχιστους πόρους».

Στη απάντησή του, ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς περιορίστηκε στο να παραδεχτεί ότι όντως το δάσος του Σέιχ Σου χρειάζεται προστασία και απλά να απαριθμήσει τα χρήματα που έχουν δοθεί από το ΥΠΕΝ για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία που δεν ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ!!

Στην δευτερολογία του, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις δύο πρόσφατες πυρκαγιές στο  Σειχ Σου και στο Δήμο Ωραιοκάστρου, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν κυρίως γιατί βοήθησαν οι καιρικές συγκυρίες και η θέση εκδήλωσής τους και η γρήγορη επέμβαση της πυροσβεστικής. Αναρωτήθηκε για άλλη μια φορά για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, καθώς και το πρώτο σχέδιο δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών τα οποία θεσμοθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τα δάση μας να είναι ανοχύρωτα.

Κλείνοντας, ο βουλευτής ρώτησε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαρά, για ποιο λόγο η κυβέρνηση πάγωσε τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, γιατί σταμάτησε το κοινωφελές πρόγραμμα πυροπροστασίας, γιατί δεν προχώρησε σε προσλήψεις και από αυτούς τους ανθρώπους που απέκτησαν εμπειρία δουλεύοντας για 16 μήνες μέσα στα δάση. Η απάντηση από την πλευρά του υφυπουργού ΠΕΝ ήταν και πάλι η γνωστή καραμέλα:  Θα πάμε σε προκηρύξεις, αλλά εργαζομένων για λίγους μήνες. Άλλη μία υπόσχεση όπως αυτές που επαναλήφθηκαν στις 26.10.20, στις 11.02.21, στις 26.03.21, στις 07.06.21, όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος. «Νισάφι πια!!»​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)